ANALIZA LIGA I/ De ce va lua Steaua campionatul

0
230

Punând cap la cap prestaţiile echipelor ce ţintesc sus în Liga 1, în partea a doua a campionatelor ultimilor ani, am dat peste iţele ce se urzesc mereu în retur

Este un dat faptul că în Liga 1 nu au mai fost în ultimii ani campionatele lineare cu care eram obişnuiţi. Nu mai “trag la slănină” numai echipele din Bucureşti, iar faptul că formaţiile din provincie au scos capul în lume a produs efervescenţă în lumea fotbalului românesc. Diferenţele dintre tur şi retur în liniile de clasament ale primelor clasate sunt însă de cele mai multe ori de neînţeles. Este adevărat că pauza de jogging din fiecare iarnă este lungă şi apăsătoare şi pentru fotbalişti şi pentru suporterii împătimiţi de pe stadioane şi chiar pentru consumatorii de fotbal la tv. Dar acesta nu poate fi unicul motiv pentru care fiecare retur de Liga 1 pare rupt de ceea ce s-a întâmplat până în etapa 18. Cauzele cele mai veridice le putem găsi analizând mentalitatea conducătorilor de cluburi români. Şi prima lege pe care ei o ştiu e că trebuie musai să vândă şi să cumpere. Motive se găsesc. Un jucător e prea creol, altul nu e oltean, unul vorbeşte prea mult, altul nu ştie să vorbească româneşte iar unii se ridică prea greu de la masă. Sunt vânduţi şi aduşi alţii, dar pe acelaşi calapod. E adevărat însă că e şi greu de găsit cineva ca Mircea Lucescu sau Dan Petrescu care să îndrepte cu o vorbă cariera unui jucător. Al doilea gând al fiecărui conducător de club român se îndreaptă spre cheltuirea cât mai judicioasă a banilor negri. Şi, cum bine ştiţi, aceştia se duc ori spre cavalerii negri ori se strâng unul peste altul şi se aşează în valize.

Un semn bun ce ar putea sa atenueze metehnele conducătorilor a venit de pe Wall Street, însă criza financiară va subţia cu siguranţă şi salariile jucătorilor.

Să vedem deci cum s-au mişcat fotbaliştii şi banii în ultimii ani.

Retur Liga 1 2006 – 2007

Cu atacanţi în mare formă, cu Rednic mai mult decât inspirat şi cu puţin noroc pe finalul meciurilor, Dinamo făcuse legea în tur şi cele 11 puncte ce o distanţau de a doua clasată, Steaua, puneau deja cruce luptei pentru titlul de campioană în ochii multor analişti. Returul a fost însă mai mult decât atipic şi Dinamo a trebuit să se întrebuinţeze serios în derby-uri pentru a prinde medaliile aurite. Marcantă şi surprinzătoare a fost ridicarea echipei din Urziceni, imediat ce Dan Petrescu a început munca acolo. Unirea terminase turul pe locul 14 la un punct de locurile retrogradante. O echipă mică, fără istorie, într-un oraş de nici 20 000 locuitori. Şi cu toate astea echipa din oraşul urzicilor şi buruienilor a ajuns până aproape de podium. Circuitul banilor în natură a continuat şi în acest retur. După faptele de vitejie ale patronului Stelei, care în mai 2006 a urmărit autocarul Gloriei Bistriţa cu buzunarele pline.

Retur Liga 1 2007 – 2008

Ca şi în campionatul precedent, turul de campionat a dat o lideră convingătoare. De această dată CFR Cluj. Formaţia pregătită de ambiţiosul Ioan Andone a trecut de limitele unei formaţii de provincie şi s-a distanţat la 8 puncte de Rapid (locul 2),11 puncte de Steaua (locul 5) şi 14 puncte de Dinamo (locul 6). Şi tot ca şi în campionatul precedent returul a arătat un alt echilibru de forţe. Steaua a mişcat şi în teren, şi la capitolul imagine, prin aducerea lui Lăcătuş pe bancă. Au mişcat şi locotenenţii lui Becali. Au cărat şi în stânga şi în dreapta. Şeful din Ghencea spunea despre şeful cooperatist de la Bistriţa :” Nea Jean e căcăcios, e fricos”¦” Mă gândesc că dacă şi nea Jean e considerat fricos, lumea dezlănţuită a conducătorilor de cluburi a întrecut o limită periculoasă. Partea plină a paharului în acest campionat a reprezentat- o formarea în provincie a unei echipe care a câştigat laurii de campioană pentru prima dată după 1989

Pentru a realiza o predicţie a ceea ce se va întâmpla în acest retur de campionat, punând laolaltă exprimarea în joc a echipelor şi mişcările din culise am făcut media punctelor în ultimele 2 retururi (înainte de sezonul 2006-2007 campionatul avea 16 echipe) la care am adăugat numărul punctelor realizate în turul campionatului. A ieşit o imagine interesantă a clasamentului final al Ligii I, imagine ce, dacă lucrurile vor funcţiona ca înainte de “intervenţia” DNA, este posibil să o regăsim la vară.

Este dezamăgitoare, cel puţin pentru fanii rapidişti, clasarea modestă pe care Rapidul o are în ultimii ani şi pe care o va avea probabil şi în acest an. Asta în condiţiile în care problemele financiare pot trage clubul şi mai mult în jos faţă de situaţia prezentă.

Începând cu 2007 fiecare retur de campionat a fost un coşmar pentru Rapid iar cel ce a început nu pare a fi mai roz, chiar dacă suporterii îşi vor lăsa brichetele acasă.

Prezenţa “sus “a puştilor de la Craiova şi a formaţiei lui Dan Petrescu nu poate fi o surpriză aşa cum nu poate fi o surpriză faptul că FC Timişoara (plus sau minus 6 puncte) nu pare capabilă încă să atingă podiumul.

Bătaia pare deci a se da doar între “cele 3 mari “, cu un plus pentru Steaua care s-a bătut mereu pentru titlu în ultimii ani. Bine ar fi însă ca aceasta să aibă loc doar în “dreptunghiul verde”.

Clasament final Liga I 2008-2009

1 Steaua Bucureşti 69p
2 Dinamo Bucureşti 67p
3 CFR 1907 Cluj 64p
4 Unirea Urziceni 63p
5 FC Timişoara 54p
6 U Craiova 54p
7 Rapid Bucureşti 53p

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here