10 lucruri ciudate pe care nu le știai despre NHL

Hocheiul este printre cele mai îndrăgite sporturi din Statele Unite, NHL-ul fiind considerată cea mai puternică competiție de profil din lume. Istoria acestui sport cuprinde multe povești nebunești și date care mai de care mai ciudate. Fie că ești fan al hocheiului, fie că îl urmărești ocazional, te sfătuiesc să citești rândurile de mai jos, pentru că te vor relaxa.

1. Cupa Stanley Cup are gravate multe… greșeli

Cupa Stanley Cup este unul dintre cele mai râvnite trofee din lumea sportului, dar reputația sa contrastează cu atenția celor care au gravat pe ea, de-a lungul timpului, numele câștigătorilor. De exemplu, în dreptul anului 1972 este trecută echipa „BQSTQN Bruins”, în loc de „BOSTON Bruins”. Asta e nimic în comparație cu ce i-au făcut portarului Jacques Plante. Sportivul a câștigat cupa de 5 și și de 5 ori i-au scris numele greșit pe ea. De fiecare dată, e alt nume!

2. Fanii pot ține locul portarilor

Știai chestia asta? Echipele au o mică listă „de urgență” cu fani care pot apăra poarta în cazul (ce-i drept, rar) în care ambii portari nu pot juca din cauza accidentărilor. În martie 2018, Scott Foster, un contabil care jucase hochei în colegiu, a intrat între buturi pentru Chicago Blackhawks. Foster a avut câteva intervenții foarte bune, contribuind la victoria echipei din Chicago. Spectatorii au fost impresionați. Unii bookmakeri care țin pariurile pe hochei și NHL oferă posibilitatea de a se paria și pe un asemenea eveniment.

3. Măștile purtate de portari, ridicate la rang de artă

Măștile purtate de portari au evoluat în ultimul timp. Jucătorii le personalizează acum cu picturi făcute de artiști profesioniști. Stephane Bergeron, un artist celebru peste ocean, a „semnat” mai multe lucrări admirate deopotrivă de sportivi și de spectatori.

4. Jucătorii trag un pui de somn înaintea meciurilor

Pentru jucătorii de hochei, somnul de la mijlocul zilei este un adevărat ritual, ca și pentru Dumitru Dragomir. Sportivii trag un pui de somn chiar și în ziua meciului, pentru a fi în formă. „Somnul este o știință, trebuie să știi cum să dormi, nu te joci cu așa ceva… e crucial”, spunea fostul hocheist Jody Shelley. Îl credem.

5. The Penguins au avut ca mascotă un pinguin viu

Numele pinguinului era Pete și venea din Ecuador. A devenit mascota echipei din Pittsburg la jumătatea campionatului, în primul sezon jucat în NHL. Din păcate, în cel de-al doilea sezon, Pete a fost dus la grădina zoologică și a făcut o pneumonie care i-a adus sfârșitul. A fost o grea lovitură pentru toată suflarea Penguins.

6. Un meci a fost întrerupt din cauza ploii

Pare greu de crezut, dar la un meci din NHL a plouat, chiar dacă se juca în sală. În 1995, confruntarea dintre San Jose Sharks și Detroit Red Wings a fost întreruptă din cauza ploii. Precipitațiile au fost atât de puternice, încât apa s-a infiltrat prin acoperiș și a început să picure pe gheață.

7. Hochei pe… uscat?

În California nu a plouat. Din contră, a fost o secetă teribilă în 2015, când Sharks a primit vizita lui LA Kings. Organizatorii nu mai aveau apă pentru a produce gheața care să acopere suprafața de joc, astfel că 20,000 de tone de apă au fost aduse de departe.

8. Umblă cu caracatița dosită

Cine urmărește NHL știe că fanii lui Detroit Red Wings aruncă din tribune cu caracatițe de ani de zile, deși oamenii de pază fac tot posibilul să împiedice introducerea în arenă a acestor creaturi. O poză postată de un fan pe rețelele de socializare a elucidat misterul: spectatorii înfășoară foarte strâns caracatițele în folie, în jurul abdomenului, astfel că stewarzii nu au cum să le detecteze.

9. De ce se aruncă cu obiecte ciudate pe gheață

Am vorbit despre caracatițe, dar sunt aruncate multe alte obiecte ciudate pe scenă, fie din superstiție, fie pentru a celebra victoria. Fanii lui Florida Panthers aruncă cu șobolani de pluș, pentru că Scott Mellanby a înscris două goluri în meciul în care a omorât un șobolan cu crosa (îh!). Fanii lui Sharks aruncă, evident, cu rechini de pluș, iar cei ai lui Predators cu pisici de mare, pentru a râde de fanii lui Red Wings.

10. De ce se ține pucul în congelator?

Pucurile din prezent sunt făcute din cauciuc și se înmoaie dacă se încălzesc prea tare, luând traiectorii care îi disperă pe sportivi. De aceea, pucurile oficiale se țin în congelator până când este nevoie de ele. Este o procedură crucială pentru buna desfășurare a unui meci de hochei din NHL.