Cum a schimbat GPS-ul modul în care călătorim sau facem sport

Deși GPS-ul este unul dintre lucrurile pe care le utilizăm în mod curent, puține persoane știu că acesta funcționează încă din vremurile Războiului Rece, fiind creat de Statele Unite în scopuri militare. GPS-ul funcționează cu ajutorul unor sateliți aflați în spațiu, iar localizarea unui utilizator, de exemplu un șofer care utilizează un echipament GPS pentru navigație, se face calculând distanța acestuia față de cel puțin trei dintre acești sateliți, pe acest principiu de funcționare bazându-se poziționarea oricărui utilizator al serviciului.

Deși nu au trecut foarte mulți ani de când GPS-ul a devenit un serviciu extrem de răspândit, acesta a devenit un instrument pe care îl utilizăm nu numai pentru a naviga în locuri pe care nu le cunoaștem foarte bine, fie că utilizăm o bicicletă sau o mașină, ci și pentru a ne măsura performanețele sportive. Prima utilizare în masă a dispozitivelor cu GPS a fost pentru echipamentele de navigație. Cu un astfel de GPS, șoferii, profesioniști sau nu, au primit un ajutor important în a alege ruta corectă pentru a ajunge la destinația dorită. Nu a trecut mult timp până când aparatele GPS au echipat aproape orice se deplasează. După apariția telefoanelor inteligente, numărul de utilizatori a crescut exponențial.

Bineînțeles, sportivii au fost printre cei care au beneficiat cel mai mult de utilizarea GPS-ului, atât sportivii amatori cât și cei profesioniști utilizând dispozitive cu GPS pentru a măsura indicatori ca distanța parcursă, viteza, ruta, durata și calcularea, pe baza acestora, a performanței atinse.

Aplicațiile pentru smartphone au facilitat utilizarea GPS-ului de către orice sportiv amator. Printre cele mai populare aplicații utilizate în acest scop se află Allsport GPS, Endomondo, RunKeeper, Runtastic, Sports Tracker și Strava.

Stiri recente

Ce adversari poate avea CFR Cluj în preliminariile Conference League

CFR Cluj e pe locul doi în Superliga și va juca în preliminariile Conference League. Ardelenii vor juca în turul...