Simona Halep, Experimentul Abramovic, floarea și revolverul

“Simona Halep, Experimentul Abramovic, floarea și revolverul” – Editorial de Romeo Chiriac

Marina Abramović a explorat propriile limite fizice și mentale în reprezentații care au făcut înconjurul lumii. Ea a fost preocupată de relațiile interumane și de modul în care influența unui om asupra altuia poate fi nocivă, ba chiar letală. Abramović a rezistat durerii, epuizării și pericolului în detrimentul transformărilor emoționale și spirituale.

Marina Abramovic, pionieră în arta performativă și experimentală, a efectuat un experiment într-o galerie de artă din Belgrad. A pus pe o masă câteva cuie, o pană, o foarfecă, un borcan cu miere. Al[turi de o sticluţă cu parfum, o floare şi un revolver cu un singur glonţ.

Iar persoanele din sală au fost invitate să utilizeze obiectele timp de câteva ore. Apoi a cerut să fie tratată precum un obiect. Marina stând nemişcată şi tăcută pe tot parcursul experimentului.

La început invitaţii au tratat-o pe artistă cu respect, parfumând-o, dându-i cu miere, să miroasă floarea sau gâdilând-o. Însă, în timp, lucrurile au luat-o razna. Participanții la experiment i-au tăiat cu foarfeca hainele Marinei, după care au înţepat-o cu cuiele.

Ba unul dintre invitaţi i-a gustat sângele. Iar punctul culminant a fost în momentul în care un participant a luat revolverul şi a vrut să tragă în Marina. Atunci, artista s-a mişcat, iar toţi invitaţii au fugit din sală.

Halep, experiment similar cu al Marinei Abramovic

Simona Halep, după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, a fost supusă unui experiment relativ similar cu cel al Marinei.

Unii dintre noi doar o “gâdilă cu pana” pe Simona. Alții îi „dau cu miere” sau „pulverizează parfum” în comentariile din social media.

Iar alții folosesc la greu „forfeca”, „cuiele”, ba chiar şi „revolverul”. Dar, precum Marina în sala din Belgrad, așteptăm să vedem ce mișcare va face Simona.

Suntem un popor care de-a lungul istoriei și-a sabotat propriile valori. Ba uneori le-a și hăcuit. Și nu trebuie să fii neapărat Halep, Ilie Năstase, Hagi, Brâncuși, Cioran sau Eliade.

Poate să fie vorba chiar și de lideri ai companiilor, că oricum puțini scapă să nu fie „executați”, precum în Miorița.

Ba chiar și studiile despre cultura organizațiilor din România confirmă acest lucru. Și arată că suntem pe podium într-un top legat de obsesia competiției cu celălalt. Și al înclinației spre competiție toxică.

Care generează într-un final lipsă de colaborare, derapaje etice și morale. Sabotarea competitorilor, invidie și atitudine de genul – „să moară și capra vecinului”.

Iar un alt studiu ne plasează între ultimele țări din lume în ceea ce privește încrederea în semeni.

Stiri recente

Halep lipseşte şi de la turneul de la Madrid, pentru care primise wild card

Simona Halep nu va participa la turneul de categorie WTA 1000 Mutua Madrid Open, pentru care a primit wild...