Igiena la bazin: 3 lucruri de care să ții cont când mergi să înoți

Înotul este un sport foarte popular și frecvent ales de către persoanele care doresc să ducă o viață cât mai activă. Utilizarea piscinelor publice necesită, însă, respectarea unor reguli de igienă care să te protejeze și să îi protejeze și pe cei din jur de eventuale infecții. În continuare, câteva lucruri de care să ții cont înainte de a merge la bazin.

 

1.  Verifică dacă piscina pe care o ai în vedere este curată

E o sarcină destul de dificilă pentru multe persoane, având în vedere că modul în care se verifică gradul de curățenie al unei piscine este necunoscut majorității.

 

Înainte de a intra în bazin, întreabă-te:

 • Există indicatoare care să le amintească vizitatorilor despre igiena personală înainte de a intra în apă?
 • Cum arată filtrele piscinei, sunt curate sau au urme de murdărie?
 • Cum funcționează pompele de filtrare a apei, pare să fie totul în regulă?
 • Cum arată grătarele de drenaj?
 • Piscina miroase a clor?

Dacă răspunsurile la întrebările de mai sus sunt favorabile, probabil că apa e curată și piscina este sigură pentru sănătatea ta. Dacă apa pare murdară sau dacă podeaua din jurul piscinei e alunecoasă, mai bine eviți să intri în piscină.

Dacă în timpul înotului începe să te mănânce pielea sau dacă te ustură ochii, e mai bine să pleci: probabil că în apă există o cantitate prea mare de clor.

 

2.  Respectă o serie de reguli de igienă personală

Utilizarea piscinelor este sigură doar în măsura în care respecți o serie de reguli elementare de igienă:

 • Înainte de a intra în apă, dar și după fiecare ieșire din apă, fă un duș în timpul căruia săpunești și clătești întregul corp;
 • Poartă întotdeauna papuci la piscină ca să eviți contactul cu o posibilă micoză;
 • Evită să înghiți apă și folosește ochelari pentru înot;
 • Dacă ai nevoie să faci o pauză pentru a merge la toaletă, spală din nou întregul corp cu apă și săpun înainte de a intra înapoi în apă;
 • Odată ajuns acasă, spală prosopul la temperatură ridicată și clătește și dezinfectează șlapii;
 • Nu merge la bazin dacă ești bolnav sau dacă ai leziuni cutanate;
 • Atenție la igiena urechilor; apa de la piscină poate transmite ciuperci și bacterii care declanșează otite externe, aflate pe lista de cauze frecvente ale urechilor înfundate.

 

3.  Protejează părul și pielea de efectele clorului

Clorul este cel mai frecvent utilizat dezinfectant atunci când vine vorba despre piscine. Clorul are capacitatea de a distruge ciupercile și microbii potențial patogeni din apă, dar are efecte nocive și asupra părului și a pielii: irită, usucă pielea și părul, elimină bariera lipidică de protecție naturală și slăbește firul de păr.

Pentru a evita toate aceste neplăceri, încearcă să folosești produse dedicate înotătorilor. Ele au un efect antibacterian și antimicrobian marcat, dar sunt excelente și pentru hidratarea pielii și a părului, pe care le ajută să se regenereze după expunerea îndelungată la clor.

Utilizarea acestei categorii de produse mai are un avantaj foarte important: ele anulează mirosul de clor de pe piele și din păr și îți oferă un parfum plăcut și proaspăt.

Dacă nu ai la dispoziție produse special dedicate înotătorilor, e în regulă să alegi geluri de duș, șampoane și balsamuri de păr din gama produselor dermatocosmetice, îmbogățite eventual cu extract de aloe vera și cu vitamina E.

 

Înotul este o metodă excelentă de a arde câteva calorii în plus și de a elibera stresul acumulat. El poate fi practicat de către oricine, nu suprasolicită articulațiile și contribuie la relaxarea musculaturii. Pentru propria sănătate și din respect pentru ceilalți înotători, este important să respecți regulile de igienă de bază legate de utilizarea bazinului.

Stiri recente

Chapeau bas, fetelor!

Chapeau bas, fetelor! - Editorial de Cristi Mîndru La tragerea la sorti de la ,,Tiriac Open” de ieri am incheiat...