Te asteptam si pe retelel sociale

Turul Frantei

TURUL FRANTEI 2009/ Profilul etapei a treia

Plutonul va străbate luni 196,5 kilometri, plecând din Marsilia (foto) şi sosind la La Grande-Motte. Va fi o etapă bună pentru evadări, dar dificilă, din primsa ultimilor ei 60 de kilometri, în care există foarte puţină protecţie împotriva vântului.

Cicliştii vor trebui să fie atenţi la marginile şoselelor, deoarece, dacă ar sufla un vânt puternic, i-ar putea lovi. Plecarea se va da din portul vechi al celebrului oraş care găzduieşte echipa de fotbal Olympique Marseille, după care, rutierii vor traversa şoseaua naţională A55, vor face o mică buclă şi vor rula paralel cu A 51, iar apoi cu A8. Primul din cele trei sprinturi ale zilei va avea loc la Fare-les-Oliviers, iar nu departe de acolo, este programată o căţărare de categoria a patra (126 de metri altitudine, Cote de Calissane). Urmează încă un sprint şi încă o căţărare (tot de categoria a patra), la Mouries, respectiv la Les Baux-de-Provence (183 de matri altitudine, Col de la Vayede). Realimentarea se va face în localitatea Paradou, la kilometrul 104,5, după care începe coborârea definitivă. Până la final mai este programat un sprint, la kilometrul 118,5, în Arles, oraşul de naştere al împăratului roman Constantin al II-lea şi reşedinţa pictorului olandez Vincent Van Gogh pentru un an. De altfel, unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Van Gogh, precum „Casa galbenă din Arles” (1888) sau „Dormitorul lui Van Gogh din Arles” (1888), au fost pictate acolo.

Finalul de etapă este programat în localitatea La Grande Motte, la cinci metri deasupra nivelului mării. Este pentru a treia oară când turul soseşte acolo; prima dată s-a impus sprinterul belgian Guido Reybroeck, în 1969, iar apoi, conaţionalul său Willy Teirlinck, trei ani mai târziu.

Citeste mai multe!