Baseline, un program ATP de securitate financiară pentru jucători

ATP a anunţat că în 2024 va fi lansat Baseline, un program de securitate financiară pentru jucătorii ATP, pentru o perioadă de testare de trei ani.

Această iniţiativă marchează o premieră majoră în circuitul ATP.

Compus din trei piloni cheie, Baseline reprezintă un pas important pentru ca un număr mai mare de jucători să se poată întreţine din acest sport.

Primul pilon al programului este reprezentat de câştigul de bază garantat, care asigură un nivel minim de venit pentru jucătorii de simplu clasaţi în primele 250 de locuri în fiecare sezon.

În cazul în care câştigurile în bani ale unui jucător se situează sub pragul garantat, ATP va interveni pentru a acoperi diferenţa.

Pentru sezonul 2024, aceste niveluri sunt de 300.000 de dolari (Top 100), 150.000 de dolari (101-175) şi 75.000 de dolari (176-250).

Această garanţie le va permite jucătorilor să îşi planifice sezoanele cu mai multă încredere, să se concentreze pe jocul lor şi să investească în echipele lor.

Astfel, se pot acoperi cheltuielile pentru antrenori şi fizioterapeuţi personali, precum şi cheltuielile de deplasare.

Cel de-al doilea pilon se concentrează pe protecţia în cazul accidentărilor, oferind sprijin jucătorilor care joacă mai puţin de nouă turnee ATP Tour şi Challenger Tour într-un sezon din cauza accidentărilor.

Această iniţiativă progresivă include praguri stabilite la 200.000 de dolari (Top 100), 100.000 de dolari (101-175) şi 50.000 de dolari (176-250) în 2024.

Această măsură este concepută pentru a oferi siguranţă financiară jucătorilor în perioadele dificile, permiţându-le acestora să se concentreze pe recuperare.

Cel de-al treilea pilon, Newcomer Investment, oferă un impuls suplimentar jucătorilor în ascensiune, pe măsură ce avansează în cariera lor de jucători profesionişti de tenis.

Aceste talente în ascensiune vor avea acces la o finanţare de 200.000 de dolari atunci când intră pentru prima dată în Top 125, plătită în avans pentru sezonul următor şi compensată cu câştigurile din premii.

Acest lucru va facilita investiţia jucătorilor în echipele şi resursele lor pe măsură ce pătrund în circuitul ATP.

Se aşteaptă ca între 30 şi 45 de jucători să primească sprijin financiar prin intermediul Baseline în fiecare sezon, eligibilitatea fiind determinată pe baza unei serii de criterii.

Printre acestea se numără clasamentul unui jucător, câştigurile din premii în bani din carieră şi numărul de evenimente jucate.

Perioada de probă din 2024-26 va servi ca o dovadă iniţială a conceptului, cu potenţial de extindere a finanţării în viitor.

FOTO: ATP

Stiri recente

Nadia Comăneci a vizitat cantonamentul loturilor feminine de la Izvorani

Nadia Comăneci a vizitat cantonamentul loturilor olimpice şi naţionale feminine de la Izvorani, s-a fotografiat cu gimnastele tricolore şi...