Incidente între jurnaliștii ucrainieni și ruși la fotbal

(de Romeo Chiriac)

Sportul rege a luat atitudine după ce Rusia a invadat Ucraina, transmițând răspicat mesajul “Opriți războiul” pe arenele de fotbal din lume. De asemenea, numeroși fotbaliști, printre care și Cristiano Ronaldo, starul lui Manchester United, au luat poziție împotriva războiului din Ucraina.

Sportul rege a reprezentat la nivel de jurnaliști un prilej de socializare, bucurie, prietenie, dar și de pace, în turneele internaționale media, precum Olimpiada Internațională, Jocurile Mondiale sau Cupa Europei.

Sigurul incident înregistrat vreodată la nivel de jurnaliști a fost în iunie 2014, la turneul European Media Cup, care a avut loc la Centrul de pregătire a selecţionatelor Republicii Moldova din Vadu lui Vodă. Atunci, naționala de fotbal a jurnaliștilor români a învins selecționata Rusiei în grupe și a ocupat locul 3, trofeul fiind ajudecat de selecţionata Moldovei. Premierea a fost efectuată de ministrul de atunci al Tineretului şi Sportului din Moldova, Octavian Bodişteanu, iar la naționala Moldovei a jucat și fiul fostului președinte al țării, Nicolae Timofti. Rusia a fost plasată în grupa A, cu noi, iar selecționata Ucrainei a fost pusă în grupa B, având în vedere poate și situația tenisonată dintre cele două țări de atunci. Cu toate acestea, incidentele nu au putut fi evitate, după ce jurnaliștii ucrainieni au venit la meciuri cu un banner imens cu mesaj împotriva Rusiei.

Acum, naționala de fotbal a jurnaliștilor din Ucraina nu va participa la cea de a X-a ediție a Turneului Internațional Media din Egipt, care va avea loc la sfârșitul lunii martie la Marine Sports Club din Hurghada. Nici Lituania nu va putea veni.

România a fost reprezentată de Clubul Media Business la Turneul Internațional Media de anul trecut din Egipt, care a reunit asociații media din Europa și Asia și la care a participat și Ministrul Tineretului și Sportului din Egipt, dr. Ashraf Sobhy.

Ca un făcut, naționala de fotbal a jurnaliștilor din Ucraina, deținătoarea trofeului internațional media din Egipt, nu va putea participa tocmai la turneul care are ca scop promovarea prin sport și dialog intercultural a păcii și turismului.

 

 

 

 

 

Stiri recente

Bergodi – E cel mai greu moment al carierei mele în România

Cristiano Bergodi a spus după înfrângerea Rapidului cu Sepsi din în play-off-ul Superligii că este cel mai greu moment...