Simona Halep s-a dopat! „Mă simt complet confuză și trădată”

Simona Halep a fost prinsă dopată la un test anti-doping efectuat la US Open, în 2022. Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a suspendat-o pe româncă din circuitul WTA.

Halep a folosit Roxadustat, substanță interzisă. Ea riscă o suspendare uriașă, dacă se dovedește că a folosit Roxadustat cu bună știință.

Simona Halep s-a dopat! „Mă simt complet confuză și trădată”

Roxadustat este vândut sub denumirea de Evrenzo și este un medicament împotriva anemiei. Este și un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.

„Este cel mai mare șoc al vieții mele. De-a lungul carierei mele, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte pentru că este împotriva valorilor cu care am fost educată. În fața unei asemenea situații incorecte, mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la final pentru a demonstra că nu am luat niciodată în mod conștient vreo substanță interzisă și sunt convinsă că adevărul va ieși la iveală. Nu e vorba despre titluri sau bani. E despre onoare și despre povestea de dragoste cu tenisul” a spus Simona Halep pe rețelele sociale.

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA):

„Simona Halep, o jucătoare română de tenis în vârstă de 31 de ani, a fost suspendată provizoriu în temeiul articolului 7.12.1 din Programul antidoping în tenis (TADP) din 2022. ITIA i-a trimis jucătoarei o notificare de preîncărcare privind o încălcare a regulilor antidoping la 7 octombrie 2022 în temeiul articolului 2.1 din Program (prezența unei substanțe interzise în proba unui jucător) și/sau al articolului 2.2 (utilizarea unei substanțe interzise fără o AUT valabilă).

Halep, care are un loc 9 în clasamentul WTA, a furnizat un eșantion în timp ce concura la US Open în august 2022. Proba a fost împărțită în probe A și B, iar analiza ulterioară a constatat că proba A conținea FG-4592 (Roxadustat), care este o substanță interzisă inclusă în lista de substanțe interzise din 2022 a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA). Constatările analitice negative pentru substanțele nespecificate implică o suspendare provizorie obligatorie.

Jucătorul și-a exercitat dreptul de a solicita analizarea probei B, care a confirmat constatarea din proba A. Pe durata suspendării provizorii, jucătorul nu are dreptul de a participa la nici un eveniment de tenis organizat de organismele de conducere ale sportului.

ITIA este partea terță delegată, în conformitate cu Codul mondial antidoping al Federației Internaționale de Tenis, organismul internațional de conducere a sportului de tenis și semnatar al codului. ITIA este responsabilă de gestionarea și administrarea antidoping în cadrul tenisului profesionist, în conformitate cu TADP 2022”.

 

Stiri recente

Halep lipseşte şi de la turneul de la Madrid, pentru care primise wild card

Simona Halep nu va participa la turneul de categorie WTA 1000 Mutua Madrid Open, pentru care a primit wild...