Exportați de Ceaușescu, uciși de teroriști la JO Munchen. După 50 de ani

În septembrie 2010 am publicat în EXCLUSIVITATE un reportaj despre faptul că trei dintre israelienii uciși de teroriși la JO Munchen 1972 erau români. Vezi AICI sau AICI!

(de Romeo Chiriac)

Evident, și acest reportaj exclusiv a fost preluat de gsp-iștii de serviciu. Care, la fel materialul premiat „Fotbal sub Ape la Ada Kaleh” l-au preluat, fără să citeze sursa. După metoda „să dea cititorilor lor să măncânce din ciorba care a mai fost mestecată o dată”. Că merge și așa.

Dar să revin la acea investigație exclusivă. În urmă cu 38 de ani, pe 5 septembrie 1972, un eveniment sângeros zguduia mişcarea sportivă şi, odată cu el, întreaga lume. Un comando palestinian lua ostatici sportivi din delegaţia israeliană. Participantă la Olimpiada de la München.

Criza, parte a conflictului arabo-israelian, avea să dureze 31 de ore şi 34 de minute şi să se soldeze cu 17 morţi. 11 atleţi israelieni, 5 terorişti palestinieni şi un ofiţer de poliţie vest-german. Despre întreaga poveste s-au scris cărţi, s-au făcut studii, s-au realizat documentare şi s-au făcut filme.

Sunt însă mai puţin cunoscute legăturile – în primul rând sportive – ţării noastre cu acest episod negru din istoria modernă a umanităţii.

Andre Spitzer, Kehat Shorr şi Yossef Gutfreund, trei dintre cei unsprezece membri ai delegaţiei israeliene ucişi atunci, erau născuţi în România! Un al patrulea israelian implicat în incidente, Henry Hershkowitz, scăpat ca prin urechile acului, s-a născut, de asemenea, în ţara noastră

După 50 de ani, Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a cerut iertare rudelor victimelor israeliene. Ale luării de ostatici de la Jocurile Olimpice de la München din 1972. Asumându-şi responsabilitatea pentru diferitele „eşecuri” care au însoţit această tragedie.

„Atacul a fost urmat de ani şi decenii de tăcere şi respingere, ani de indiferenţă crescândă faţă de situaţia supravieţuitorilor. Ani de asprime a inimii”, a spus Steinmeier. „Şi acesta este un eşec”, a încheiat el.

10 milioane de euro despăgubiri

Berlinul ar fi oferit zece milioane de euro, care includ cele aproximativ 4,5 milioane deja plătite în 1972 şi 2002. Și o nouă sumă totală de aproximativ 5,4 milioane de euro celor 23 de membri direcţi ai victimelor.

Stiri recente

Nadia Comăneci a vizitat cantonamentul loturilor feminine de la Izvorani

Nadia Comăneci a vizitat cantonamentul loturilor olimpice şi naţionale feminine de la Izvorani, s-a fotografiat cu gimnastele tricolore şi...