Tot ce trebuie să știi despre Euro 7, noua normă de poluare auto

În luna noiembrie a anului trecut, Comisia Europeană a prezentat o propunere de reducere a poluării aplicabilă autovehiculelor noi vândute în UE, pentru a îndeplini ambiția de zero poluare a Pactului Ecologic European, menținând în același timp vehiculele la prețuri accesibile pentru cumpărători.

În acest sens, se dorește instituirea unei noi norme de poluare, Euro 7, pe care producătorii de autovehicule trebuie să o respecte pentru a asigura o calitate îmbunătățită a aerului, protejând sănătatea cetățenilor și a mediului. Pe scurt, se dorește ca până în anul 2035 toate autovehiculele de pe șosele să aibă zero la sută emisii de dioxid de carbon, realizându-se astfel tranziția totală la mașinile electrice.

Însă, normele Euro 7 înseamnă mai multe cerințe pentru producători, conform noilor standarde de poluare.

Care sunt principalele prevederi ale normei Euro 7?

Regulile standardelor Euro 7 aduc limitele de emisie pentru toate autovehiculele (mașini, camionete, autobuze și camioane) la un numitor comun, sub un singur set de reguli. Noile prevederi pun aceleași limite, indiferent dacă vehiculul folosește benzină, motorină, motoare electrice sau combustibili alternativi.

Iată care sunt principalele mențiuni pentru acest standard:

  • Controlul mai strict al emisiilor de poluanți atmosferici la toate vehiculele noi
  • Actualizarea și înăsprirea limitelor pentru emisiile de poluanți
  • Reglarea emisiilor cauzate de anvelope și frâne
  • Asigurarea că autovehiculele noi vor respecta mai mult timp noile prevederi
  • Sprijinirea implementării vehiculelor electrice
  • Utilizarea la maxim a posibilităților digitale

Regulile Euro 7 vor încerca să creeze condiții optime, astfel încât testele de poluare să fie mai sigure, iar emisiile să fie controlate de autorități într-un mod ușor, folosind senzori din interiorul vehiculului, montați direct din fabrică, pentru a măsura emisiile pe toată durata de viață a unui autovehicul.

În plus, se instituie o nouă limită pentru oxizii de azot (NOx), care va fi de 60 mg/km pentru toate motoarele termice. În prezent, motoarele Diesel trebuie să respecte norma Euro 6 de 80 mg/km. Motoarele pe benzină respectă deja standardul de 60 mg/km impus. Noile norme Euro 7 vor trebui să fie respectate pentru o perioadă de 10 ani sau 200.000 de kilometri, dublu față de perioada actuală pentru Euro 6.

Se cunoaște faptul că procesul de fabricare al bateriilor electrice este unul poluant, din cauza materiilor prime utilizate. Astfel, Comisia Europeană prevede noi reguli și pentru mașinile electrice. În primii 5 ani de funcționare a unui autoturism o baterie trebuie să conserve o capacitate de încărcare de cel puțin 80%, iar până 8 ani această să fie de cel puțin 70%. Constructorii auto trebuie să investească astfel, în baterii cu un randament mai bun, care să reziste mai mult.

Când intră în vigoare Euro 7?

La data de 1 iulie 2025 ar urma să intre în vigoare normele Euro 7. Standardele de emisii nu au fost încă finalizate, producătorii de mașini și legislatorii europeni fiind încă în dispute cu privire la nivelul de emisii care ar trebui permis și la modul în care ar trebui să fie implementate. Reglementările propuse au fost deja publicate, dovedindu-se a fi mai puțin stricte decât se temea industria auto.

Deocamdată, până la acea dată, noile autovehicule fabricate trebuie să respecte standardele Euro 6.

Stiri recente

Sorana Cîrstea, eliminată în primul tur la China Open

Sorana Cîrstea, locul 26 mondial, a fost eliminată în primul tur la China Open, turneu de categorie WTA 1000,...