Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal intern

INTERVIU MIHAI NESU/ ”Bisonul” latra la olandezi

Un gol, patru galbene şi nici un roşu în nouă meciuri pentru FC Utrecht este un bilanţ remarcabil pentru Mihăiţă Neşu, care mărturiseşte în exclusivitate pentru „SportMagazin” că mutarea în campionatul Olandei este un vis devenit realitate

SportM: Mihai, te descurci din ce în ce mai bine la Utrecht. Te avantajează stilul de joc din Eredivisie?
Mihăiţă Neşu: Sînt şi avantaje şi dezavantaje pentru mine. Avantajul ar fi că se joacă ofensiv, se pune accentul pe atac, se preocupă prea puţin de apărare, aşa că am ocazia să urc. Dezavantajul e că rămîn mai mereu în postura de unu contra unu în apărare, nu prea sînt dublaje. Şi cum jucătorii de bandă sînt cei mai buni în Olanda, am de lucru! (rîde)

SportM: Primul tău gol în Olanda a fost unul „a la Piţurcă”…
Neşu: Da, a fost un gol norocos, aşa cum mai marca şi nea Piţi, însă a fost primul aici şi îl voi reţine mereu.

SportM: E transferul la Utrecht o compensaţie după trialul de la PSV din 99?
Neşu: Nu, acela a fost doar un stagiu de pregătire, mi s-a propus să vin după 18 ani, deoarece atunci legislaţia prevedea ca, în cazul transferului unui minor, familia să se mute cu el. Însă am ales să merg la Steaua şi nu am regretat acest lucru.

SportM: Nu te-au pus în gardă, cînd ai semnat, precedentele unor jucători care nu s-au impus în Olanda?
Neşu: Încă de cînd eram mic şi am fost aici prima dată, la acel stagiu de pregătire, mi-am dorit să revin. E un campionat pe care îl consider o rampă de lansare, de unde poţi ajunge şi mai sus, e peste România din punctul de vedere al publicităţii. Sînt foarte mulţi scouteri din campionatele tari care urmăresc evoluţiile jucătorilor din Eredivisie. M-a bucurat foarte mult că am ajuns aici. Utrecht nu se compară cu Ajax, ca să fac o paralelă cu situaţia lui Mitea sau Ogăraru, mă pot impune.

SportM: Soţia ta cum se simte la Utrecht?
Neşu: Şi ei îi place foarte mult aici. Se descurcă bine, cînd sînt eu liber ne petrecem timpul împreună, cînd nu, mai merge la nişte cunoştinţe de aici. Acum, la ultimul meci acasă, am întîlnit o pereche de tineri români din Utrecht, şi am zis că dacă tot sîntem „consăteni”, poate ne mai vedem, pentru că e tare plăcut să auzi româna pe tărîmuri olandeze! Utrecht, o mare pepinieră

SportM: Cum vă descurcaţi în campionat?
Neşu: Ei au mai mult de jumătate din echipă jucători tineri. Oricînd antrenorul are posibilitatea ia doi-trei jucători din pepinieră şi le dă credit. Doi au şi dat gol la debut anul ăsta. Utrecht are al optulea buget din Olanda, se întinde cît îi e plapuma. Dacă prindem locul opt şi intrăm în play-off-ul de Cupa UEFA, ar fi un sezon chiar foarte bun.

SportM: Stau mai bine la facilităţi ca Steaua?
Neşu: Condiţiile de pregătire sînt excelente, au nouă terenuri de pregătire, dintre care două artificiale şi şapte cu gazon, plus un mini-stadion pentru echipa a doua, cu bar, sală de mese, nocturnă şi aşa mai departe. Deci condiţiile sînt fantastice.

SportM: Sînteţi cîţiva străini la Utrecht, te ajută acest lucru?
Neşu: Sincer, de fapt mă simt puţin singuratic! Mai sînt trei danezi, dar care vorbesc între ei, un neamţ, care joacă aici demult, şi doi belgieni. Eu trebuie să mă descurc în engleză, pentru că, exceptîndu-i pe danezi, restul comunică în olandeză.

SportM: Ştiu olandezii să facă spectacol la meciuri?
Neşu: Atmosfera la jocurile de acasă e foarte frumoasă. Îşi încurajează echipa 90 de minute, şi de cînd sînt aici n-am asistat la reproşuri sau lucruri de genul acesta. Şi în Ghencea atmosfera era extraordinară, dar e o diferenţă de percepţie a fotbalului, de a fi suporter. Noi sîntem latini, nerăbdători, ei îşi încurajează echipa, poate şi pentru că este una mai mică, iar ambiţiile nu sînt ridicate. Pentru că la echipele cu pretenţii, gen PSV, suporterii şi-au manifestat nemulţumirea după prestaţiile mai slabe din ultima perioadă. Şi la Feyenoord, cînd am jucat cu ei şi am revenit de la 3-0 la 3-2 şi i-am presat minute bune, am observat că i-au cam apostrofat. Însă, altfel, îi încurajează extrem de frumos, sînt foarte loiali. Feyenoord are cei mai pătimaşi suporteride aici.

Ajax e favorită la titlu

SportM: Cine are prima şansă în Eredivisie?
Neşu: Am jucat cu Ajax în Cupă, a fost 0-2, şi acela mi s-a părut cel mai dificil meci. Ajax-ul este favorit la titlu, după cum văd eu acum, iar colegii mei mai vechi aici, care ştiu cu ce se mănîncă Eredivisie, spun şi ei la fel. NAC Breda şi Groningen de asemeni au început bine, dar nu cred că vor ţine pasul. Le va fi greu. Ca să fii sus, trebuie să iei cît mai multe puncte din deplasare. În Olanda, echipele mari iau foarte greu puncte pe alte stadioane.

SportM: Îţi lipseşte jocul în cupele europene?
Neşu: Nu neapărat. Aici am aproape mereu meciuri, e ritm, am jucat cu Ajax, cu Feyenoord, deci nişte dispute ca de cupe europene. Mai sînt şi intermediare, uneori am chiar trei meciuri pe săptămînă. Sigur, nu e acel ritm miercuri-sîmbătă, programul e mai lejer, dar nivelul fotbalului e foarte ridicat şi asta compensează.

SportM: Crezi că Steaua mai are şanse la primăvara europeană?
Neşu: Va fi greu, dar sper să obţină ce vor ei. La Munchen va fi complicat, dar acasă, cu Fiorentina, e posibil orice. După şapte ani petrecuţi la Steaua, alături de băieţi, mi-au rămas în suflet şi sînt alături de ei, sper să reuşească.

SportM: Cum vezi lupta din Liga I?
Neşu: Dinamo are un ascendent, dar e prea devreme să mă pronunţ. Steaua a avut o perioadă mai nefastă, cred că a şi acuzat oboseala meciurilor din Ligă, dar la fel de bine şi Dinamo, şi Timişoara, dacă îşi va reprimi punctele, pot avea o pasă mai proastă în retur, iar Steaua să le depăşească. Steaua poate reveni în lupta pentru titlu aşa cum a făcut-o anul trecut, cu un retur de excepţie. Sper să ia titlul.

Continuarea in numarul 137 al SportMagazin (18 – 24 noiembrie 2008)

Citeste mai multe!