Special/ Povestea lui Alin Stoica

Talentatul mijlocaş a revenit în campionatul belgian după o pauză de doi ani, iar din luna octombrie este unul dintre cei mai buni jucători de la Gent

A debutat în Divizia A pe 20 aprilie 1996, la vîrsta de 16 ani, în meciul Inter Sibiu – Steaua. Imediat a venit marea provocare numită Anderlecht. Aşadar, Alin Stoica avea marea şansă să evolueze în prima ligă din Belgia, deşi jucase doar 45 de minute în Liga I din România. Pentru început s-a antrenat cu echipa mare, iar la finalul sezonului 1996-1997 avea trei apariţii în campionatul belgian. Gruparea din Bruxelles a terminat pe locul patru şi s-a calificat în Cupa UEFA.

Titular incontestabil la 17 ani

A urmat un an excelent pentru mijlocaşul român: 32 de partide în campionat, în care a marcat de trei ori, şi alte şase în UEFA, unde a punctat de două ori. Alin era titular incontestabil la doar 17 ani şi toată lumea se întreba cum a putut să scape Steaua, printre degete, un asemenea talent. Apogeul l-a atins în perioada 1999-2001. A cîştigat de două ori campionatul belgian, marcînd 13 goluri în 44 de jocuri. Cel mai important a fost însă sezonul 2000-2001, dar mai ales parcursul în Liga Campionilor. Cu Alin Stoica în mare formă, Anderlecht a depăşit faza grupelor Champions League. “A fost cel mai bun an al meu. Am înscris de patru ori în Ligă, am dat gol cu Real Madrid sau Lazio, care erau superechipe. Ce mai, atunci mi-am demonstrat valoarea la nivel internaţional. De asemenea, am cîştigat campionatul şi Supercupa şi am fost declarat cel mai bun tînăr fotbalist din Belgia”, îşi aminteşte Alin.

De la Anderlecht la FC Bruges

A venit turul sezonul 2002-2003, iar Stoica Junior nu a jucat deloc pentru Anderlecht. A fost momentul în care a hotărît să schimbe ceva. în pauza competiţională, Alin Stoica a şocat Belgia, transferîndu-se de la Anderlecht la marea rivală, FC Bruges. în doi ani şi jumătate în care a evoluat la fosta adversară a lui Dinamo din Cupa UEFA, Alin a mai bifat încă două titluri de campion.
în ianuarie 2005, după opt sezoane şi jumătate petrecute în prima ligă belgiană, mijlocaşul şi-a încercat norocul în Italia, la Siena. Nu a jucat deloc, fiind accidentat, şi a ales să se întoarcă în România. A fost legitimiat la FC Naţional, unde a bifat şase meciuri în finalul campionatului. în toamnă lui 2005 nu a evoluat deloc, iar la începutul anului 2006 a fost prezentat oficial la Poli Timişoara. Alin Stoica a început perfect returul campionatului trecut, dar după patru meciuri foarte bune a fost exclus din lot.  

Din nou în Belgia

Vara trecută, mijlocaşul în vîrstă de 27 de ani a hotărît să se întoarcă în Belgia. Nu a mai avut oferte de la Anderlecht sau FC Bruges, dar a ajuns la Gent, formaţie care are şanse să participe în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor. La început a avut de tras pentru a demonstra antrenorului că nu s-a înşelat cînd l-a oprit în lot. După două luni de pregătire, Alin Stoica a ajuns titular, iar din luna noiembrie nu a mai ieşit din echipă. Evoluţiile constante la mijlocul terenului, atît în campionat, cît şi în Cupa Belgiei, au amintit de jucătorul care marca în poarta lui Real Madrid sau Lazio, în Champions League, în urmă cu cinci ani.       


“Steaua 86 e adevărata generaţie de aur”

Reporter: Joci de la meci la meci mai bine. Se poate spune că s-a întors Alin Stoica?
Alin Stoica: Cel mai important e că evoluez în fiecare partidă şi că sînt titular. Toţi mă dădeau terminat după experienţa numită Poli Timişoara, iar acest lucru m-a durut tare, dar în acelaşi timp m-a ambiţionat.
Reporter: De ce crezi că nu ai reuşit în România?
Stoica: Cariera mea a luat o întorsătură greşită, aşa mi-a fost destinul. Voi face tot ce ţine de mine să nu mai dezamăgesc pe nimeni.
Reporter: în Belgia ai făcut furori, e mai simplu pentru tine să joci acolo?
Stoica: Am crescut aici de la 16 ani. E altă mentalitate, lumea te respectă, nu ca în România. Oricum, nu sînt singurul care s-a întors în ţară şi nu a reuşit. Am încercat să fac ceva, dar nu am fost lăsat în pace. Jucătorii români sînt mai respectaţi în străinătate decît în România.

“Am suferit mult după episodul Poli”

Reporter: Totuşi, ce s-a întîmplat la Timişoara?
Stoica: Mi s-a făcut o imagine foarte proastă, parcă aş fi omorît pe cineva. Am plecat din cauza lui Crăciunescu, care, pînă la urmă, mi-a făcut un bine, doar am ajuns din nou în străinătate. Am suferit mult atunci, nici acum nu mi-a trecut. Toţi rîdeau de mine şi mă luau la mişto. Unde e respectul între oameni?
Reporter: Acum joci din nou, şi o faci chiar bine. Te mai gîndeşti la echipa naţională?
Stoica: Cum să nu mă gîndesc? Am doar 27 de ani, iar dacă Dorinel Munteanu se gîndeşte la vîrsta lui, eu de ce să n-o fac? Sper să nu se supere acum Dorinel pe mine, dar ăsta e adevărul. Naţionala rămîne unul dintre obiectivele mele principale. Totuşi, domnul Piţurcă decide, el face lotul. Vom vedea ce va fi.
Reporter: Ai debutat la Steaua, dar nu ai jucat decît un meci pentru echipa din Ghencea. Nu regreţi acest lucru?
Stoica: Eu trebuia să vin la Steaua în toamna lui 2005. Chiar am vorbit cu Gigi Becali, dar n-a fost să fie. în schimb, îmi pare rău că nu sînt în conducerea clubului jucători care au făcut cu adevărat performanţă. Mă refer la cei care au cîştigat Liga Campionilor, ei sînt de fapt adevărata generaţie de aur a fotbalului românesc. Au cîştigat cea mai importantă competiţie, iar eu ştiu că nu se premiază decît locul întîi, nu locul doi, trei sau patru.
Reporter: Ce ţi-ai propus să realizezi în 2007?
Stoica: Vreau să fiu mai puternic ca înainte. Am o vîrstă foarte bună pentru fotbal şi sper să reuşesc să joc bine în acest retur şi poate ajung şi eu la o echipă puternică. Să nu înţelegi că vreau să plec de la Gent, gîndul meu e doar aici, dar nu se ştie niciodată ce îţi rezervă viitorul.

 

Stiri recente

Olympique Marseille și AS Roma, în semifinalele Europa League

Olympique Marseille s-a calificat în semifinalele Ligii Europa după ce a dispus la lovituri de departajare de formaţia portugheză...