EVENIMENT DE CARITATE/ Un meci pentru speranta

Ideea revistei noastre de a atrage atenţia asupra problemelor semenilor mai puţin norocoşi a găsit imediat ecou în rândurile unor firme importante. Bank of Cyprus, Ursus, Vodafone, Adidas, Aka Group Security şi Gilette ni s-au alăturat şi astfel s-a putut organiza un eveniment caritabil deosebit. Luni după-amiază, pe terenul de fotbal al complexului “Sport Arena” din Politehnică, echipa “Prietenii Sport Magazin”, în frunte cu Ionuţ Lupescu, Răzvan Lucescu şi mai mulţi foşti internaţionali, cărora li s-au alăturat doi dintre redactorii publicaţiei noastre, a evoluat într-un meci de binefacere contra naţionalei oamenilor străzii, gest menit să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă semenii noştri mai puţin norocoşi

Prietenii Sport Magazin – Naţionala “homeless” 8-7
Au marcat pentru Prietenii SportM: Jean Vlădoiu (4), Teodor Burnar (2), Răzvan Lucescu (1), Emil Săndoi (1)

În pofida atmosferei toride, cele două echipe s-au adunat luni seară la fluierul arbitrului Radu Petrescu, în faţa unei asistenţe destul de numeroase, formate atât din reprezentanţii massmedia, cât şi din locuitorii din zonă care au aflat despre eveniment. Mai important, partida s-a desfăşurat sub ochii a zeci de mii de telespectatori, ea fiind transmisă prin amabilitatea colegilor noştri de la postul Telesport.

În acest meci de fotbal pe teren redus, “Prietenii Sport Magazin” au debutat în formula Bogdan Stelea – Miodrag Belodedici, Emil Săndoi – Ionuţ Lupescu (antrenor-jucător) – Jean Vlădoiu, Răzvan Lucescu, selecţionerul echipei naţionale preferând să evolueze pe un post atipic faţă de cel care l-a consacrat, fiind atacant. Opţiunea lui s-a dovedit însă foarte inspirată, Răzvan dovedindu-şi calităţile de vârf atunci când, mai târziu, a înscris un gol extrem de spectaculos cu călcâiul.

Vlădoiu reîncărcat

Însă deşi selecţionerul ex-goalkeeper a cules numeroase aplauze în noul său rol, golgheterul echipei noastre a fost, aşa cum era şi normal, purtătorul tricoului cu numărul 10, Jean Vlădoiu. Fostul atacant al triadei bucureştene Steaua – Rapid – Dinamo a dovedit că rămâne, la 40 de ani, un atacant letal. Vlădoiu şi-a trecut în cont patru reuşite, jumătate din golurile echipei, şi ne-a mărturisit cu umor, la final: “Joc fotbal săptămânal cu mare plăcere şi pot spune că sunt mereu în formă excelentă. Problema este că de la cota 40 în sus încep să se cunoască şi kilogramele, şi anii în plus. Mi-a făcut o deosebită plăcere să evoluez printre prieteni. Aceşti băieţi fără adăpost trebuie ajutaţi”.

“Kaiserul”a făcut legea

Şef la Federaţie, Ionuţ Lupescu a fost şi căpitanul echipei prietenilor Sport Magazin. El a avut mai multe incursiuni care ne-au adus aminte de perioada când evolua în Bundesliga şi nu şi-a menajat deloc colegii, strigându-le în permanenţă indicaţii şi coordonându- i pe teren. În a doua parte a meciului, Ionuţ a “dezertat” la adversar, alături de Bogdan Stelea şi de Miodrag Belodedici. În bună dispoziţie de joc, el şi-a trecut şi numele pe lista marcatorilor.

“Ne-a făcut plăcere să jucăm pentru naţionala celor fără adăpost, care a participat la Mondialul dedicat lor. Vrem să atragem atenţia politicului să îi ajute pe cei mai puţin favorizaţi şi este îmbucurător că patru dintre ei şi-au găsit un loc de muncă.”, a spus Ionuţ Lupescu la finalul amicalului.

