Cum a învins efectul Cernobîl sabonimul Elenei Chiriac

În urmă cu 36 de ani, la 26 aprilie 1986, a explodat reactorul 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl, accident survenit în urma unui lung șir de erori umane care avea să fie catalogat drept cel mai grav din istoria nucleară civilă. 

(Foto: netflix.com)

Norul care purta particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, a cuprins parte din  Europa. 

(Foto – FRAGMENTE DIN STENOGRAMA ȘEDINȚEI COMITETULUI CENTRAL AL PARTIDULUI COMUNIST ROMÂN DIN 1 MAI 1986)

Din nefericire, norul radioactiv a atins și România. Iar una din victimele iradiațiilor de la Cerbobîl a fost Cătălin Răducan, sabonimul Faimoasei Elena Chiriac de la reality-show-ul Survivor difuzat pe Pro TV, care se desfășoară în Republica Dominicană.

În iunie 2012 am scris AICI despre modul cum Cătălin Răducan a reușit să învingă efectul Cernobîl cu ajutorul disciplinei olimpice taekwondo WT: „Nu faptul că s-a născut în data de 13 a fost ghinionul vieții lui Cătălin Răducan, ci că a venit pe lume la 13 luni după cumplitul accident de la Cernobîl. Alături de alți ‘copii Cernobîl’ a avut de suferit din cauza iradierilor, născându-se cu grave malformații congenitale la ambele picioare. După accidentul de la Cernobîl erau o grămadă de copii cu probleme prin spitalele pe unde a trecut Cătălin. Unii aveau mâinile sau picioarele deformate, alții erau cu bot de iepure sau de lup. Însă cu sprijinul părinților și al disciplinei sportive taekwondo WT, Cătălin s-a vindecat.

Apoi în calitate de sabonim a inițiat copii (n.r. – printre care și Elena Chiriac) în arta acestei discipline olimpice. De când avea 7 zile până la 11 luni cu ambele picioare în gips. Apoi a stat cu atele gipsate și cu prosopul între picioare. Cu operații s-ar fi putut vindeca mai repede, dar a ales calea sportului. Laba piciorului stâng o avea spre exterior (boala talus valgus), iar cea a piciorului drept era răsucită spre interior (boala varus equin). Toți medicii i-au prezis că va rămâne șchiop toată viața. Ba Cătălin a căpătat de la accidentul nuclear și o malformație la vezica urinară, având 2 căi de acces, în loc de una, dar asta nu era așa gravă”.

 

Atacantul Stilian Petrov (Aston Villa), diagnosticat cu leucemie acută, a fost și el victima accidentului de la Cernobîl. Zona a devenit apoi punct de atracție turistică. Costurile accidentului s-au ridicat la peste 13 miliarde de dolari. Numărul celor afectați de explozie s-a ridicat la 3,5 milioane de persoane, dintre care numai copii au fost 1,3 milioane. Oficial s-au înregistrat peste 4.000 de cazuri de cancer de tiroidă, cauzat de iodul radioactiv. Alte surse susțin însă că numărul bolnavilor cu acest tip de cancer este de peste 70.000. De asemenea, a existat o creștere a problemelor psihologice în regiune. Alte efecte ale acestui episod sunt: diabetul zaharat, infertilitate, cataractă, malformații congenitale ale membrelor, afecțiuni ale tiroidei, a sistemului imunitar și probleme cardiovasculare.

Taekwondo-ul, care este bazat pe gândirea milenară asiatică, coreeană în special, este o cale de redescoperire ale adevăratelor valori, printre care răbdarea, autocontrolul, autodepășirea, corectitudinea sau sinceritatea.

Taekwondo i-a adus Elenei Chiriac cele mai multe satisfacții pe plan sportiv, calificându-se la Campionatul European și cucerind numeroase medalii internaționale. Plus a câștigat numeroase titluri de campioană națională sau trofee de Cupe ale României. Ba mai mult, fostă componentă a CS Steaua București, era creditată cu șanse mari să urce pe podium și la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Însă destinul a dus-o pe Elena pe alte arene ale vieții. „M-a dezvoltat foarte mult pe toate planurile, dar mai ales psihic. Am învățat cum să mă comport cu oamenii, de la adversari, colegi sau sabonimi. Și cum să îi respect doar pe cei care merită, indiferent de vârstă”, a declarat Elena Chiriac.

(de Romeo Chiriac)

Stiri recente

Cozmiuc şi Bejan, medalie de aur la dublu rame la CM de canotaj

Echipajul de dublu rame (M2-), compus din Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan, a cucerit medalia de aur la CM...