„Fotbal sub ape la Ada Kaleh”, între presa internațională și cea mioritică

(de Romeo Chiriac)

Focusul exclusiv „Fotbal sub ape la Ada Kaleh” l-am publicat mai întâi la Mediafax (AICI), fiind preluat apoi de toate instituțiile media. Vezi exemplu Pro Sport AICI).

Materialul publicat în martie 2011 a fost premiat apoi de Clubul Român de Presă (AICI), la categoria Jurnalism sportiv, cross-media. Atunci a fost pentru prima dată când o agenţie de presă a luat un premiu şi la altă categorie decât Ştire de agenţie.

Romeo Chiriac-premiu jurnalism sportiv

Membrii juriului care au ales câștigătorul au fost Adrian Soare (Radio România Actualități) şi Răzvan Ioan Boanchiş (Naţional). Iar premiul a fost sponsorizat de Societatea Română de Radiodifuziune.

Presa internațională, de asemenea, a preluat materialul meu exclusiv, „Fotbal sub ape la Ada Kaleh”, premiat de Clubul Român de Presă.

Mai puțin celălalt așa zis ziar de sport românesc, care a publicat materialul peste aproape un an, având tema identică. Dar fără să publice autorul exclusivității. După metoda „să dea cititorilor să măncânce din ciorba care a mai fost mestecată o dată”. Că merge și așa.

Nu mai spun de faptul că materialul a suscitat interes în presa internațională mulți ani de la publicarea lui. Dau doar ca exemplu, când după 7 ani, de Zilei Internaţională a Ziaristului Sportiv, am primit un mail de la un jurnalist francez. Interesat sa îl ajut să afle date despre povestea “Fotbal sub ape la Ada Kaleh”.

“Sunt un ziarist francez care scrie pentru un instituție media specializată în fotbalul din Europa de rasarit. Va contactez caci am de gand sa lucrez despre o poveste necunoscuta pentru publicul francez. Cea de clubul “Beche Veche” din Ada Kaleh. Am citit articolul dumneavoastra excelent ‘Fotbal sub ape la Ada Kaleh’ pe internet.

As dori sa aflu unde as putea gasi niste informatii despre povestea aceasta”. Spune in mail jurnalistul francez. Iar în instituția media franceză s-a menționat evident sursa materialului meu exclusiv. Nu ca gspiștii noștri mioritici.

M-am bucurat că am scos la suprafață istoria de la scufundarea insulei Ada Kaleh, ca un mesaj adus memoriei fostului paradis exotic din Clisura Dunării.

Stiri recente

Turcia s-a făcut de râs în Liga Națiunilor! Contraperformanță istorică pentru ieniceri

Naționala Turciei a bifat una dintre cele mai mari contraperformanțe din istoria ei, la ultimul meci din actuala ediție...