Fetele care joacă fotbal au mai mare încredere în sine – Studiu UEFA

O cercetare efectuată de UEFA împreună cu un grup de specialiști de elită demonstrează impactul pozitiv pe care fotbalul îl are asupra încrederii în sine a fetelor, mai mare decât în cazul practicării altor sporturi, informează FRF.

Cea mai mare cercetare de acest gen realizată în țări precum Danemarca, Anglia, Germania, Spania, Polonia și Turcia a căutat să identifice efectele pe care practicarea fotbalulul le are asupra fetelor din Europa, oferind date importante, în comparație cu alte sporturi, privind încredere în sine, stima de sine, sentimentul de apartenență, motivația.

În cadrul acestei cercetări de amploare au fost intervievate 4.128 de fete cu vârsta de peste 13 ani, iar concluzia forului european este că, deși fotbalul feminin se află la diferite niveluri de dezvoltare pe continent, există numeroase similarități când vine vorba de impactul asupra fetelor care practică acest sport.

Ce a relevat cercetarea:
• 80% dintre adolescente se simt mai încrezătoare fiind parte dintr-o echipă de fotbal (în cazul celor care practică alt sport procentul este de 74%)
• 54% dintre tinerele jucătoare sunt de acord cu afirmația „mă preocupă mai puțin ce cred alții despre mine pentru că practic acest sport” (în cazul celor care practică alt sport procentul este de 41%)
• 58% dintre jucătoarele de 13-17 ani spun că au depășit senzația lipsei de încredere în sine prin jocul de fotbal (în cazul celor care practică alt sport procentul este de 51%)
• 48% dintre fetele intervievate au spus că sunt mai puțin timide de când joacă fotbal (în cazul celor care practică alt sport procentul este de 40%)

Cercetarea oferă o mai bună înțelegere a efectelor fotbalului feminin care în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare importantă atât în România, cât și la nivel european. Spre exemplu, în țara noastră, dacă în 2015 existau doar 1.171 de practicante, în 2017 numărul acestora a crescut la 52.572.

O dovadă a evoluției la nivel european o reprezintă și turneul final continental găzduit în acest an de Olanda, primul la care vor participa 16 reprezentative.

„Cercetarea arată că fetele care joacă fotbal au o mai mare încredere în sine decât acelea care nu practică niciun sport. Trebuie subliniat cât de important este acest fapt în perioada creșterii. Sunt convinsă că putem schimba percepția asupra acestui sport și să îl transformăm într-o activitate «cool» pentru tinere. Dacă reușim acest lucru, vom reuși să îndeplinim obiectivul de a transforma fotbalul în sportul feminin de echipă numărul 1”, a declarat Nadine Kessler, consilier UEFA pe fotbal feminin.

„Datorită fotbalului am devenit mai disciplinată, mi s-a dezvoltat încrederea în forțele proprii. Astfel am învățat să îmi respect coechipierele, adversarele, iar experiența de pe teren nu mi-a fost folositoare doar în viața sportivă sau pe terenul de fotbal, ci m-a ajutat să mă integrez mai bine în societate”, spune Florentina Olar, căpitanul echipei naționale de fotbal feminin a României.

„Concluziile acestei cercetări reafirmă, pe de o parte, importanța socială și comunitară a fenomenului fotbalistic în general și, pe de altă parte, întăresc premisele dezvoltării fotbalului feminin. Tinerii se formează nu doar ca sportivi, ci și ca oameni, prin valorile fotbalului, în vreme ce pentru fetele care practică acest sport în România există acum un context fără precedent în ce privește oportunitățile competiționale și de afirmare în fotbal”, punctează Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal.

Începând din iunie, UEFA lansează pe întregul continent o campanie care își dorește să transforme fotbalul în sportul feminin de echipă numărul 1 în Europa până în 2022.

Stiri recente

Nadia Comăneci a vizitat cantonamentul loturilor feminine de la Izvorani

Nadia Comăneci a vizitat cantonamentul loturilor olimpice şi naţionale feminine de la Izvorani, s-a fotografiat cu gimnastele tricolore şi...