SPECIAL/ Fotbal printre urne

O lege spune că sportul nu trebuie să se amestece cu politica, însă reciproca nu are acoperire practică. Alegerile de duminică vor fi cea mai elocventă dovadă, principalele formaţiuni de pe scena politică scoţînd la înaintare la cel dintîi scrutin în care contează în premieră omul, nu lista, figuri notorii din peisajul sportului autohton, în speranţa că acestea vor fi un „magnet pentru voturi”

Dacă avem, cum s-a spus, un preşedinte-jucător, de ce n-am avea şi candidaţi-jucători, la propriu? Sau, în orice caz, apropiaţi de fenomenul sportiv. Aşa cum vă închipuiaţi probabil, regelefotbal furnizează grosul în acest neobişnuit top al candidaţilor la alegerile locale fără un trecut politic, dar cu o carieră în lumea celui mai iubit sport. Şi pentru că fotbalul este „sportul maselor”, cu un fond de suporteri mai mare decît orice partid de-al nostru, de ce n-ar vota microbiştii jucătorul preferat sau patronul clubului pe care îl susţin?

Cam aceasta a fost ideea pe care a mers GEORGE BECALI, finanţatorul Stelei, atunci cînd a decis să-şi ducă aspiraţiile la un alt nivel. La alegerile din 2000, Becali a candidat pentru Camera Deputaţilor din partea unei formaţiuni a italienilor din România, dar a ratat razant accesul în Parlament. Omul de afaceri nu s-a dat bătut de acest eşec şi peste patru ani, concomitent cu creşterea notorietăţii sale pe filiera roş-albastră, a preluat partidul de dreapta Noua Generaţie de la fostul edil-şef al Capitalei, Viorel Lis, cu intenţia de a-l face una dintre forţele eşichierului politic românesc. Calculul era simplist: „Steaua are milioane de suporteri, suficienţi să trecem pragul electoral”, însă la alegerile din 2004, PNG-ul a obţinut puţin peste 2% la ambele camere legislative, iar candidatul prezidenţial Becali a atras doar 1,77% din sufragii, reuşind însă performanţa de a-l depăşi pe fostul premier Petre Roman. Acum un an, după ce a mai luat niscaiva lecţii politice de la Silvio Berlusconi, patronul lui AC Milan şi premierul Italiei, stelistul şi-a mai încercat o dată norocul, în cadrul alegerilor europarlamentare, dar nici de această dată nu a avut mai multă şansă, clasîndu-se sub pragul electoral. La aceste alegeri uninominale, Becali candidează într-un colegiu din sectorul 5 (nu în Ilfov, unde era „sigur de victorie”) pentru un mandat de deputat şi s-a declarat convins că „va spulbera” orice concurenţă. Dacă va puncta mai bine ca Pantelis Kapetanos, rămîne de văzut.

Duckadam apără sportul

HELMUTH DUCKADAM apără şi el cauza PNG-ului la alegerile de duminică. Dacă n-a avut loc în organigrama Stelei, Duckadam a fost recompensat cu o candidatură în Colegiul uninominal 2 din Arad, pentru un loc în Camera Deputaţilor. Duckadam, care conduce filiala judeţeană a partidului din 2004, fiind aşadar experimentat într-ale politicii, a mai „atentat” acum patru ani la o funcţie publică, postul de primar al Aradului, dar a obţinut un procentaj derizoriu. „Sper să ajung deputat. Mă văd în Parlamentul României, pentru că sportul nostru nu este acolo unde ar fi trebuit să fie, ci în cădere liberă. Dacă voi reuşi să fiu deputat, mă voi ţine de promisiuni. Voi ajuta sportul românesc să iasă din mocirlă. Premierul Tăriceanu a spus că sportul nu se află pe lista de priorităţi a Guvernului. Mi se pare inadmisibil. Sportul este un ambasador al României peste hotare, nu anumiţi politicieni care nu fac nimic şi stau degeaba în Parlament”, şi-a prezentat intenţiile Duckadam, celebru pentru cele patru penalty-uri apărate care au trimis Cupa Campionilor Europeni la Bucureşti, în 1986. „Nu vreau să ajung nici ministrul Internelor, nici ministrul Finanţelor. Eu mă pricep la sport şi vreau să ajut sportivii, mai cu seamă pe aceia retraşi, accidentaţi, care nu au mai putut continua activitatea şi la care nu se mai gîndeşte nimeni”, a conchis eroul de la Sevilla.

Reghecampf, senatorul oamenilor

O altă achiziţie de marcă a PNG-ului este LAURENŢIU REGHECAMPF. Fotbalistul lui FC Kaiserslautern a declarat, în numărul trecut al „SportMagazin”, că vrea să se implice în politică, deşi mai are contract pînă în 2010 cu gruparea germană. „Reghe” doreşte chiar să renunţe la meseria de fotbalist şi să candideze pentru postul de senator al Colegiului 2 din Tîrgovişte- Moreni, pe meleagurile natale.

