Te asteptam si pe retelel sociale

Campionate externe

CRISTIANO RONALDO LA REAL/ Faust de Madrid?

După ce a devenit cel mai scump jucător din lume, transferându-se de la Manchester United la Real Madrid pentru 93 de milioane de euro, Cristiano Ronaldo are planeta la picioare. Dar şi-a pierdut el sufletul fotbalistic atunci când a semnat cu cel mai opulent club din lume?

Chiar dacă s-a despărţit de „Diavolii Roşii” din Manchester, lusitanul pare că a fugit de dracu şi a dat de taică-său, vorba unei expresii româneşti. Ca un puşti sărac din Madeira să devină pe parcursul a câţiva ani starul absolut al fotbalului, adulat pe cinci continente, este aproape ireal. Ar putea fi subiect de film, şi prima peliculă care ne vine în minte este bineînţeles „Goal!”, dar la fel de bine, în funcţie de evoluţia evenimentelor, ar putea fi „Avocatul diavolului”. Iar blockbuster-ul în care a fost distribuit Ronaldo are toate ingredientele unei asemenea drame: bani, maşini de lux, femei fatale şi o carieră pe culmile succesului.

Perez, Lordul Întunericului

Pe linia aceleiaşi metafore, Diavolul, sau avocatul lui, este nimeni altul decât Florentino Perez, cel care l-a ademenit în capitala Spaniei pe „Balonul de Aur” din 2008 cu faraonicul salariu de 13 milioane de euro pe an (250.000 de euro pe lună!), la care se adaugă bineînţeles veniturile din drepturile de imagine şi multe alte surse. Deloc surprinzător, pe la colţuri se vorbeşte că privilegiile acordate lui Ronaldo vor strica atmosfera în vestiar.

Perez a fost totodată acuzat de „ortodocşii” fotbalului european că a destabilizat piaţa, aruncând sume colosale pe fotbalişti precum Ronaldo, Kaka şi Benzema. 188 de milioane de euro este valoarea cumulată a transferurilor celor trei fotbalişti la Real Madrid, iar Perez nu are de gând să se oprească aici. Istoria se repetă…

„Galacticii”, cel mai de succes eşec

La începutul mileniului, în primul său mandat la cârma celui mai de succes club din istorie, antreprenorul spaniol a fost arhitectul unei echipe etichetate „galactice” pentru abundenţa de super-vedete plătite cu bani grei, dar care în acelaşi timp aduceau Realului venituri colosale. Perez l-a transformat pe Beckham în icoana proiectului său, fiind capabil, potrivit propriei mărturisiri, mai degrabă să vândă stadionul „Santiago Bernabeu” decât pe englezul care îi asigura beneficii de sute de milioane de euro. Între 2000 şi 2006, Real a fost un show TV cu o audienţă de miliarde şi cu o bază de fani uriaşă, dar un eşec sportiv, pentru că trofeele câştigate în respectiva perioadă pot fi numărate pe degete.

Mai mult decât un fotbalist

În vara lui 2009, Perez se întoarce la comandă, şi, cu o consecvenţă diabolică, îşi reactivează proiectul stelar, făcând din Cristiano Ronaldo, mai mult decât din Kaka ori Benzema, port-stindardul campaniei sale. Tânăr, talentat, showman, Ronaldo promite mai mult decât un fotbalist, exact esenţa filosofiei vechiului – şi noului Real galactic. Rămâne însă de văzut dacă fructele pe care i le-a oferit Perez sunt delicioase, sau dimpotrivă, otrăvite.

Atingerea lui Midas

Ronaldo pare să aibă aceeaşi problemă cu Midas, legendarul rege al Frigiei, cel care transforma în aur tot ce atingea. Dar tocmai această calitate aparent extraordinară era să îi provoace pieirea. Cum s-a transferat la Real, Ronaldo a început să fie hărţuit din toate părţile de oameni dornici să capete ceva de la „copilul de aur” al fotbalului mondial. Aşa se explică apariţia în peisaj a lui Paris Hilton, dar şi recentul scandal în care a fost implicat, fiind acuzat de o tânără de 17 ani că a vătămat-o.

„Cristiano poate fi noul nostru Beckham. Acest gen de fotbalişti este super-profitabil. La un moment dat am câştigat 15 milioane de euro pe două amicale în Japonia, doar fiindcă îi aveam în echipă pe Figo, Zidane, Ronaldo şi pe Beckham”
Florentino Perez, preşedinte Real Madrid

„Nu banii m-au făcut să aleg Realul. Îmi doresc să devin cel mai bun jucător din lume, şi să joc la Madrid era visul meu din copilărie”
Cristiano Ronaldo

Distincţii cucerite de Cristiano Ronaldo la Manchester United

Titlul în Premier League: 2006-07, 2007-08, 2008-09
Cupa Angliei: 2003-04
Cupa Ligii Angliei: 2005-06, 2008-09
Supercupa Angliei: 2007
Liga Campionilor: 2007-08
Campionatul Mondial al Cluburilor: 2008
Cel mai bun tânăr jucător al anului în Anglia: 2006-07
Cel mai bun jucător al anului în Anglia: 2006-07, 2007-08
Jucătorul sezonului în Premier League: 2006-07, 2007-08
Golgheter în Premier League: 2007-08
Gheata de Aur a Europei: 2007-08
Atacantul anului în Europa: 2007-08
Fotbalistul anului în Europa: 2007-08
Balonul de Aur al Europei: 2008
Premiul FIFA pentru cel mai bun jucător din lume: 2008
Premiul FIFPro* pentru cel mai bun jucător din lume: 2007-08
* Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Fotbaliştilor Profesionişti

POSTER CRISTIANO RONALDO in numarul 169 al revistei Sport Magazin (7 – 13 iulie 2009).

Citeste mai multe!