EXCLUSIV – PROFIL TONY DA SILVA/ ”Legionarul”

Născut în Franţa din părinţi portughezi, „Tony” da Silva a intrat în Legiunea Străină a CFR-ului în 2007, iar în sezonul imediat următor a pus umărul la realizarea eventului de către ardeleni. Adversarii săi îşi oblojesc şi acum rănile

Deşi a devenit repede cel mai apreciat fundaş dreapta din campionatul României, franco-portughezul a avut iniţial temeri fireşti legate de venirea în România. „Când am semnat cu CFR am început să plâng, dar nu de fericire, ci pentru că eram dezorientat, fiind într-o ţară total necunoscută. Venirea aici a fost o aventură pentru mine. Însă Clujul este un oraş modern, un centru universitar, cu o infrastructură dezvoltată, ceea ce a contat mult. Nu am urmărit neapărat un scop material venind în Ardeal, ci m-a convins proiectul european al clubului. Cei de aici îmi spun Pitbull şi mă respectă extrem de mult, şi chiar se pune problema naturalizării mele”, avea să dezvăluie Tony în presa din Hexagon.

Campion cu PSG

Puţină lume ştie că jucătorul de 28 de ani, venit în „Gruia” pe filiera portugheză, are totuşi în CV un nume extrem de ilustru: PSG, grupare unde nu a reuşit însă să se impună. Până la 18 ani, Tony a crescut în Franţa, ridicându-se din pepiniera lui PSG. După majorat, s-a transferat în liga a doua portugheză la Deportivo Chaves, oraşul în care s-a născut tatăl său. „Am petrecut 11 ani în curtea lui Paris Saint- Germain, şi pot spune că a fost o perioadă frumoasă din viaţa mea. Ba chiar am câştigat Ligue 1 la juniori. Am trecut la echipa a doua a lui PSG, unde am făcut echipă cu Fredy (n.r. – fundaş stânga portughez, pus pe liber între timp de CFR)”, rememorează Tony. După patru ani la Chaves, a ajuns în 2005 la Estrela Amadora, pe prima scenă a Portugaliei, împărţind vestiarul cu Antonio Semedo. Evoluţiile de excepţie l-au adus ulterior în vizorul lui CFR Cluj, care îşi făcea echipă de Champions League.

A refuzat Steaua!

O altă poveste inedită care îl are protagonist pe Tony este că acesta putea ajunge la Steaua, dar a refuzat oferta! În 2006, de serviciile lui s-au interesat cluburi precum Benfica, Toulouse şi Steaua, care îi căuta un înlocuitor lui George Ogăraru, proaspăt transferat la Ajax. „Am vorbit inclusiv cu managerul Stelei de atunci, Mihai Stoica, dar am refuzat oferta echipei din Ghencea. Apoi în iarna aceluiaşi an m-au căutat Benfica şi Toulouse, dar am optat pentru CFR, deşi oferta clubului din Ligue 1 era mult mai atractivă”, spune Tony, care se laudă că vorbeşte deja româna cu accent ardelenesc!

Jokerul vestiarului

Un tip original prin tot ceea ce face, Tony este sufletul vestiarului la CFR. N-a avut nici o problemă de adaptare, iar acum le joacă nenumărate şotii coechipierilor. Şi relaţia cu fanii este una excelentă, aceştia punându-l printre favoriţi datorită pasiunii pe care o dovedeşte la fiecare tackling şi la fiecare cursă pe care o iniţiază. Ras în cap, cu cercei şi cu sprâncenele decupate, Tony nu poate fi trecut cu vederea de nimeni, iar pentru adversari este „tipul de care trebuie să te fereşti”. În acest sezon de Liga Campionilor, Tony a bifat 334 de minute în patru jocuri şi, paradoxal, a suferit mai multe faulturi (8) decât a comis (5)! Evident, momentul său de glorie rămâne victoria de pe „Olimpico” din Roma, în care a fost titular.

„Când am semnat cu CFR am început să plâng. Era o necunoscută totală, dar s-a dovedit o aventură pe cinste”
Tony da Silva