TURUL FRANTEI 2009/ Buletin informativ, 2 iulie (Partea a II-a)

SportMagazin continuă să vă ţină la curent cu întâmplările dinaintea începerii Turului Franţei. Iată, în continuare, cele mai noi veşti.

“¢    Dan Martin (22 de ani, Garmin-Slipstream, foto stânga), candidat la obţinerea tricoului alb, consideră că lupta pentru adjudecarea premiului pentru cel mai bun tânăr va fi foarte aprigă în acest an. Irlandezul a spus pentru site-ul “Cyclingnews” că “va fi probabil tricoul alb cel mai dificil de câştigat din toată istoria. Sunt acolo Andy Schleck, Robert Gesink, Roman Kreuziger…Cred că cel care va câştiga tricoul alb în acest an, se va afla şi pe podiumul turului”. Cât despre şansele proprii pentru a ieşi cel mai bun tânăr, Martin consideră că “aceşti băieţi au câţiva ani mai mulţi la profesionism şi câţiva mai mulţi kilometri pedalaţi decât mine. Voi intra în cursă cu o minte limpedă şi voi aştepta să văd ce se va întâmpla…voi savura clipele, mă voi distra”. Dan Martin s-a născut la 20 august 1986, la Birmingham, făcându-şi junioratul la echipa de amatori VC La Pomme. În 2008 a semnat primul contract de profesionist, cu Slipstream (actuala Garmin-Slipstream), iar, în acelaşi an, a devenit campion naţional al Irlandei la proba de şosea, atât la seniori, cât şi la juniori sub-23.

Sursa foto: Slipstreasports

“¢    Sylvain Chavanel (30 de ani, Quick Step) este unul dintre cicliştii valoroşi ai plutonului, iar pentru Turul Franţei 2009 îşi propune obiective îndrăzneţe, prin care să îşi demonstreze calităţile. Câştigător al unei etape în turul din 2008 (a nouăsprezecea, între Roanne şi Montlucon, învingându-l la sprint pe Jeremy Roy), francezul vrea ca şi anul acesta să repete isprava, dar nu numai atât. “Obiectivul numărul unu este să câştig o etapă, să fac lucrurile pe care ştiu să le fac mai bine şi, de ce nu, chiar să obţin tricoul celui mai bun căţărător şi să îl păstrez pentru cât mai mult timp posibil”, a declarat Chavanel pentru site-ul Eurosport Franţa. Francezul şi-ar dori şi o clasare cât mai bună în clasamentul general: “nu am spus că nu voi fi interesat de clasamentul general. Dacă voi avea ocazia să îmi apăr un loc în clasamentul general, o voi face, evident”.

 
Foto: Sylvain Chavanel (sursa: www.bicycle.net)

“¢    Thomas Dekker (Silence-Lotto) reacţionează după ce a fost depistat pozitiv şi exclus din Turul Franţei. Într-un material apărut în “De Telegraaf”, nord-olandezul spune că se simte vânat şi comentează cum şi-a petrecut ultimele clipe dinainte de a primi vestea. “Făceam încă un ultim antrenament în jurul localităţii Lucca (Italia), iar în după-amiaza aceea trebuia să iau avionul către Monaco. Când m-am întors de la antrenament, am fost sunat de către Anne Gripper (manager antidoping la Uniunea Ciclistă Internaţională). Mi-a dezvăluit că am fost testat pozitiv cu EPO în decembrie 2007. Am stat şi am ascultat tot ce mi-a spus”. Dekker spune că nu înţelege cum s-a putut ca testele lui să iasă pozitiv, şi continuă să declare, tot în “De Telegraaf”: “Nu ştiu exact ce se întâmplă, dar am impresia că sunt vânat. În ziua în care trebuia să plec spre Turul Franţei, soseşte o astfel de veste. Cum se poate ca o probă care a fost verificată în 2007 şi a fost declarată negativă la vremea aceea, să fie acum testată din nou? Aici nu se potriveşte ceva. Sunt la Milano, împreună cu avocatul meu, pentru a ne gândi la ce măsuri putem lua”. Dekker crede, însă, că va trece şi peste acest moment: “Acesta nu va fi sfârşitul carierei mele de ciclist!”

“¢    Având în vedere că Dekker a fost depistat pozitiv la o probă colectată în decembrie 2007, pe vremea când evolua la Rabobank, echipa olandeză nu a scăpat nici ea de scandal, mai ales că se ştie că au mai fost probleme în trecutul “portocaliilor”, ca de exemplu cea a lui Michael Rasmussen. Heleen Crielaard, directorul de sponsorizări de la banca olandeză, declară pentru ziarul “AD Sportwereld” că parteneriatul cu echipa de ciclism nu va avea de suferit: “Nu este o reclamă bună, cu siguranţă. Este un caz de dopaj, iar în astfel de situaţii există întotdeauna un sentiment prost. Dar, în ceea ce ne priveşte, nu se vor schimba multe. În treisprezece ani de sponsorizare am mai trecut prin momente ca acesta. Sancţionăm dopajul individual cu o pedeapsă. Acum, însă, nu mai putem sancţiona ciclistul (Thomas Dekker), deoarece el nu mai este sub contract cu noi. Contractul de sponsorizare va fi rupt numai în urma unui caz de dopaj sistematic, organizat de toată echipa. În acest moment, nu se pune o astfel de problemă. Oficial, nu suntem afectaţi de scandalul de dopaj din jurul lui Dekker. El nu mai aleargă pentru echipa noastră.”

