Ce vor să facă LPF, FRF și AFAN pentru a nu mai exista restanțe uriașe către fotbaliști și antrenori. „Soluţie preluată din Spania!”

LPF, FRF și AFAN vor lua măsuri, după un model ce funcționează în Spania, pentru ca fotbaliștii şi antrenorii să fie plătiți la timp de către cluburi.

Astfel, nu vor mai exista situații ca la Gaz Metan Mediaş şi Academica Clinceni, echipe ce au fost depunctate în mai multe rânduri în acest sezon al Ligii 1 din cauza restanțelor salariale.

Din sezonul viitor al Ligii 1 s-ar putea plafona salariile.

Ce vor să facă LPF, FRF și AFAN pentru a nu mai exista restanțe uriașe către fotbaliști și antrenori

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a declarat: „Avem această preocupare pentru a nu se mai întâmpla. Totul pleacă de la conducerea cluburilor, cei de acolo nu se încadrează în bugetele pe care şi le propun şi fac contracte mai mari decât ar trebui. Deci nu au venituri pentru a face acele cheltuieli.

Şi atunci avem această preocupare, iar împreună cu FRF şi cu AFAN ne gândim la o soluţie preluată din Spania pentru ca jucătorii şi cei din staff-urile tehnice să fie plătiţi la timp. Nu ştiu dacă putem interveni la plafonarea salariilor. Adică noi putem face aşa ceva, dar cluburile pot face contracte duble sau acte adiţionale pe care noi nu le putem vedea şi ajungem în aceeaşi situaţie”.

Secretarul general al LPF, Justin Ştefan, a detaliat: „În privinţa modelului spaniol, avem deja o colaborare cu AFAN şi probabil că la următoarea Adunare Generală vom supune la vot aceste reguli. Vom introduce o procedură de mediere, iar jucătorii vor putea notifica AFAN în situaţia în care au întârzieri la plata salariilor.

Iar AFAN va veni către noi. Împreună vom avea o comisie mixtă şi vom verifica afirmaţiile jucătorilor, vom vedea la momentul zero dacă există riscul apariţiilor unor probleme. În acest fel vom încerca să intervenim mai repede în raport cu cluburile care manifestă acest gen de probleme şi să nu mai avem situaţii precum cele din actualul sezon”.

Oficialul LPF a mai precizat: „Plafonarea salariilor se poate face în două sensuri: să plafonezi raportat la un procent din buget, să spunem 60-70%, sau să plafonezi pe valoarea salariilor, pe sumă adică, 5.000 de euro sau 10.000 de euro, dar asta nu este o soluţie funcţională raportată la legislaţia UE. Dar cealaltă, plafonarea pe procent din buget este o variantă funcţională, pe care am discutat-o cu FRF şi e posibil ca în perioada următoare regulamentele să prevadă astfel de plafoane… nu ştim dacă imediat, dar în timp e posibil. Acesta este un aspect luat în considerare inclusiv de FRF”.

Stiri recente

Serbia a învins Austria, scor 2-0, şi rămâne în Divizia A a Ligii Națiunilor. Rezultate

Echipa naţională a Serbiei a învins, pe teren propriu, scor 2-0, echipa naţională a Austriei, viitoarea adversară a României...