EXCLUSIV/ Razvan Lucescu vrea sa plece cu fruntea sus (articol complet)

Răzvan Lucescu este decis ca finalul lui 2007 să nu îl mai prindă la Rapid. Vrea să lase în urmă o echipă cu foame de victorii, cu Cupa României în vitrină şi aşezată confortabil pe locul secund. Acesta şi-a avertizat jucătorii că vor fi în continuare singuri, fără un conducător puternic în spate.

Reporter: Cum se prezintă echipa în această fază a pregătirilor?
Răzvan Lucescu: Pînă în acest moment, pot spune că sînt mulţumit. Dar n-am ajuns încă în faza concluziilor. Cert este că fizic băieţii se prezintă foarte bine. Există mult entuziasm, iar cînd ne aflăm pe terenul de joc e o adevărată plăcere. De fapt, entuziasmul ne-a ajutat şi ne-a scos din multe.
Reporter: Mai concret?
Lucescu: Noi am fost în permanenţă într-un război de mai multe facturi şi pe mai multe fronturi. Lupta nu s-a dus numai pe terenul de joc. Dintre echipele de top, Rapid este cea mai mică şi lipsită de protecţie. Din păcate, doar entuziasmul a reuşit să ne scoată din toate.
Reporter: Ce le spui jucătorilor în vestiar pentru a-i determina să îşi păstreze acel entuziasm de care vorbeai?
Lucescu: încerc să discut educativ, să le explic, să îi fac să înţeleagă lucruri care, pînă la urmă, nu ar trebui fie probleme ale jucătorilor.

George Copos va avea în continuare reacţii ciudate, la care nu te aştepţi. Ä‚sta e el!”

Reporter: Dar ce anume le ceri?
Lucescu: Of! în primul rînd să realizeze că se creează polemici tocmai pentru a fi săpaţi din interior. Să înţeleagă că vom fi vînaţi în continuare de arbitri, iar comisiile vor fugi de noi şi de problemele noastre. Terenul ne va mai fi suspendat, eu plătesc cel mai mult şi voi mai sta în tribună pentru fapte în urma cărora alţii au beneficiat de clemenţă.
Reporter: Jucători sînt receptivi, conştientizează ceea ce încerci să le transmiţi?
Lucescu: Stai că n-am terminat! Chiar şi voi, mass-media, aveţi o parte de vină. Le-am spus că presa îi va vîna în permanenţă fiind în goană după senzaţional. Şi să nu uite că patronul este aşa cum îl ştim. George Copos va avea în continuare reacţii ciudate, la care nu te aştepţi. Ä‚sta e el, nu-l putem schimba. Obligatoriu este să nu ne pierdem luciditatea pentru că, din păcate, am făcut-o de cîteva ori şi ne-a costat.

Copos şi Sichitiu se ocupă de transferuri

Reporter: în momentul de faţă există o concurenţă pe posturi la echipă?
Lucescu: Da, chiar s-a creat o concurenţă benefică. Cam toate posturile sînt acoperite cu jucători de valoare. Iar la unele nu e o dublare a posturilor, ci chiar triplare. Doar pe banda stîngă ar mai fi ceva probleme, însă am convingerea că voi găsi soluţii.
Reporter: Se resimte sau se va resimţi plecarea lui Karamian?
Lucescu: Pentru mine şi pentru echipă este o pierdere. Karamian e un jucător serios, un băiat de treabă şi se adaptase perfect la cerinţele Rapidului. Dar, asta-i viaţa. Mergem înainte şi fără Karamian.

“Iencsi n-ar putea primi la Rapid salariul pe care îl avea în Rusia”

Reporter: Au existat sau nu tratative cu Adrian Iencsi?
Lucescu: Poate că şi această problemă ar trebui lămurită odată pentru totdeauna. Adi Iencsi este un fost jucător al Rapidului şi era firesc să se antreneze la baza Pro Rapid. Nu au existat tratative cu el. Aş fi nebun să spun că nu îmi doresc un jucător de talia lui Iencsi, însă sînt conştient că nu ar veni aici. Motivul e simplu. La Rapid nu va primi niciodată salariul pe care îl avea în Rusia. Şi apropo, de transferurile la Rapid nu se ocupă Răzvan Lucescu, ci domnii George Copos şi Grigore Sichitiu.
Reporter: De ce ai renunţat la obişnuita perioadă de pregătire din Poiana Braşov?
Lucescu: Stagiul de pregătire montană putea fi privit din două perspective. Readaptarea la efort, care se face în trepte, şi reunirea colectivului dispersat în perioada vacanţei. Vremea frumoasă ne-a permis să ne pregătim foarte bine în Bucureşti, iar turneul din Insulele Canare, personal, l-am considerat foarte util.

 “Marile echipe au în spate mari conducători care transmit forţă şi protecţie. Noi sîntem singuri!”

Reporter: Ce ţi-ai propus pentru 2007?
Lucescu: Să plec de la Rapid cu fruntea sus!
Reporter: Te-ai decis să pleci?
Lucescu: După ce îmi îndeplinesc unele deziderate. îmi doresc Cupa României şi locul 2 în campionat. Vreau să am în jurul meu o echipă puternică, să jucăm bine şi să fim pregătiţi perfect din punct de vedere mental. Jucătorilor mei trebuie să le fie foame de victorii. Sînt dorinţele mele pentru acest an.

Greşeli de strategie

Reporter: Vorbeşti de ceea ce a cam lipsit Rapidului în finalul anului trecut.
Lucescu: Vreau să se înţeleagă un lucru foarte clar. Cu o altă strategie şi cu o altă politică a clubului, anul trecut am fi fost campioni!
Reporter: Mai concret?
Lucescu: Să ştii că a existat un “moment Petroşani”. De atunci am devenit o ţintă uşoară pentru toţi. Marile echipe au în spate mari conducători care transmit forţă şi protecţie. Noi, nu! La noi nu există aşa ceva. Sîntem singuri, sîntem obligaţi să ne enervăm şi ne apărăm singuri. întotdeauna singuri!
Reporter: în momentul de faţă, se mai pune presiune la Rapid?
Lucescu: Presiune? Nu ştiu. Greu de spus. Important este că, pînă acum, am reuşit să o gestionez bine.

Stiri recente

Aryna Sabalenka e campioana de la Australian Open! E primul titlu de Grand Slam pentru bielorusă

Finala de la Australian Open 2023 s-a jucat între Elena Rybakina și Aryna Sabalenka. Sabalenka a câștigat cu scorul de...