Din culisele evenimentului

Directorul sportiv de la Unirea Urziceni, Narcis Răducan, i-a molipsit pe toţi cu entuziasmul lui şi ne-a dezvăluit secretul fitnessului său, probat în timpul jocului. “La Urziceni ne-am făcut o echipă a conducerii şi jucăm fotbal în fiecare săptămână. Jucăm şi eu, şi Meme, şi Dan, şi să ştiţi că de regulă noi câştigăm!”. În schimb Belo, care a demonstrat că porecla “Căprioara” i se potriveşte mai mult ca oricând, era impresionat de soarta adversarilor: “M-a durut sufletul când am auzit că unul dintre băieţi a dormit prin canale”. Selecţionerul echipei naţionale de tineret, Emil Săndoi, a făcut un gest cum rar se vede. Ţinând morţiş să fie prezent la partida cu naţionala homeless, Săndoi a trecut cu vederea oboseala drumului şi a venit special de la Craiova. Şi cum karma lucrează, el a înscris un gol cu un şut în forţă!

Redactorii, la înălţime

Într-un meci ticsit de vedete, şi jurnaliştii au furat blitz-uri. Reprezentanţii revistei noastre, în speţă redactorul-şef Ştefan Lecca, şi redactorul-şef adjunct Teodor Burnar, au făcut echipă cu Ionuţ Lupescu, Răzvan Lucescu, Bogdan Stelea, Narcis Răducan, Emil Săndoi, Miodrag Belodedici şi Florin Constantinovici. În timp ce Ştefan Lecca a pus lacăt porţii noastre, punându-şi în valoare refl exele de fost baschetbalist, Teodor Burnar a punctat de două ori, fi ind al doilea marcator al echipei după Jean Vlădoiu.

Bătrânu, încântat de meci

Selecţionerul naţionalei oamenilor fără adăpost, Florin Bătrânu, a fost încântat atât de meci cât şi de organizare, chiar dacă şi-a mai “urecheat” elevii pentru că neglijau faza defensivă. “Meciul a fost excelent şi suntem recunoscători Sport Magazinului şi invitaţilor de marcă pe care i-a adus, dar şi partenerilor media, pentru această oportunitate. Sperăm ca în Italia să facem treabă şi mai bună decât am făcut în Australia (n.r. – la Homeless World Cup din 2008), însă pentru asta ne trebuie urgent 4000 de euro ca să ne asigurăm cazarea, transportul şi masa!”, a spus Bătrânu.

O mare familie

Fluierul final a fost urmat, aşa cum era firesc, de o poză de grup pentru posteritate, după care protagoniştii meciului şi oaspeţii lor s-au întreţinut cu mici şi bere, într-o atmosferă extrem de cordială, până la ore târzii.

Să nu trecem cu vederea nici cadourile pe care sponsorii noştri le-au oferit din inimă membrilor naţionalei homeless. Fără îndoială, nimeni nu va uita prea curând seara specială de 3 august 2009, pe care familia Sport Magazin a făcut-o posibilă pentru un scop caritabil.

Ce este naţionala homeless

Născută din iniţiativa lui Mihai Rosus, asistent social de la Fundaţia “Metanoia” din Timişoara, naţionala homeless a României îşi propune să le ofere o a doua şansă, prin fotbal, tinerilor defavorizaţi, care au avut probleme cu drogurile, au fost închişi sau trăiesc pe stradă. În 2008, selecţionata pregătită de fostul internaţional Florin Bătrânu a participat la Cupa Mondială a persoanelor fără adăpost, desfăşurată în Australia, unde a jucat chiar una dintre finalele competiţiei. În acest an, cu condiţia să strângă fondurile necesare, România homeless va participa la o nouă ediţie a Campionatului Mondial, programată la Milano.

Stiri recente

România s-a calificat în grupele principale ale Campionatului Mondial, după victoria cu Serbia

Naţionala de handbal feminin a României a învins, la Herning, în grupa E, reprezentativa Serbiei, scor 37-28 (19-13) şi...