PROFIL MARIO MARINICA/ Super Mario in Africa

Singurul tehnician român care a antrenat în Anglia, la cluburi precum Arsenal, Crystal Palace şi Leyton Orient, dar a intrat în atenţia publicului românesc după egalul scos în Ghencea de Gloria Buzău, toamna trecută, îşi continuă cariera fascinantă în Africa de Sud. Mario Marinică va încerca în acest sezon promovarea cu “Leoparzii negri” din Thohoyandou

Când se vorbeşte despre noul val de antrenori din fotbalul românesc, cel de la care se aşteaptă revitalizarea sportului rege autohton, numele vehiculate sunt mai cu seamă cele ale lui Răzvan Lucescu, Dan Petrescu, Ionuţ Badea sau chiar Ioan Ovidiu Sabău. Lista poate fi completată de Mario Marinică, un nume cu care publicul din România a făcut cunoştinţă cu adevărat abia acum un an, când echipa sa, Gloria Buzău, a reuşit o remiză neverosimilă în fieful Stelei. Acel 1-1 scos în Ghencea l-a făcut dintr-o dată un tehnician la modă, iar biografii de ocazie au început să-i dea târcoale, vânând amănuntele vieţii şi carierei acestui antrenor despre care, excepţie în cercurile de specialitate, nu se auzise aproape nimic.

Un antrenor competent

La 44 de ani, Mario Marinică este totuşi un antrenor respectat, un respect conferit de competenţa lui deosebită. Deţine Licenţa Pro, lucru cu care noul tehnician al lui Dinamo, Dario Bonetti, de pildă, nu se poate lăuda. “Marinică are cea mai înaltă calificare în antrenorat, dar dacă aceasta va fi suficientă pentru a-l menţine la cârma celor de la Leopards rămâne de văzut”, a scris site-ul kickoff.com, care a insinuat în startul prezentării românului, că Marinică a fost adus la club pentru că este “prietenul lui Ted Dumitru”, fiindu-le recomandat celor de la Black Leopards de către venerabilul antrenor care a făcut carieră pe “Continentul Negru”.

A jucat şi la Steaua şi la Dinamo

Marinică este un manager cu experienţă “în iarbă”. El a evoluat în tinereţe la juniorii lui Dinamo, dar şi la eterna rivală din Ghencea. “Am început la Dinamo, apoi am trecut la Steaua. Jucam mijlocaş central. Am mai fost pe la Rocar, Mecon şi Girueta, am prins meciuri în liga a treia. M-am lăsat în urma unei heptatite”, avea să dezvăluie Marinică.

Mario Marinică (încercuit), alături de colegii de licenţă Pro, printre care Chris Coleman (Fulham), Erick Black, Steve Bruce (ambii Birmingham), Jim Gannon (Sokeport City) şi Bernard McNally (West Bromwich Albion)

S-a “calificat” în Anglia

După ce şi-a agăţat ghetele în cui, Mario a părăsit România în 1992. Iniţial, pentru Irlanda. S-a înscris la un curs de turism şi management, la Universitate. Acolo, a fost remarcat la orele de fotbal de un coleg, care l-a chemat să joace alături de el la un club semi-profesionist din Londra, Barking. Când echipa a rămas fără antrenor, Marinică s-a oferit să îi ajute, iar rezultatele foarte bune înregistrate i-au determinat pe englezi să îl trimită la şcoala de antrenori, pe cheltuiala lor!

Mai tare ca Wenger!

Ulterior, Marinică a pregătit o lungă perioadă juniorii de la Leyton Orient (circa şapte ani), Arsenal, Crystal Palace, Chelsea şi Fulham. Cel mai bun moment al carierei l-a trăit totuşi pe “Highbury”, în 1999-2000, când la cârma echipei feminine sub 15 ani a “tunarilor”, nu a pierdut nici un meci tot sezonul, prefigurând performanţa lui Wenger din 2003-2004. Totuşi, Marinică a fost mai bun decât francezul, pentru că dacă “The Invincibles” nu au pierdut 49 de meciuri, Arsenal Ladies au bifat 51 de victorii şi o remiză! Recolta la finalul stagiunii? Titlul, Cupa şi Cupa Ligii!

Mario Marinică, împreună cu echipa de fete sub 15 ani a lui Arsenal, la premierea după câştigarea titlului, Cupei Angliei şi Cupei Ligii, cu un record de 51 victorii şi 1 egal

Înapoi în mocirlă

După aceste performanţe, în 2001 Marinică a revenit în România. Şi nu i-a fost ruşine să facă treaba de jos. A mai lucrat la Rocar (secund, 2001-2002), FC Argeş (2003), şi Cimentul Fieni, pe ultima salvând-o de la retrogradare. Avea să revină însă în Insulă, deranjat de şicanele arbitrilor.

O nouă provocare

În continuare, Marinică a fost scouter şi supervizor al adversarelor lui Stockport County FC şi Notts County FC, acelaşi rol revenindu-i în 2006 la Campionatul Mondial, unde a lucrat pentru Paraguay. A doua revenire în ţară l-a adus în 2008 în funcţia de antrenor interimar al Gloriei Buzău. Acum, Mario pare să-şi fi găsit o nouă provocare în Africa de Sud, la divizionara secundă Black Leopards.

“Îl ştiu de foarte mult timp pe Mario. Este un antrenor cu profil intelectual, un metodist, un statistician excelent şi un tip cu personalitate. Are şi calităţi de lector. A obţinut Licenţa Pro în Anglia iar Federaţia de acolo a jucat un rol şi în ajungerea lui în Africa de Sud”
Mircea Rădulescu, şeful Şcolii Federale de Antrenori

Foto sus: Alături de Florin Răducioiu, la Monaco

Stiri recente

Danemarca – România, scor 39-23, în ultimul meci din grupa E a Campionatului Mondial

Naţionala României a pierdut , la Herning, în ultimul meci din grupa E a Campionatului Mondial, cu Danemarca, scor...