TURUL FRANTEI 2009/ Feillu la prima victorie

Întâia etapă montană a Turului Franţei i-a revenit lui Brice Feillu (Agritubel, foto), rutier aflat la primul sezon ca profesionist.

Cum era de aşteptat, la finalul celei mai lungi etape a Turului Franţei (224 km), dintre Barcelona şi Andorra Arcalis, a fost consemnată schimbarea liderului general. Elveţianul Fabian Cancellara (Saxo-Bank), ciclist de sprint şi de plat, nu a putut ţine ritmul cu rutierii de clasament general, sosind la 9 minute şi 16 secunde de câştigătorul Brice Feillu şi pierzând tricoul galben.

Cu 177 de kilometri rămaşi de parcurs, nouă oameni au format un grup de evadare şi au “construit” un avans solid. Jerome Pineau (Quick Step), Jose Ivan Gutierrez (Caisse dEpargne), Aleksandr Kuschynski (Liquigas), Christophe Riblon (AG2r La Mondiale), Rinaldo Nocentini (AG2r La Mondiale), Christophe Kern (Cofidis), Brice Feillu (Agritubel), Johannes Frohlinger (Milram) şi Egoi Martinez (Euskaltel Euskadi) au avut la un moment dat mai mult de doisprezece minute avans faţă de plutonul condus aproape toată ziua de cei de la Astana. Pe final, cicliştii din pluton au crescut ritmul reducând diferenţa la şapte minute şi, când se părea că o regrupare era posibilă, Christophe Riblon a atact, urmat de Feillu. În final, Feillu avea să fie cel care să reziste mai bine şi a câştigat etapa.

Un moment important al zilei a fost atacul lui Alberto Contador (Astana). Spaniolul s-a desprins din pluton, parcurgând ultimii kilometri într-o manieră suverană şi terminând de unul singur, la 3:26 în urma lui Feillu, dar cu 21 de secunde în faţa coechipierului său, Lance Armstrong. Prin acest atac, Alberto Contador l-a devansat în clasamentul general cu două secunde pe septuplul campion din Tour. În altă ordine de idei, tricoul galben a fost preluat de Rinaldo Nocentini (AG2r la Mondiale), cu un timp cumulat de 25 de ore, 44 de minute şi 32 de secunde.

Stiri recente

Messi vrea să joace la și CM din 2026

Messi îşi doreşte mai mult ca niciodată să joace la următoarea Cupă Mondială, care va avea loc în Statele...