CRISTIANO RONALDO LA REAL/ Si ei si-au vandut sufletul…

Dacă nu va şti să gestioneze succesul fulminant şi viaţa ameţitoare din Madrid, Cristiano Ronaldo ar putea să le calce pe urme altor jucători care au dat lovitura din punct de vedere financiar, însă au plătit un preţ scump pe plan sportiv

Gaizka Mendieta (de la Valencia la Lazio, 48 milioane de euro, 2001)

Devenit faimos pentru prestaţiile sale în tricoul Valenciei, acolo unde a fost coechipier cu Adrian Ilie, Mendieta a încântat publicul de pe „Mestalla” între 1992 şi 2001. Un mijlocaş cu ochi pentru gol, el a debutat în naţionala Spaniei în 1999, iar în următorii ani a traversat cea mai fastă perioadă a carierei. În sezonul 1999-2000, a fost decisiv în califi carea „liliecilor” în finala Ligii Campionilor, pierdută însă în faţa lui Real Madrid. În pofi da eşecului, Mendieta a fost declarat cel mai bun mijlocaş de pe continent. În aceeaşi vară, fotbalistul blond a participat cu „La Roja” la turneul fi nal al Campionatului European. Şi sezonul următor a fost excelent pentru Mendieta pe plan individual, el primind al doilea an consecutiv premiul pentru cel mai bun mijlocaş al Europei, deşi ratase, la indigo, Liga Campionilor cu Valencia. Sperând să îşi schimbe norocul, Mendieta s-a transferat la campioana Italiei, Lazio, în 2001, dar mutarea a fost regretabilă şi pentru jucător şi pentru club. Ibericul a jucat în Serie A un singur sezon, fără să impresioneze, după care a mai trecut pe la Barcelona, înainte să se transfere la Middlesbrough în 2003. Pe „Riverside” a luat în patru ani doar Cupa Ligii Angliei, după care s-a retras în 2008.

David Beckham (de la Manchester united la Real Madrid, 35 milioane de euro, 2003)

Absolvent al academiei de tineret de la Manchester United, Beckham a petrecut un deceniu pe Old Traff ord, între 1993 şi 2003, cucerind alături de „Diavolii Roşii” cam tot ce se putea cuceri. Şase titluri în Premier League (1995-96, 1996-97, 1998-99, 1999-00, 2000-01, 2002-03), două Cupe (1996, 1999) şi patru Supercupe ale Angliei (1993, 1994, 1996, 1997), Liga Campionilor (1998-99) şi Cupa Intercontinentală (1999).

În 2003 însă, un confl ict cu managerul Alex Ferguson l-a determinat să îşi caute un nou club. Realul lui Florentino Perez nu a ezitat şi i-a oferit un contract pe patru sezoane, avid să încaseze pe seama englezului, care era una dintre cele mai populare şi mai profi tabile fi guri sportive de pe glob. Experienţa alături de „galactici” nu s-a dovedit însă decizia vieţii decât în plan financiar, Beckham câştigând pe „Bernabeu” o singură Supercupă a Spaniei şi un titlu, în decursul a patru ani. Ulterior, cel poreclit „Golden Balls” şi-a continuat coborâşul semnând, pe o sumă record, cu echipa americană LA Galaxy, însă în ianuarie 2009 şi-a regăsit apetitul pentru fotbal şi a revenit în Europa sub formă de împrumut la AC Milan.

Michael Owen (de la Liverpool la Real Madrid, 12 milioane de euro, 2004)

Produs al şcolii de fotbal a lui Liverpool, Owen a jucat primul meci în Premier League în 1997, devenind la sezonul de debut cel mai bun marcator din campionatul Angliei, cu optsprezece goluri, la egalitate cu Chris Sutton şi Dion Dublin. Până în 2004, a fost fi gura carismatică a „cormoranilor”, ajutându- i să câştige Cupa Angliei, Cupa Ligii, Supercupa Angliei, Cupa UEFA şi Supercupa Europei. Graţie prestaţiei din sezonul 2000- 2001, atacantul a fost declarat cel mai bun fotbalist din lume şi recompensat cu „Balonul de Aur”. În 2004, a fost protagonistul unui transfer extrem de mediatizat la Real Madrid, însă ajuns pe „Bernabeu” nu a reuşit să se impună, marcând 18 goluri în 41 de partide, mai mult din postura de rezervă. Cum visul madrilen i s-a transformat în coşmar, Owen a revenit în Anglia, semnând cu Newcastle United. Nici alături de „coţofene” nu a avut mai mult succes, adunând în patru ani presăraţi cu accidentări doar 71 de apariţii şi 26 de goluri. În mai anul curent, Newcastle a retrogradat, iar luna trecută Owen a editat o broşură în care se promova eventualilor angajatori…

La închiderea ediţiei, el a semnat cu Manchester United.

Andrei Şevcenko (de la AC Milan la Chelsea Londra, 45.5 milioane de euro, 2006)

Şevcenko şi-a făcut un nume sub culorile lui Dinamo Kiev, dar în special AC Milan. La „rossoneri”, ucraineanul a intrat cu adevărat în legendă. În chiar sezonul de debut în Serie A (1999-2000), „Şeva” a cucerit titlul de golgheter al Italiei, cu 24 de reuşite în 32 de partide. Trei ani mai târziu, atacantul estic marca penalty-ul câştigător în finala 100% italiană a Ligii Campionilor dintre Milan şi Juventus. Sezonul următor s-a dovedit cel mai fructuos din întreaga sa carieră, ieşind pentru a doua oară cel mai bun marcator din Cizmă, golurile sale fiind combustibilul pentru titlul „Diavolului” din acea stagiune. Premiile au început să curgă, cel mai prestigios fiind „Balonul de Aur”, cu care a fost recompensat la finalul anului 2004.

Doi ani mai târziu, Şevcenko s-a transferat la Chelsea pentru peste 45 de milioane de euro, convins de insistenţele bunului său prieten, patronul rus al londonezilor, Roman Abramovici. Pe „Stamford Bridge”, vârful prolifi c din era Milan a fost de nerecunoscut, fi ind declarat cel mai prost transfer din istoria Premier League. Sezonul recent încheiat, Şevcenko a fost împrumutat înapoi pe „San Siro”, dar după ce a punctat de doar două ori în douăzeci şi şase de apariţii, a fost redirecţionat de Milan la Londra.