„Cel mai rău mă doare să văd un oraş precum Tîrgovişte că nu dispune de locuri în care oamenii se pot recrea. Îmi doresc să aduc din nou echipa de fotbal acolo unde îi este locul, în Liga I, dar şi să rezolv problema drumurilor. Voi face tot posibilul să îi reprezint cît mai bine pe oameni. Eu am o mentalitate nemţească, cunosc rigurozitatea şi respectul faţă de semeni. Nu vreau să îmi cumpăr alegătorii, de 18 ani nu se face nimic, dacă ei vor să voteze doar pentru o porţie de cîrnaţi cu bere, atunci înseamnă că eu nu sînt persoana potrivită pentru ei. Nu vreau să îmi cumpăr mandatul cu pui congelat, decizia este numai a alegătorilor. Dacă voi ieşi senator şi nu voi reuşi să rezolv aceste probleme pe care le-am prezentat, mă voi retrage. Vreau să intru în politică pentru a face ceva pentru oameni”, a mărturisit ex-stelistul în exclusivitate pentru revista noastră.

Iordănescu, Neţoiu şi fratele lui Vio Moldovan sînt „stîngaci”

Şi partidele mai mari decît PNG-CD au urmat modelul instituit de acesta. Astfel, fostul selecţioner ANGHEL IORDÄ‚NESCU este cel mai faimos om de fotbal din rîndurile alianţei de stînga PSD-PC care candidează la alegerile din 30 noiembrie, pentru un al doilea mandat de senator în Colegiul 1 din judeţul Ilfov. În aceeaşi echipă cu „tata Puiu” a intrat şi fostul acţionar dinamovist GHEORGHE NEŢOIU, dornic să ajute la propăşirea patriei în calitate de deputat, dacă se va impune în Colegiul 3 din acelaşi judeţ. Alianţa „roşie” l-a cooptat şi pe fratele lui VIOREL MOLDOVAN, Adrian, aspirant la deputăţie în Bistriţa.

Conservatorii ni-l propun pe MIHAI LEU, fostul mare boxer şi actual pilot de raliuri, care se doreşte senator într-un colegiu din Hunedoara. În schimb, boss-ul rapidist GEORGE COPOS a decis să nu mai ceară poporului un nou mandat, după ce fusese senator şi vicepremier în Guvernul Tăriceanu. Şi preşedintele Oţelului, MARIUS STAN, s-a retras din cursa senatorială, după ce în vară a ratat primăria Galaţi.

Dragomir se bate cu Bulă la Scorniceşti

Preşedintele LPF, DUMITRU DRAGOMIR, se numără şi el printre oamenii de fotbal implicaţi în politică. El a fost deputat PRM în ultima legislatură, iar acum este candidatul partidului la aceeaşi funcţie, în Colegiul 2 Scorniceşti, localitate al cărei club l-a condus pe vremuri. Interesant este că Dragomir îl are contracandidat direct pe „Bulă”, aşa cum se recomandă pedelistul Nicolae Stan.

Şi arbitrii vor în Parlament

Nici foştii fluieraşi nu au fost ocoliţi de „vînătoarea de candidaţi”. Singurul arbitru român care a condus o finală de Liga Campionilor, ION CRÄ‚CIUNESCU, vrea să semnalizeze legile din partea PD-L, ajutat de un fotoliu de deputat în Vîlcea, în timp ce CONSTANTIN GHEORGHE „Suceavă” îşi propune să ajungă senator sub însemnele aceleiaşi formaţiuni, după ani buni în „brigada” social-democraţilor şi a conservatorilor. Ambii, colegi cu GHEORGHE ŞTEFAN „Pinalti”, patronul Ceahlăului, reales în vară în funcţia de primar în Piatra Neamţ. Se pare că PD-L are o pasiune pentru oamenii din anturajul fotbalului, fiindcă la un moment dat l-a ofertat şi pe ILIE DUMITRESCU pentru actualele alegeri.

Încheind divagaţia, un alt arbitrucandidat este fostul asistent GHEORGHE NEDELESCU, care rîvneşte la deputăţie în Colegiul 2 Craiova, din partea PSD+PC. Tot în Bănie, dăm de CORNELIU STROE, fost preşedinte al Universităţii, acum candidat PNL la funcţia de deputat în Colegiul 1 Craiova. „Nu voi cere Guvernului ca sportul să fie prioritatea, dar nici să fie uitat de tot”, a declarat Stroe, care este susţinut de Ilie Balaci.

Candidaţi şi din extra-fotbal

Refuzat, se spune, de Gabi Szabo şi Ivan Patzaichin, PNL s-a consolat cu renumitul comentator CRISTIAN ŢOPESCU, propunerea liberală de senator în Colegiul 7 din sectorul 4 al Capitalei. Iar UDMR a dat lovitura convingîndu-l pe BELA KAROLY să candideze la aceeaşi funcţie, dar într-un colegiu din diaspora.