TURUL FRANTEI 2009/ Prognoza meteo a primelor patru zile

Fiind un sport care se practică sub cerul liber, ciclismul este influenţat de condiţiile meteorologice, ele putând stabili deznodământul unei curse. SportMagazin vă oferă o prognoză meteo special creată pentru primele zile ale Turului Franţei

Pe termen scurt, este foarte interesant de ştiut cum va fi vremea în prima etapă a turului, cea de la Monaco, deoarece traseul este plin de curbe, aproape fără linie dreaptă, iar pe un asfalt îmbibat de apa ploii, cicliştii s-ar putea să întâmpine probleme la schimbarea direcţiei. Şi, într-adevăr, pentru sâmbătă se anunţă trei ore de ploaie în Principat, plus umiditate. Precipitaţiile sunt aşteptate de dimineaţă, iar la amiază s-ar putea să fie chiar o furtună. Dacă va fi aşa, cicliştii vor trebui să ruleze pe un traseu ud, iar, în cazul în care va apărea şi furtuna, situaţia s-ar îngreuna, vizibilitatea reducându-se şi vântul bătând puternic. Probabil că în astfel de condiţii, vitezele vor fi reduse. Dacă va ploua doar de dimineaţă, adică fără alte precipitaţii la amiază, când vor porni cicliştii, un mic avantaj este posibil să îl aibă rutierii ce vor coborî ultimii de pe rampa de start. Să nu uităm că în probele de contratimp se pleacă pe rând, individual, aşa că oamenii care vor pleca la urmă ar putea să se bucure de o suprafaţă mai uscată, fiindcă bună parte din apă va fi fost deja îndepărtată de bicicliştii şi de maşinile însoţitoare care au început mai devreme. Ţinând cont de prognoza meteo, contratimpul de la Monaco se anunţă a fi plin de suspans!

Aproximativ aceleaşi condiţii meteo sunt aşteptate şi în următoarele zile, mai exact până marţi, 7 iulie: maxime de 26 de grade, cu posibilităţi de ploaie, ba chiar de furtună. Suprafaţa udă ar fi din nou o problemă dacă în etapele a doua şi a treia s-ar ajunge la un final cu sprint masiv. Poate că va fi din nou şansa lui Mark Cavendish, dacă ne aducem aminte că anul trecut el a câştigat o etapă la sprint, în condiţii asemănătoare, pe o ploaie torenţială. După aceea, în ziua a patra de concurs (contratimp pe echipe la Montpellier, pe o distanţă de 39 de kilometri), precipitaţiile vor fi iarăşi un inamic, mai ales dacă vor cădea în plină desfăşurare a etapei. Cicliştii vor trebui să dea tot ce pot, pentru că diferenţa va fi făcută de către viteza fiecărei echipe. Cu cât viteza atinsă creşte, cu atât mai mare este pericolul unor derapări şi a unor căzături, dacă va fi ud pe jos. Şi, o căzătură la acest contratimp nu este deloc plăcută, mai ales dacă ghinionistul ar fi unul dintre oamenii aflaţi în fruntea echipei, pentru că i-ar angrena în căzătură şi pe colegii care rulează imediat în spatele său. Dacă vântul din direcţia sud-vest prognozat cu şase zile înaintea contratimpului pe echipe se va adeveri, va apărea o nouă situaţie interesantă: o parte a traseului ar urma să bată în laterala cicliştilor, făcând înaintarea anevoioasă, iar o altă parte, şi nu oricare, ci tocmai cea pe care se află linia de sosire, ar urma să bată din spatele lor, putând duce la creşterea vitezei.

În concluzie, primele patru zile ale Turului Franţei se anunţă ploioase. De urmărit în mod special vor fi cele două contratimpuri, rămânând de văzut dacă sportivii buni la contratimp şi directorii lor de cursă vor alege să forţeze şi să joace pe cartea victoriei, sau să fie mai precauţi, pentru a nu suferi o eventuală accidentare. Ceilalţi rutieri, cei nespecializaţi în probele contra cronometru, probabil că nici măcar nu se vor gândi să forţeze, ci se vor “păstra” pentru etapele în care profilul îi avantajează.

Prognoza meteo:

Sâmbătă, 4 iulie: 26 de grade celsius, umiditate, posibilă furtună la orele prânzului
Duminică, 5 iulie: 26 de grade celsius, umiditate, furtuni puternice
Luni, 6 iulie: 26 de grade celsius, umiditate, soare pe alocuri, sunt posibile câteva furtuni
Marţi, 7 iulie: 26 de grade celsius, furtuni puternice 

Stiri recente

România s-a calificat în grupele principale ale Campionatului Mondial, după victoria cu Serbia

Naţionala de handbal feminin a României a învins, la Herning, în grupa E, reprezentativa Serbiei, scor 37-28 (19-13) şi...