Te asteptam si pe retelel sociale

Sanatate/Coaching

Cum se calculează și ce înseamnă indicele de greutate

Indicele de greutate stabilește care este greutatea normală, în funcție de înălțime și greutate și este un indicator utilizat pentru stabilirea greutății normale pe care ar trebui să o aibă o persoană. Mai sunt utilizați și alți factori pentru determinarea greutății normale, ca de exemplu, vârsta, sexul, compoziția corporală (grăsime, masă musculară, cantitatea de lichide din corp), însă indicele de masă corporală (IMC) este principalul raport care indică dacă există sau nu o problemă de greutate.

Indicele de greutate și greutatea normală

Primul pas îl reprezintă determinarea indicelui de masă corporală, adică raportul dintre greutate și înălțime, care se obține prin împărțirea numărului de kilograme la pătratul înălțimii (în metri).

Dacă indicele de greutate indică o supraponderabilitatea sau obezitatea este necesar să pierzi în greutate. Pierderea în greutate este cu atât mai importantă atunci când există și alți factori de risc, ca de exemplu prezența anumitor afecțiuni, stilul de viață sedentar, nivelul ridicat al colesterolului, nivelul ridicat al trigliceridelor, tensiunea arterială ridicată, factorii genetici sau alți factori de risc precum fumatul. De asemenea, circumferința mărită a abdomenului, indică riscul apariției bolilor cardiovasculare, deoarece acestea se află în strânsă legătură cu grăsimea abdominală.

Persoanele cu masă musculară mare, de obicei sportivii profesioniști sau cei care fac antrenamente fizice intensive, se pot înregistra ca supraponderali în urma rezultatelor arătate de indicele de greutate, dar acest lucru se poate datora masei musculare mari și nu grăsimii.

Riscurile asociate obezității

Atunci când indicele de greutate arată supraponderabilitate, sau chiar obezitate, pierderea în greutate este prima măsură pe care orice persoană trebuie să o ia în considerare. Obiectivul de greutate ar trebui fixat într-o perioadă de timp care să nu presupună slăbirea bruscă, înfometarea sau apariția unor dezechilibre nutriționale în organism.

Printre principalele riscuri asociate obezității se numără bolile cardiovasculare, hipertensiunea, accidentul vascular cerebral, declanșarea sindromului metabolic, cancerul, diabetul, tulburări de respirație, infertilitatea și depresia.
Pentru a reduce considerabil toate aceste riscuri asupra sănătății, este necesară adoptarea unei diete alimentare echilibrate și diversificate și a unui stil de viață cât mai activ. Adesea, dieta este completată de suplimente alimentare care fie oferă organismului substanțele nutritive de care are nevoie și pe care nu le obține din alimentația zilnică, fie acoperă anumite carențe în alimentație care influențează metabolismul și arderile de grăsimi.

Ce reprezintă valorile arătate de indicele de greutate

– Un indice de greutate mai mic sau egal cu 18,49 indică subponderabilitatea, adică un număr de kilograme prea mic.
– Un indice de greutate între 18,50 și 24,99 arată o greutate normală.
– Un indice de greutate între 25 și 29,99 arată supraponderabilitatea, adică prezența unui număr prea mare de kilograme, raportat cu înălțimea
– Un indice de greutate între 30 și 34,99 arată obezitatea de gradul I
– Un indice de greutate între 35 și 39,99 arată obezitatea de gradul II
– Un indice de greutate de 40 sau mai mult arată obezitatea morbidă.

Este important de reținut că indicele de greutate este, totuși, o valoare orientativă, fiind utilizat în corelație cu alte măsurători pentru stabilirea riscurilor pentru sănătate și fixarea obiectivului de greutate.

Citeste mai multe!