PORTRET IULIAN TAMES/ ”Revenirea anului”

La cei aproape 30 de ani pe care îi va împlini pe 6 decembrie, Iulian Tameş a fost jucătorul care a surprins cel mai mult în acest tur. Cele cinci goluri, unul mai spectaculos decît celălalt, dar şi zecile de pase perfecte oferite coechipierilor lui l-au readus pe mijlocaşul lui FC Argeş la echipa naţională, după o pauză de şapte ani

Iulian Tameş a luat primul contact cu fotbalul mare în sezonul 1997/1998, cînd a ajuns în Ştefan cel Mare. Nu a apucat să debuteze în Divizia A, pentru că Dinamo l-a împrumutat după un an la Rocar. A redevenit „cîine” la începutul lui 99, dar a bifat un singur meci în prima ligă în tricoul alb-roşu. În vara aceluiaşi an, Tameş a părăsit din nou echipa din Ştefan cel Mare, fiind trimis pentru un sezon la ARO Cîmpulung Muscel.

Din „B” la echipa naţională

În 2000, Iulian Tameş a revenit în forţă. Întors în Capitală, mijlocaşul a devenit imediat titular în echipa antrenată atunci de Cornel Dinu. După doar două meciuri jucate în primul eşalon, Tameş a fost selecţionat de Ladislau Boloni la echipa naţională şi a debutat în prima reprezentativă împotriva Poloniei. În primul său an în Divizia A, jucătorul născut în Mizil a adunat 26 de partide şi două goluri, dar Dinamo a terminat pe locul secund.

2001, anul lui Tameş

În campionatul următor, Tameş a explodat. A marcat de şase ori în cele 29 de meciuri jucate pentru Dinamo şi a fost unul dintre cei mai buni pasatori din Liga I. La finalul sezonului, formaţia din Ştefan cel Mare a ieşit campioană, iar actualul mijlocaş al lui FC Argeş a fost unul dintre artizanii acestui succes. În următoarea stagiune, dinamoviştii au dezamăgit, iar vara anului 2003 i-a găsit pe locul şase în clasament.

Două titluri în trei ani

În sezonul 2003-2004, Dinamo s-a reabilitat în faţa suporterilor. În Cupa UEFA, trupa lui Ioan Andone a fost foarte aproape de „primăvara europeană”, iar pe plan intern a cîştigat tot ce se putea cîştiga. Cu Tameş în teren în 27 de partide, „cîinii roşii” au obţinut eventul, iar mijlocaşul şi-a trecut în palmares al doilea titlu de campion naţional în trei ani.

18 luni departe de Dinamo

La finalul lui 2004, Iulian Tameş s-a despărţit de Dinamo, hotărît să-şi încerce norocul în străinătate. A ajuns în Rusia, la Alania Vladikavkaz, dar după cîteva luni s-a întors acasă şi a semnat cu FC Naţional. La gruparea din Cotroceni, Tameş a jucat în sezonul 2005/2006, iar după un an a revenit la prima dragoste. La Dinamo a jucat 15 meciuri în turul stagiunii 2006/2007, cînd „alb-roşiii” au ieşit din nou campioni.

Cu FC Argeş în Liga a II-a

În februarie 2007, Iulian Tameş a acceptat oferta şi provocarea numită FC Argeş. Condamnaţi la retrogradare încă din etapa a XI-a a turului, piteştenii nu au putut evita dezastrul şi au ajuns în liga secundă. Tameş nici nu a vrut să audă de o despărţire de echipa lui Cornel Penescu şi a rămas în Trivale. A urmat un sezon aproape perfect la matineu, încununat cu revenirea pe prima scenă a fotbalului românesc, iar Tameş a fost unul dintre cei mai buni jucători piteşteni.

Surpriza turului

În vară, Cornel Penescu a surprins pe toată lumea. Patronul lui FC Argeş i-a dat credit în continuare lui Ionuţ Badea, care a devenit cel mai tînăr antrenor din Liga I, şi a stabilit un obiectiv mai mult decît îndrăzneţ: locurile 1-6. Nimeni nu le dădea vreo şansă piteştenilor, iar cei mai mulţi dintre oamenii de fotbal din România vedeau formaţia din Trivale pe una dintre poziţiile retrogradabile. Nu a fost aşa, iar trupa lui Ionuţ Badea a devenit surpriza turului. Cu Tameş în postura de „regizor”, FC Argeş a învins în deplasare pe Rapid şi FC Vaslui, şi cu o etapă înainte de finalul primei părţi a sezonului are şanse să termine pe locurile care duc în Cupa UEFA. Mai mult decît atît, Iulian Tameş şi Cristian Tănase au fost convocaţi de Victor Piţurcă la echipa naţională, primul pentru meciurile cu Franţa şi Georgia, iar al doilea pentru partida cu selecţionata condusă de Hector Cuper.