Defularea de pe rețelele sociale. Experimentul Marina Abramovic

(de Romeo Chiriac)

Când eram tânăr, împărţeam oamenii în greci şi turci. Grecii erau buni, turcii erau răi. La maturitate n-am mai împărţit oamenii decât în buni şi răi. Acum, la bătrâneţe, spun doar atât: bieţii oameni!…. Viaţa e o taină, omul e o brută” – Zorba Grecul în romanul cu acelaşi nume al lui Nikos Kazantzakis.

Vorbele pline de har ale lui Zorba sunt valabile până și în ziua de azi. Spre exemplu la reality show-ul Survivor de la Pro TV simpatizanții erau împărțiți în cei care țineau cu Delea (turcii). Alții cu Elena sau cu Ionuț (grecii).

Dar ce este foarte grav este faptul că o parte a fanilor a sărit calul rău de tot în comentarii. Ajungând chiar și la amenințări pe social media. Fără să înțeleagă nimic din filmul pe care îl urmăreau.

Și mă adresez acum acelei mase critice de oameni, care în micimea lor intelectuală, frustrați, primitivi, lipsiți de spiritualitate, brutalizați de nevoi, copleșiți de dorințe imposibile, folosesc rețelele de socializare pentru a defula.

Amintesc în acest sens experimentul Marinei Abramovic, pionieră în arta performativă și experimentală. În 1974, Abramovic și-a propus să descopere cât de departe poate împinge limitele corpului.

„Rhythm 0” a fost un performance desfășurat în Studio Morra din Napoli, în care publicul a fost invitat să facă orice dorește cu Abramovic. Ea a stat nemișcată în spatiul expozițional.  Pe masa din fața ei erau așezate 72 de obiecte, printre care un pistol cu un singur glonț, o bară de metal.

O bucată de pâine, struguri, vin, foarfece, un trandafir sau o pană. Singurele instrucțiuni pe care artista le-a lăsat erau scrise în fața ei: „Sunt 72 de obiecte pe masă pe care le puteți folosi pe mine oricum doriți. Eu sunt obiectul. În timpul acestei perioade, îmi asum în intregime responsabilitatea a ceea ce se va întampla. Durata: 6 ore.”

La început invitaţii au tratat-o pe artistă cu respect, parfumând-o, dându-i cu miere, să miroasă floarea sau gâdilând-o. Însă, în timp, lucrurile au luat-o razna. Participanții la experiment i-au tăiat cu foarfeca hainele Marinei, după care au înţepat-o cu cuiele. Ba unul dintre invitaţi i-a gustat sângele. Iar punctul culminant a fost în momentul în care un participant a luat revolverul şi a vrut să tragă în Marina. Atunci artista s-a mişcat, iar toţi invitaţii au fugit din sală.

Participanții la reality-show-uri sunt supuși unui experiment similar cu cel al Marinei Abramovic. Pe lângă regia producției, pe margine e publicul de pe rețelele de social media. Iar obiectele devin participanții la reality-show-uri. Cu care publicul face ce vrea (crede el!).

Unii dintre cei care postează pe social media doar îi “gâdilă cu pana” pe participanții reality-show-urilor. Alții îi „dau cu miere” sau „pulverizează parfum” în comentariile. Însă, câțiva, că sunt persoane reale, fictive, troli sau hateri, folosesc „forfeca”. Ba chiar „cuiele” şi „revolverul”.

Suntem un popor care de-a lungul istoriei și-a sabotat propriile valori. Studiile arată că suntem pe podium într-un top legat de obsesia competiției cu celălalt, al înclinației spre competiție toxică. Care generează derapaje etice și morale.

Opera Marinei Abramović explorează arta corporală, de rezistență și feministă. Relația dintre interpret și audiență, limitele corpului și posibilitățile minții. Ea a explorat de-a lungul carierei propriile limite fizice și mentale în reprezentații care au făcut înconjurul lumii.

Preocupată de relațiile interumane și de modul în care influența unui om asupra altuia poate fi nocivă, ba chiar letală. Abramović a rezistat durerii, epuizării și pericolului, în detrimentul transformărilor emoționale și spirituale.

Problema e cum să facem să ajungă mesajele Marinei Abramovic și la semenii noștri. Și aici mă refer la acea masă critică de oameni care defulează pe rețelele sociale.

(Foto – Performance ArtFoto: google)

 

Stiri recente

Valencia a interzis accesul Netflix pentru un documentar despre Vinicius

Marca notează că Valencia a interzis accesul Netflix pe stadionul Mestalla la meciul de sâmbătă, cu Real Madrid, în...