ANALIZA CUPE EUROPENE/ Lectia de germana

0
93

Nemţii refuză să mai facă paşi greşiţi. După ce au eliminat echipele româneşti, Hamburg şi Woslburg au dominat grupele din care au făcut parte în Cupa UEFA. Cu noroc, pînă şi NEC Nijmegen a pătruns în primăvara europeană

Adversarele noastre din Vestul Europei par să se simtă în Cupa UEFA precum peştele în apă. Pentru că au avut o continuitate care le-a dus pînă în primăvară, evident, toate animate de speranţe. Doar Estul a clacat, semn că forţa fotbalistică europeană este împărţită încă destul de inegal. După ce a eliminat-o pe “surata” din Timişoara, Partizan Belgrad poate spune că a avut cu adevărat ghinion. Dintr-o grupă în care se mai aflau Sampdoria, Stuttgart şi Standard era chiar imposibil de ieşit. Belgrădenii au clacat lamentabil în Europa, încasînd patru bătăi din tot atîtea întîlniri. În schimb, Partizan se răzbună puternic în campionatul Serbiei, pe care îl domină autoritar din postura de campioană “en titre”. Asemănător au stat lucrurile şi pentru cealaltă reprezentantă a Estului, Slavia Praga. Sorţii n-au fost deloc norocoşi cu cehii, hărăzindu- le trei adversari redutabili: Aston Villa, Hamburg şi Ajax. Astfel, Slavia a trebuit să se mulţumească cu un egal în faţa unei echipe mai apropiate de calibrul său, Zilina, şi cu un rezultat de excepţie obţinut la Amsterdam, dar după un meci fără miză. La fel ca Partizan, şi Slavia domină fără probleme în campionatul din Cehia.

Răzbunare nemţească

În urmă cu cîţiva ani, Rapid uimea Europa eliminînd pe bandă formaţii din Germania. Se spunea la acea vreme că echipa lui Lucescu junior putea evolua fără probleme în Bundesliga. Germanii au ţinut minte lecţia giuleşteană şi au promis revanşa. Aşa că Wolsburg a dat de pămînt chiar cu Rapidul, apoi a pătruns într-o grupă aparent grea, în care se afla şi marele Milan. Cu toate acestea, Wolsburg a încheiat prima în grupă, fără să piardă vreo partidă, şi aşteaptă zîmbind întîlnirea din primăvară cu francezii de la PSG. Nici fosta adversară a Unirii Urziceni nu a stat la glume. Hamburg a dominat grupa şi s-a calificat fără nici un fel de probleme. Ce urmează? “Dubla” decisivă cu NEC Nijmegen în care formaţia germană porneşte din postura de favorită certă. Altfel, giuleştenii chiar au motive de supărare. Pentru că în Bundesliga Wolsburg nu străluceşte fiind doar o formaţie de mijlocul clasamentului. În schimb, Hamburg rămîne o forţă atacînd în permanenţă podiumul.

Bafta olandeză

Marile regrete însă ar trebui să dăinuie în Şoseaua Ştefan cel Mare. Pentru că NEC Nijmegen chiar nu este o forţă. Olandezii s-au chinuit în grupă, însă, ocrotiţi de noroc, au reuşit să pătrundă în primăvară, dar fără să impresioneze pe nimeni. Este greu de crezut că reprezentanţii “Ţării Lalelelor” vor avea bafta de a o încurca şi pe Hamburg. Mai mult, NEC se chinuie şi în Eredivisie, campionat destul de “subţire”, în care singurele echipe cu adevărat puternice sînt Ajax, PSV şi Feyenoord.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here