Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal intern

INTERVIU/ Fl. Petre: ”La EURO, daca trecem de grupe, totul e posibil”

A îmbrăcat 12 sezoane tricoul lui Dinamo şi este unul dintre cei mai iubiţi „cîini” din ultimele două decenii. În urmă cu un an şi jumătate, Florentin Petre a ajuns în sfîrşit în străinătate. nu a avut noroc în tinereţe să prindă trenul spre Spania, chiar dacă a avut numeroase oferte, dar în cele din urmă „Piticul” a semnat cu ŢSKA Sofia. Incredibil, dar adevărat, Florentin a dat Dinamo pe Steaua. nu este vorba de rivala de moarte a formaţiei din Şoseaua Ştefan cel Mare, ci de „Steaua” Bulgariei. aici, Petre a demonstrat încă din primele meciuri că nu este un fotbalist terminat, deşi mulţi l-au etichetat astfel pe mijlocaşul cu inima mare. În primul sezon la ŢSKA, el a fost unul dintre principalii pasatori din campionatul Bulgariei. În acelaşi timp, i-a înnebunit şi pe portarii adverşi, trecîndu-şi în repetate rînduri numele pe lista marcatorilor. Vara trecută a rămas singurul român de la gruparea din capitala Bulgariei, după ce Eugen Trică a ales să evolueze pentru CFR Cluj. a pierdut primul 11 la un moment dat, fără să primească vreo explicaţie, iar în iarnă unele zvonuri îl dădeau ca şi transferat la Dinamo. Totul a rămas la stadiul de zvonuri. Mijlocaşul care a împlinit 32 de ani în ianuarie a revenit însă spectaculos şi a demonstrat că rămîne cea mai bună soluţie pentru fl ancul drept al echipei naţionale. Selecţionerul Victor Piţurcă nu a ezitat nici o secundă şi l-a titularizat în „amicalul” România – Rusia, iar Florentin Petre a arătat că Bănel nicoliţă mai are multe de învăţat de la el, înainte să-i ia locul în reprezentativa României

SportM: Salut, Florentin. Joci din ce în ce mai bine, cum se explică acest lucru?
Florentin Petre: Sînt într-o formă bună, chiar foarte bună. Sînt foarte bine pregătit din toate punctele de vedere, dar în special fi zic. Îmi merge bine la echipă, iar acest lucru s-a văzut la ultimele meciuri.

SportM: Sezonul trecut, ai terminat cu ŢSKA Sofia pe locul doi, acum eşti aproape campion.
Petre: Ar fi senzaţional să cîştigăm titlul. Chiar dacă avem un avans important, nu ne considerăm deja campioni. Se poate întîmpla orice, doar mai sînt nouă meciuri pînă la fi nalul sezonului. Sîmbătă avem derby cu Lokomotiv Sofia şi trebuie să învingem neapărat. Cu o victorie în acest joc luăm o opţiune serioasă, dar nu mai zic nimic pînă vom fi matematic campioni.

SportM: În România ai luat titlul cu Dinamo, în acest moment poţi repeta performanţa, dar cu Steaua… „Steaua” Bulgariei. E ciudat pentru tine?
Petre: Nu-i chiar aşa, chiar dacă ŢSKA şi Steaua sînt oarecum „înfrăţite”. Dar ai dreptate. Nu m-am gîndit că o să fiu campion cu „Steaua Bulgariei”. Stai aşa să se termine campionatul iar noi să fim pe primul loc, şi atunci povestim mai multe.

SportM: Să trece la echipa naţională. Cum a fost meciul cu Rusia?
Petre: A fost o partidă foarte frumoasă. România a demonstrat că se poate bate, de la egal la egal, cu orice echipă din lume. Avem un lot cu mulţi jucători valoroşi, nu doar titularii. De asemenea, avem un antrenor bun, care ne-a unit şi a ştiut să facă din noi o adevărată familie.

SportM: Te aşteptai să fi e atît de uşor cu ruşii?
Petre: A fost un meci amical foarte util împotriva unui adversar foarte puternic, iar această victorie cu 3-0 ne dă multe speranţe. A fost un examen foarte reuşit, care ne-a ridicat moralul înainte de Euro. Ne ducem acolo foarte încrezători şi vrem să facem o fi gură frumoasă.

SportM: În ultimele luni este din ce în ce mai întîlnit acest termen, „figură frumoasă”, printre jucătorii echipei naţionale. Pentru tine ce înseamnă?
Petre: Să trecem de grupe. Chiar dacă întîlnim trei echipe mari, Italia, Franţa şi Olanda, noi sîntem profesionişti şi am arătat în ultima perioadă că avem valoare. Întradevăr, mai rău de atît nu puteam să picăm, dar eu am o presimţire că va fi frumos.

