Jucătoarele de biliard din Iran, sancționate pe motiv că au “încălcat” codul islamic

Iranul a interzis jucătoarelor sale de biliard să participe la competiții timp de un an pe motiv că nu au respectat codurile de conduită islamice la un turneu desfășurat în China.

”Femeile trimise la concursuri (de biliard) în China au interdicție de a participa la orice competiție internă și în afara țării timp de un an pentru că au încălcat codurile islamice”, a anunțat Comisia de disciplină a Federației de bowling, biliard și box, fără a dezvălui natura presupuselor infracțiuni .

De la revoluția islamică din 1979, femeile iraniene trebuie să poarte un văl și li se permite să-și arate în public doar fața, mâinile și picioarele. Codul islamic interzice, de asemenea, ca femeile să danseze sau să cânte în public în prezența bărbaților care nu fac parte din familia lor.

Majoritatea cluburilor de biliard din Iran sunt rezervate bărbaților, dar unele au ore speciale pentru femei, care pot ajunge să participe la turnee naționale și internaționale.

În octombrie, Akram Mohammadi a devenit prima iraniană care a câștigat o medalie într-o competiție de biliard, câștigând bronzul la Campionatul Asiei în Emiratele Arabe Unite.

Sancțiunea impusă jucătoarelor de biliard vine la mai puțin de două luni după anunțul făcut de Federația iraniană de șah cu privire la o posibilă măsură disciplinară împotriva a doi sportivi — frate și soră — pentru încălcarea regulilor islamice.

Dorsa Derakhshani, care deține titlul de Maestru Internațional, trăiește în Spania de peste doi ani și participă la turnee fără a purta vălul. Dacă se întoarce în Iran, ea riscă să i se interzică participarea la concursuri, o pedeapsă cu închisoarea sau biciuirea.

Fratele ei mai mic riscă și el o sancțiune disciplinară pentru că a jucat împotriva unui adversar din Israel – ceea ce este interzis de Teheran.

(FOTO: http://www.paolopatrizi.com)

Stiri recente

Messi vrea să joace la și CM din 2026

Messi îşi doreşte mai mult ca niciodată să joace la următoarea Cupă Mondială, care va avea loc în Statele...