“¢    Australianul Allan Davis (28 de ani) va fi selecţionat în lotul echipei Quick Step dacă Tom Boonen va fi sancţionat şi nu va primi dreptul de participare în Turul Franţei. Aceasta este ultima nelămurire de efectiv rămasă, restul echipelor definitivând numele cicliştilor participanţi.

În acest moment, Davis este cu un pas în vacanţă, iar cu un altul pe pedala bicicletei. El aşteaptă seara de vineri şi decizia în cazul Boonen, pentru a şti dacă poate pleca să se relaxeze, sau dacă a doua zi va trebui să ruleze în contratimpul de la Monaco. Davis a spus pentru ziarul “The Australian” că el era pregătit să îşi petreacă vacanţa în ţara natală: “De abia aşteptam să ajung acasă, să joc golf cu tatăl meu, iar în rest să nu fac mare lucru. Planul meu la începutul sezonului era să concurez în clasicele de primăvară, în Giro, apoi să iau o pauză şi să revin pentru Turul Spaniei şi pentru campionatele mondiale din septembrie”.

În cazul în care Comitetul Olimpic Francez îi va da dreptate lui Tom Boonen, Davis îşi va putea respecta planul. Dacă nu, îl vom vedea în Turul Franţei.

“¢    Performanţele recente, printre care adjudecarea titlului de campion naţional al Germaniei la contratimp, l-au propulsat pe Bert Grabsch (34 de ani) în lotul echipei Columbia HTC pentru Turul Franţei. “Sunt bucuros pentru că pot lua parte la Tour. Anul acesta mi-a fost foarte dificil să îmi găsesc un loc în echipă”, declară germanul pentru site-ul www.radsport-news.com. “Va trebui să muncesc foarte mult, în primul rând pentru Kirchen şi Cavendish. Vor fi multe etape de plat, iar din echipa noastră, eu sunt ciclistul care trebuie să facă primul treaba de recuperare, în cazul în care un grup de rutieri evadează şi se distanţează. Pe scurt: voi rula în serviciile echipei”. Dacă ar fi să evolueze şi pentru el, Grabsch o va face, probabil, la contratimp, specializarea sa: “Primul contratimp nu îmi convine, cu 15 kilometri este prea scurt pentru mine, şi totodată prea deluros. Voi da, însă, tot ce am mai bun”. Şanse mai multe se anunţă la al doilea contratimp individual, în etapa a optsprezecea, pe o lungime de 40,5 kilometri, în localitatea Annecy: “Acolo mă aştept la o plasare între primii zece, în ciuda muncii pe care o voi depune cu o etapă înainte”. Etapa dinaintea celei de la Annecy este una de munte înalt, de 169,5 kilometri, între Bourg-Saint-Maurice şi Le Grand-Bornard, cu patru căţărări de categoria întâi şi una de categoria a doua, fiind posibil ca Grabsch se evolueze pentru a-l plasa cât mai bine pe Kim Kirchen, dacă la momentul respectiv luxemburghezul se va afla în lupta pentru tricoul galben. Cât despre neconvocarea a doi colegi şi prieteni de-ai săi, Grabsch spune că “este păcat pentru Andre Greipel şi Marcus Burghardt, ar fi meritat şi ei un loc în echipă. Dar, din nefericire, nu putem porni cu doisprezece oameni. Am trăit şi eu experienţa neplăcută a nenominalizării, anul trecut”. Se pare că Grabsch s-a încurcat puţin în calcule, deoarece, cu Greipel şi Burghardt în echipă ar fi fost unsprezece sportivi, nu doisprezece. Spre binele lui, dar şi al frumuseţii Turului Franţei, să sperăm că Grabsch nu avea aceleaşi probleme şi cu cifrele de la contratimp şi că va oferi o evoluţie plăcută.

 
Foto: Bert Grabsch (Sursa: Sachsen Tour International)

“¢    Jens Voigt (37 de ani, Team Saxo Bank) a răspuns unor întrebări puse de reporterii site-ului www.radsport-news.de. Iată ce a declarat germanul: “Este al treisprezecelea meu Tur al Franţei, iar obiectivele mele sunt să obţin o victorie de etapă şi să fac muncă bună pentru echipă. Anul trecut mi-a adus o împlinire enormă, ştiind că am rulat pentru Carlos Sastre şi că i-am adus servicii de calitate. Aşa îmi propun să fie şi anul acesta. Voi avea totuşi mai multă libertate decât în 2008. […] Favoritul meu pentru tur? Cred că Lance o va face din nou.”.

Stiri recente

Acțiunea “Mingi pentru suporteri” Alexandrion Group, la FC Hermannstadt – Politehnica Iaşi

Acțiunea "Mingi pentru suporteri" cu ajutorul jucatorilor care au oferit mingi cu logo-ul Alexandrion Group celor din tribune a...