Fesul norocos și Floarea de Colț

Astăzi este Ziua Florii de Colț (Leontopodium alpinum) sau Floarea Reginei, cunoscută și sub numele de albumeală, albumiță, steluță sau Floarea Doamnei. Floarea de Colț este considerată un simbol al dragostei, înseamnând puritate și curățenie.
În tradiția de la noi există povestea că pentru a-și dovedi dragostea și curajul, tinerii colindau zonele stâncoase ale munților pentru a culege floarea de colț și a le oferi iubitelor. La noi, crește în Munții Carpați fiind declarată monument al naturii din 1933 și ocrotită prin lege.
Ziua Florii de Colț m-a dus cu gândul la două pățanii. Prima, a fratelui meu, Marian Chiriac, când i-a murit un coechipier rus la Maratonul de pe Everest:
“In Himalaya totul pare sa fie doar la extreme. Fie nespus de frumos, fie inspaimantator. Viata, moartea, linistea sau, dimpotriva, agitatia interioara, raul fizic toate pot fi experimentate intr-un interval scurt de timp… Nu aveti de unde sa il stiti pe Sasha. Era un barbat la vreo 40 de ani, mediu de inaltime, cu un par negru si o fata aspra.
Venea de la marginea Siberiei, dintr-un orasel in apropiere de Irkutsk. Sasha era intruparea stereotipului de ‘soldat sovietic’: imbracat sumar, cu pieptul in vint, carind mereu cu el un rucsac mult mai mare decit parea necesar, pasea mereu apasat si parea sa nu oboseasca vreodata. La Dingboche, pe la 4.410 m altitudine, era ceata deasa. Abia vedeai la citiva metri in fata, asa ca am decis sa renuntam sa urcam pina in virful muntelui “programat” pentru acea zi.
Sasha a zis insa ca el mai vrea sa mearga si ca se descurca singur. Insa nu s-a mai intors. Dupa ce l-au cautat ore intregi, dar si in zilele urmatoare, nepalezii au decis ca orice cautare este inutila. “Ke garne?” este poate expresia cea mai folosita in viata de zi cu zi, in Nepal. “Ce sa faci?” ar insemna in traducere. “Ke garne” exprima o filosofie de viata, o acceptare a destinului asa cum este, chiar si atunci cind e mai greu de acceptat“, a povestit Marian pentru Hotnews.

(Foto – Marian Chiriac la Maratonul Everestului)

Și a doua pățanie, a mea, când, aproape miraculos, am găsit un fes pe traseul către Vârful Negoiu, care pur și simplu m-a salvat. De ce spun că m-a salvat? În primul rând, deoarece temperatura era extrem de scăzută, deși era sfârșitul lunii lui Cuptor. Tremuram tot, iar degetul mare de la mâna dreaptă îmi intrase în hipotermie. Și situația risca să se agraveze.

Plus că era ceață de o tăiai cu cuțitul și ploua mocănește. Ori, din grabă sau poate din superficialitate, nu am luat fesul și mânușile. Iar fesul găsit (din imagine) în zona Lacului Călțun, deși era ud fleașcă, pur și simplu mi-a dat energia necesară pentru a termina traseul”.

La mulți ani de Ziua Internațională a Florii de Colț! Mulțumesc Munte!

 

Stiri recente

Campioana mondială Franța, prima echipă calificată în optimile CM Qatar. După 2-1 cu Danemarca

Franţea, deţinătoarea trofeului, este prima formaţie calificată în optimile CM din Qatar, după ce a învins Danemarca, scorul 2-1,...