Ce trebuie să știi pentru a paria pe cursele de cai

M-am documentat despre tipurile de pariere pe cursele de cai după ce am văzut un film captivant despre intrigile din această parte a lumii pariurilor. Am aflat că sunt și români care joacă pe așa ceva, fără a trece de nivelul amatori.

Dacă ești familiarizat cu pariurile, atunci ai șanse să câștigi și la curse de cai, chiar dacă în acest moment nu știi absolut nimic despre acestea. O dată ce te-ai documentat despre niște noțiuni de bază, totul pare (mai) simplu. Este important să cunoști cu prioritate ce tipuri de pariuri există și ce elemente trebuie să cuprindă analiza unei curse.

Riscurile unui pariu antepost

Așa cum pentru pariurile pe Liga 1 de fotbal există stiluri diferite de a juca la pariuri, pariorii pe curse de cai au de ales între mai multe modalități de a face bani din rezultatul unei competiții. Cineva dinafară ar putea crede că se pariază doar pe câștigător, dar nu este așa.

Într-adevăr, pariul pe calul care trece primul linia de sosire este cel mai avantajos, în cazul în care este câștigător. Se numește antepost și se plasează cu mai multe minute înainte de începerea cursei. Există riscul ca alergătorul pe care mizezi să nu ia startul în cursă, din cauza unor probleme de ultimă oră. Unele case de pariuri online consideră că ai pierdut pariul, dar altele îți returnează miza, ca și în cazul în care cursa se amână cu 24 de ore, iar între timp se schimbă condițiile de desfășurare.

La cursele de cai poți opta între două cote pentru același pariu: o cotă fixă afișată cu mai mult timp înaintea startului cursei și o cotă afișată cu puține minute înainte de start (Starting Price). Dacă alegi prima cotă, iar SP-ul este mai mic decât aceasta, se poate numi că ai fost inspirat. Dar se poate întâmpla și invers.

Pariul Each Way

După pariul simplu, există pariul Each Way, pe care îl activezi bifând căsuța E/W din dreptul cotei. Jumătate din miză se înmulțește cu cota pentru câștigarea cursei, în cazul în care calul termină pe primul loc. Dacă termină pe locurile 2-3, nu pierzi pariul, pentru că tot jumătate din miză se înmulțește cu cota aferentă pentru respectiva poziționare. Această opțiune este valabilă numai în cazul curselor cu minim cinci participanți.

La cursele cu 5-7 participanți, calul pe care ai mizat trebuie să termine pe locurile 1 sau 2. La cursele cu peste 8 – 15 participanți, se poate clasa în locurile 1-3, iar la cele cu peste 16 participanți câștigi chiar dacă termină pe locul 4.

Alte tipuri de pariuri

Un alt tip de pariu este Dead Heat. În cazul în care calul pe care ai pariat termină la egalitate cu altul, iei jumătate din câștig. Daily Double îți permite să alegi câștigătorii la două curse succesive, iar Pick 3/ Pick 4 permit combinații pentru 3 sau 4 curse succesive.

Foarte interesante mi s-au părut pariurile comparate, unde îți alegi doi cai și indici care va termina în fața celuilalt. De asemenea, poți paria că o cursă va fi câștigată de unul dintre favoriți sau de unul dintre caii „de pluton”.

Ca și la pariurile pe curse de ogari, există Forecast – primii doi cai în ordine exactă/ Reverse Forecast și Tricast – primii trei cai în ordine exactă/ Reverse Tricast – primii trei în ordine aleatorie.

Se pot pune și pariuri tip sistem: simple 3 (3 pariuri single pe cai din trei curse separate), duble 3 (combinații de câte două selecții. Doi din cei trei cai trebuie să câștige), Triple 1 (cei trei cai trebuie să câștige), Trixie 4 (trei pariuri duble plus unul triplu).

Cum se analizează o cursă

În ceea ce privește analiza unei curse, este important să cunoaștem totul despre cai și despre jocheii care îi conduc. Corelăm apoi informațiile pe care le avem cu tipul cursei, caracterizat de lungimea pistei, suprafața pe care se aleargă și numărul de participanți.

Fiecare cal are preferințele sale: unii aleargă mai bine pe nisip, alții pe gazon, în timp ce anumiți cai obțin cele mai bune rezultate pe gazon artificial. E nevoie de timp ca un cal să se adapteze de la o suprafață la alta.

Uneori, favoriților li se adaugă o greutate suplimentară pentru a echilibra întrecerea, acestea fiind curse cu handicap. Handicapurile influențează rezultatele curselor pe suprafață dură, dar au mai puțină importanță pe o pistă normală.

Sunt și curse între caii care nu au mai câștigat demult o cursă. Câștigătorul este promovat și are o cotă mică în următoarea cursă, însă nu e nici pe departe favorit. Cei care urmăresc fenomenul speculează această „anomalie”, pariind împotriva acelui cal.

Alte două elemente importante în analiza curselor de cai se referă la jocheu și la vârsta calului. Dacă jocheul a avut rezultate bune în trecut cu acel cal și cei doi fac o echipă bună, sunt șanse de câștig. Omul depinde, însă, de animal. De obicei, caii tineri sunt mai buni la sprint, iar cei mai bătrâni sunt mai lenți, dar mai rezistenți. Vei găsi pe Internet toate informațiile pentru a încerca o distracție și cu astfel de pariuri.