Adversarii tricolorilor din preliminariile Campionatului Mondial de baschet din 2019

Naţionala de baschet masculin a României va participa, în premieră, la CM din 2019, duminică fiind stabilite cele opt grupe din primul tur preliminar european, la tragerea la sorţi de la Guangzhou (China).

România va participa în preliminariile CM din 2019, graţie faptului că va juca la Campionatul European din 2017, cu o grupă găzduită la Cluj-Napoca.

Astfel, conform regulamentului, toate echipele participante la CE din 2017, între care şi România, vor fi angrenate în primul tur preliminar european al CM din 2019, care va include 32 de reprezentative (24 de la CE, plus opt care nu vor participa la Eurobasket şi vor susţine baraj în august 2017).

Duminică a avut loc tragerea la sorţi a grupelor din această fază, iar România a făcut parte din urna a 6-a valorică şi fost repartizată în grupa D, cu Italia, Croaţia şi o echipă care va veni din baraj.

După disputarea meciurilor din turul I, în sistem fiecare cu fiecare în dublă manşă, primele trei clasate din grupe se vor califica în turul secund, în care vor fi 24 de echipe, care vor păstra punctajul din turul anterior. Se vor forma patru grupe şi se va juca în acelaşi sistem din turul I. Primele trei clasate în fiecare din aceste grupe se vor califica la turneul final al CM 2019, în total 12 echipe din Europa.

La turneul final al CM 2019 vor participa 32 de echipe: 12 din Europa, 7 din Asia, 7 din America de Nord şi cea de Sud, 5 din Africa, plus ţara gazdă, China.

Meciurile din turul I preliminar european se vor disputa în noiembrie 2017, februarie 2018 şi iunie 2018, iar cele din turul II în septembrie şi noiembrie 2018, respectiv februarie 2019. Turneul final va avea loc între 31 august – 15 septembrie în opt oraşe din China.

Naţionala de seniori a României nu a participat niciodată în preliminariile unui Campionat Mondial. Singura prezenţă tricoloră la o competiţie baschetbalistică de asemenea anvergură datează din 1991, dar la nivel de tineret, România calificându-se la turneul final al CM de la Edmonton, unde a încheiat pe locul 5.