Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal intern

MARI DRAME ALE SPORTULUI/ Dan Coe: Moartea unui ”Ministru”

În urmă cu 28 de ani Dan Coe, fotbalistul supranumit „ministrul apărării”, era găsit spânzurat când abia împlinise 40 de ani. Moartea sa este un mister şi în ziua de azi. Sinucidere sau crimă? În tribuna Giuleştiului a rămas însă celebra strigare: „Un salut din vechea Troie / Pentru faima lui Dan Coe!”

Se spune că idolii nu mor niciodată. Această veche zicală este de multe ori acoperită de colbul uitării. Sunt însă şi idoli care, de acolo, de sus, din ceruri, au puterea să mai zâmbească văzând cum cei cărora le-au dăruit totul se încăpăţânează refuzând să îi uite. Indiferent de perioadă, indiferent de rezultat, tribuna giuleşteană îşi cântă un idol devenit simbol. Laolaltă, copii şi bătrâni, muncitori, patroni, intelectuali sau vagabonzi, ridică fularele vişinii deasupra capetelor, iar miile de voci se contopesc într-un singur glas: „Un salut din vechea Troie / Ahoe! / Pentru faima lui Dan Coe / Ahoe! / Hai Rapidu!”

Cândva, în Giuleşti, iubirea de Rapid era o religie. Pentru suporteri şi pentru jucători. Au fost fotbalişti a căror carieră a fost legată aproape în întregime de clubul feroviar. Unul dintre ei este tocmai cel care a rămas în inimile tuturor: Dan Coe. Era greu de crezut că viaţa şi cariera unui fotbalist de excepţie se pot transforma cu rânjet hâd într-o dramă.

Coe a părut de la bun început un fotbalist predestinat echipei din Grant. Tatăl său, Duce Coe era un jucător exponenţial al vecinei din Regie, Sportul Studenţesc, însă paşii copilului său au fost atraşi de zgomotul locomotivelor din Triaj. La 18 ani avea să joace primul meci în garnitura mare a Rapidului. Timp de 12 ani n-avea să se despartă de gruparea feroviară devenind căpitan de echipă şi primind supranumele de „ministrul apărării”. Într-un regim extrem de restrictiv, Dan Coe nu a ratat ocazia de a face pasul în străinătate. A ajuns în Belgia, la Anvers, într-un fotbal care n-avea să fie pe placul său. În acest timp a absolvit şcoala de antrenori de la Koln, însă vuietul tribunei giuleştene îi răsuna obsedant în timpane. S-a întors în Grant cu viteza locomotivei, dar aici a găsit totul schimbat. Antrenorii l-au refuzat, rând pe rând, iar „ministrul” a plecat cu capul plecat şi cu lacrimi în ochi. Şi-a găsit refugiul, dar nu şi locul, pe malul Danubiului, la Galaţi.

În 1980, „ministrul renegat” avea să aleagă definitiv străinătatea. Din păcate însă, fără să ştie, Dan Coe urma un traseu stabilit de către moarte. Fentând încă o dată sistemul comunist, fotbalistul a trecut de „cortina de fier” şi a ajuns în Germania. Devenise refugiat politic. Şi-a adus alături şi familia, însă nu avea să îşi găsească liniştea. A devenit colaborator la celebrul post de radio „Europa Liberă” care transmitea realităţile crunte din România comunistă. Autorităţile de la Bucureşti nu puteau tolera tupeul, iar Dan Coe trebuia să tacă. Indiferent de preţ.

Pe data de 8 septembrie 1981, Dan Coe sărbătorea în Koln împlinirea celor 40 de ani. Pe 19 octombrie era găsit spânzurat în faţa uşii apartamentului în care locuia. Poliţia germană a rămas indiferentă refuzând o anchetă de amploare. Verdictul a fost cât se poate de clar: sinucidere. Dar cei care îl cunoşteau ştiau că mai există o ipoteză: crima! În orice caz, moartea lui Dan Coe a rămas şi azi învăluită în mister. Dar, numele lui îl puteţi auzi la orice meci disputat de Rapid în fosta „potcoavă”. Aşa, ca un salut din vechea Troie!

Carte de vizită DAN COE

Data naşterii: 8 septembrie 1941 (Bucureşti)
Data decesului: 19 octombrie 1981 (Koln)
Post: fundaş central
A jucat la: Rapid (1959-1971), Royal Anvers (1971-1973), FC Galaţi (1973-1975)

Citeste mai multe!

Litere volumetrice Volumetrii din alama Banner Oferta de Pret Montaje si decorari materiale publicitare Panouri publicitareSistem pop-up spider Roll-up - https://www.atlasms.ro/

Revista Sport Magazin (sportm.ro) este o publicație a trustului de presă Clubul Media Business


Email: contact@clubulmedia.ro

Telefon: 0744525607

PENTRU A OBȚINE REZULTATELE DORITE ÎN SEO ȘI BRAND-AWARENESS COMANDĂ ADVERTORIALE PREMIUM CU LINK-URI DOFOLLOW CĂTRE SITE-UL TĂU ÎN CELE PESTE 150 DE SITE-URI INTERNE ȘI INTERNAȚIONALE ALE TRUSTULUI DE PRESĂ CLUBUL MEDIA BUSINESS, PRINTRE CARE:


https://businessphilosophy.ro


https://sportm.ro


https://sportprofit.ro


https://totceeaceeste.ro


https://superprofit.ro

O publicație a Clubului Media Business.      

Recomandarea noastra: