Țiriac, nurofenul Andreei Răducan și roxadustatul Simonei

Țiriac, nurofenul Andreei Răducan și roxadustatul Simonei, Editorial de Romeo Chiriac

Cel puțin suspectă este supărarea recentă a lui Ion Țiriac pe Simona Halep. Să fie știut oare Țiriac, cum a știut dealtfel și ANAD-ul, de testul anti-doping pe care nu l-a trecut Simona? Și, ca își salveze imaginea, a înscenat cearta cu Simona?

Șefa Agenției Naționale Antidoping susține că instituția a fost anunțată înainte despre suspendarea Simonei. Însă a fost necesară păstrarea confidențialității, a spus șefa ANAD, Gabriela Andreiașu.

Simona a fost prinsă dopată la un test anti-doping efectuat la US Open, în 2022. Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a suspendat-o pe româncă din circuitul WTA. Halep a folosit Roxadustat, substanță interzisă.

Țiriac și cazul Andreea Răducan – Nurofen

Țiriac nu este străin de scandalurile de dopaj ale marilor noștri sportivi. Pe vremea când România domina gimnastica mondială, mai precis pe 21 septembrie 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, România ocupa toate cele trei poziții ale podiumului în proba de individual compus. Asta după ce tricolorele câștigaseră medalia de aur și în proba pe echipe.

Vedeta noastră era Andreea Răducan, care la 17 ani impresiona prin precizia și eleganța cu care executa exercițiile. Ajunsă în finala de la invidual cu cea mai mare notă, Andreea, încercată de o raceală, a avut prestații excepționale. La toate cele 4 aparate, obținand nota de 9.8 la exercițiul de la sol.

Cu un total de 38.893, Andreea a urcat pe prima treaptă a podiumului, completat de alte doua gimnaste române. Medalie de argint pentru Simona Amânar și de bronz pentru Maria Olaru.

Bucuria a durat însa puțin, pentru că, printr-o decizie extrem de controversată, Comitetul Executiv al Comitetului Internațional Olimpic a hotărât să-i retraga medalia Andreei. După ce a fost testată pozitiv la un control antidoping, cu preudoefedrină, o substanță interzisă la vremea respectiva.

Cu o seara înainte de finala probei de individual compus, Andreea a luat o pastilă de Nurofen, la recomandarea medicului echipei, împotriva răcelii.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român era condus atunci de Ion Țiriac. Cazul a ajuns la Curtea de Arbitraj Sportiv, care a concluzionat că Andreea n-a avut niciun avantaj de pe urma folosirii preudoefedrinei. Însă, cu toate acestea, decizia Comitetului Olimpic Internațional a fost menținută.

Nici după atâția ani distanță, Andreea Răducan nu și-a primit încă medalia înapoi, cu toate că preudoefedrina nu se mai află pe lista medicamentelor interzise de CIO.

S-a vehiculat atunci și varianta că s-a creat cazul Nurofen – Andreea Răducan pentru a se respinge candidatura lui Țiriac la CIO. Dar acum are vreun amestec Țiriac în cazul Halep – roxadustat? S-a supărat oare întâmplător Țiriac pe Simona exact cu puțină vreme ca ea să fie executată?

 

 

Stiri recente

România trebuie să debuteze cu victorie în Andorra

de Levente Balint  ”Tricolorii” atacă Europeanul într-una din cele mai ușoare grupe posibile, cu Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra....