O norvegiană şi ghidul ei şerpaş, cel mai rapid cuplu din lume care a escaladat cele mai înalte 14 vârfuri

O norvegiană şi ghidul ei şerpaş au escaladat vârful K2 din Pakistan, al 14-lea cel mai înalt vârf, în puţin peste trei luni, devenind astfel cei mai rapizi alpinişti din lume care au escaladat toate vârfurile de peste 8.000 de metri în cel mai scurt timp.

Kristin Harila (37 de ani) şi nepalezul Tenjen (Lama) Sherpa (35 de ani) au escaladat K2, al doilea vârf din lume la 8.611 metri, împreună cu alţi opt ghizi.

A declarat la Kathmandu Tashi Lakpa Sherpa, directorul general al companiei Seven Summit Treks (SST), care asigură logistica alpiniştilor.

“Ei au devenit cei mai rapizi care au escaladat toate cele 14 vârfuri”, a declarat Tashi, pentru Reuters, citând informaţii din tabăra de bază.

Escaladarea celor mai înalte 14 vârfuri în câteva luni este o performanţă dificilă, care în mod normal este realizată de alpinişti în ani de zile.

Ei au stabilit cel mai rapid record de escaladare, depăşindu-l pe Nirmal Purja din Nepal, care a ucrat toate vârfurile în şase luni şi o săptămână în 2019.

Dar cea mai recentă performanţă a lor, confirmată şi de alţi alpinişti de pe munte, urmează să fie confirmată de Guinness Book of World Record.

Ambii alpinişti au ajuns pe vârful Shishapangma din regiunea Tibet din China la 26 aprilie şi de atunci au escaladat Everest, Kanchenjunga, Lhotse, Makalu, Cho Oyu, Dhaulagiri, Manaslu şi Annapurna în Nepal înainte de a merge în Pakistan, unde au escaladat Nanga Parbat, Gasherbrum I, Gasherbrum II şi Broad Peak înainte de a ajunge pe vârful K2, completându-le pe toate 14 în 92 de zile.

Unul dintre şerpaşi, Nima Rinjin Sherpa, în vârstă de 17 ani, devine, de asemenea, cel mai tânăr care a escaladat K2, a declarat Tashi.

Stiri recente

Zverev s-a calificat în finala de la Roma

Alexander Zverev s-a calificat în finala turneului ATP 1000 Masters de la Roma, după ce a trecut în semifinale...