SportM: Ţi-ai făcut pînă acum calcule cum ne-am putea califi ca, pe cine trebuie să învingem şi cu cine să remizăm?
Petre: Cu asemenea adversari e greu să faci calcule. Nu contează pe cine batem. Cel mai important lucru este să ne calificăm mai departe.

SportM: Dacă trecem de grupe, pînă unde crezi că poate ajunge naţionala României?
Petre: Ar fi o provocare incredibilă dacă am ajunge în sferturi, pentru că din acea fază totul e posibil. Dar să nu ne mai facem atîtea planuri acum, prima dată să depăşim faza grupelor.

SportM: Cum se vede campionatul românesc de peste Dunăre?
Petre: E păcat că se întîmplă multe lucruri urîte. Valoarea campionatului a crescut mult în ultimii ani, dar trebuie să fi e mai atenţi unii conducători de club cu declaraţiile pe care le dau. În Liga I ar trebui mai multă linişte şi cît mai mult fotbal.

SportM: Crezi că s-a ajuns prea departe?
Petre: Miza este foarte mare pentru că sînt bani mulţi în joc. Toţi vor în Liga Campionilor, iar pentru unele echipe, precum CFR Cluj, Dinamo sau Rapid, ar fi ceva ieşit din comun să ajungă acolo.

SportM: Pe cine vezi campioană?
Petre: CFR Cluj are în continuare prima şansă, iar ideal ar fi ca Dinamo să termine pe locul doi. Va fi un spectacol total, şi pe teren, şi în afara lui.

SportM: În iarnă, unele zvonuri te dădeau ca şi revenit la Dinamo.
Petre: Doar vorbe şi nimic mai mult. Nu vreau să plec de la ŢSKA, pentru că aici sînt respectat şi îmi doresc din tot sufl etul să cîştig cel puţin un titlu de campion.

SportM: Să înţelegem că nu ţi-e dor de Dinamo?
Petre: Îmi este dor, dar în sensul că vreau să-i văd pe băieţi şi să stau cu ei la poveşti. Am petrecut acolo cea mai frumoasă perioadă din cariera mea, dar nu cred că voi mai juca vreodată pentru Dinamo. Poate voi reveni la club, dar după ce voi termina cu fotbalul, dacă mi se va da vreo şansă.

SportM: Dar la altă echipă din România te-am putea vedea jucînd?
Petre: Nu se ştie niciodată. Dacă voi avea oferte, voi analiza bine, dar, sincer, prefer să rămîn în străinătate. Afară este mult mai multă linişte, iar lumea se concentrează doar la fotbal.

SportM: Ce părere ai despre actuala echipă a lui Dinamo, în comparaţie cu cea din care ai făcut tu parte?
Petre: Fiecare generaţie este diferită. Sper ca şi actuala să formeze o adevărată familie. Să nu se mai certe şi să joace fotbal. Sînt jucători buni, iar investiţiile sînt pe măsură. Trebuie să avem răbdare şi cu ei.

SportM: Sezonul acesta, Dinamo, Steaua şi Rapid au schimbat mai mulţi antrenori. Tu cum vezi acest lucru din afară?
Petre: Toţi vor în Champions League, iar dacă ceva nu merge la echipă, primul care plăteşte este antrenorul. E foarte greu de spus de ce s-a ajuns în situaţia asta, dar cei de acolo ştiu mai bine.

SportM: Ce părere ai despre numărul tot mai mare de jucători străini de la echipele din prima ligă?
Petre: Din ce am văzut eu, străinii ăştia fac treabă bună. Au venit pe bani buni, dar sînt foarte serioşi şi mulţi dintre ei au valoare. Din păcate, sînt şi mulţi fotbalişti români tineri care au valoare, dar nu prea li se dă vreo şansă.

SportM: La CFR Cluj sînt peste 20 de fotbalişti străini în acest moment.
Petre: Da, şi ei sînt pe primul loc, deci au judecat bine. Sînt multe echipe în Europa care au o astfel de strategie, uitaţi-vă la Arsenal sau la Inter.

SportM: Şi acum ultima întrebare. Ce se va întîmpla cu Florentin Petre după ce-şi va agăţa ghetele în cui?
Petre: Mă fac antrenor. Un antrenor foarte bun. La Dinamo.

Citeste mai multe!