TENIS: CUPA DAVIS/ Am ajuns la momentul zero in tenis!

0
172

După schimbarea cu scandal a conducerii federaţiei de specialitate şi retragerea din activitate a lui Andrei Pavel, echipa de Cupa Davis a României se află într-un moment de cumpănă. Tricolorii vor trebui să facă faţă tancurilor ruseşti în acest week-end, în primul tur al Grupei Mondiale, iar la prima vedere se pare că vom avea ca muniţie doar gloanţe oarbe

În contextul în care Andrei Pavel, omul care a ţinut în spate echipa în ultimul deceniu, şi-a agăţat definitiv în proporţie de 99%, racheta în cui, meciul cu Rusia se anunţă un examen foarte dificil. Deşi liderul ex-sovieticilor, Nikolai Davidenko, numărul 5 ATP, nu va juca în meciul de Cupa Davis, din cauza unei accidentări mai vechi, oaspeţii au închegat o echipă puternică în care toţi componenţii fac parte din top 100 mondial: Marat Safin (nr 25 ATP), Dmitry Tursunov (nr 28 ATP), Mikhail Youzhny (nr 61 ATP) şi Teimuraz Gabashvili (nr 77 ATP).

Un dezavantaj pentru tricolori în constituie şi suprafaţa de joc. Nici unul din titularii posibili la simplu pentru România, Victor Hănescu, Victor Crivoi sau Adrian Cruciat nu are performanţe deosebite pe carpetă, în timp ce oaspeţii beneficiază de tenismeni compleţi. Aflaţi în cantonament cu echipa de Cupa Davis, Mergea, Luncanu sau Ioniţă ar putea fi surprizele “Cneazului” de ultim moment.

I-am bătut de trei ori

Deşi poate părea greu de crezut, România deţine un bilanţ favorabil în meciurile directe cu Rusia. În epoca de glorie a lui Năstase şi Ţiriac, am reuşit să îi batem de trei ori (1969, 1972 şi 1973) pe vecinii de la est. Ultima confruntaredintre cele două naţiuni a avut loc în 1997 la Moscova. Gazdele s-au impus atunci cu 3-2 la capătul unei întâlniri dramatice, în care Andrei Pavel l-a învins la simplu la Kafelnikov, aflat în top 5 mondial. În ultimele patru ediţii ale Cupei Davis, ruşii au atins de fiecare dată faza semifinalelelor, în timp ce România unul din cele şase meciuri disputate în primul tur al Grupei Mondiale. La meciul din Sala Transilvania va fi montat în premieră pentru România, sistemul “Hawk eye” (Ochi de vultur), care anunţă atunci când o minge a ieşit în afara terenului. Sistemul a sosit ieri şi a fost comandat de echipa Rusiei, care a plătit 60.000 euro pentru închirierea lui timp de două săptămâni. În timpul unui set, jucătorii au dreptul să solicite de cel mult trei ori proba video.

Atenţie la Safin!

Principalul pericol pentru echipa României se anunţă a fi fostul lider mondial, Marat Safin. Ajuns la 29 ani, capriciosul tenismen rus nu se mai află demult în forma care l-a propulsat în fotoliul de rege al “sportului-alb”, dar rămâne un jucător capabil să bată pe oricine într-o zi de graţie. Campion la US Open în 2000 şi la Australian Open în 2005, atunci când l-a învins în semfiinale chiar pe marele Roger Federer, Safin a fost unul din artizanii principalii ai victoriilor Rusiei în Cupa Davis în 2002 şi 2006. “Va fi probabil ultimul meu sezon în circuit. Am decis să joc meciul cu România doar pentru că am promis acest lucru mai demult. Sper să îmi închei cariera cu un nou trofeu în Cupa Davis“, a spus sec Marat Safin.

100 lei pachetul la meci

Referitor la bilete, preşedintele FRT Ruxandra Dragomir a declarat că în acest an vor fi puse în vânzare mai multe faţă de anul trecut, când la sibieni au ajuns doar 200. “Sala va avea aproximativ 2.000 de locuri, iar 500 de bilete trebuie acordate obligatoriu echipei Rusiei, Federaţiei Internaţionale, cluburilor din România şi staff-ului Federaţiei Române. Probabil vom mai avea şi noi nevoie de câteva pentru protocol, iar restul vor fi puse în vânzare”, a spus Dragomir. Preţul unui pachet la toate meciurile este de 100 de lei, iar pentru cei care vor să meargă doar la unele jocuri, biletele vor costa 35 lei în prima şi a treia zi, şi 30 lei în ziua a doua. “Din păcate, încă nu ştim când se vor pune în vânzare. Ele ar fi trebuit să se vândă deja, dar abia acum sunt la tipărit”, a mai precizat Dragomir.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here