Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal intern

TRANSFERURI/ Liga I second-hand

Dacă sezonul trecut cluburile din Liga I aruncau banii pe transferuri fără să se uite, în această vară situaţia s-a schimbat radical. Din cauza crizei financiare, campania de achiziţii se reduce la reciclarea fotbaliştilor autohtoni care n-au făcut purici afară, dar şi la aducerea unor străini de care n-a auzit nimeni

„Criza nu iartă pe nimeni şi nu are simpatii fotbalistice”, a avertizat economul George Copos la începutul lunii trecute, adăugând că „marea dramă a verii va fi la Dinamo, nu la Rapid!”. Profeţiile patronului din Giuleşti par să-şi fi găsit acoperire, dacă ne uităm la situaţia existentă în aceste zile pe stadioanele Ligii I, acolo unde cele mai multe echipe şi-au reluat pregătirile în vederea noului sezon. Dar, aşa cum preconiza boss-ul de la Rapid, au făcut-o cu bugete de austeritate, fără transferuri notabile şi cu loturi cârpite pe ici pe colo. „Peticele” sunt fie fotbalişti români care n-au rupt gura târgului în campionatele din afară, fie străini de care se entuziasmează doar presa bulevardieră.

„Super-achiziţiile” sunt praf în ochii lumii, la fel stând lucrurile şi când vorbim despre noile figuri de pe banca tehnică. La nivel managerial, dar nu numai, formaţiile din Liga I au jucat ping-pong: Bergodi a părăsit capitala Moldovei pentru o aventură în Ghencea, iar în compensaţie oficialii din Copou l-au momit pe Grigoraş, cel mai tare din Galaţi, unde a „ancorat” Dorinel Munteanu. Dinamo şi-a curăţat şi ea banca tehnică, dar după ce a cochetat cu Neluţu Sabău, l-a instalat pe italianul Dario Bonetti, un antrenor care are de dovedit totul, pentru a folosi un eufemism. Amăgit de „câini” să-şi dea demisia de la Bistriţa, Sabău s-a reorientat şi a semnat cu Timişoara, sedus probabil şi de ideea participării în Liga Campionilor. Însă nu toată lumea din Banat a salutat mutarea. „N-a obţinut rezultate chiar bune cu Bistriţa”, s-a prins Artiom Karamian.

Reciclaţii

O categorie aparte o reprezintă, în această fereastră de transferuri, fotbaliştii reveniţi în campionatul românesc după experienţe mai puţin fericite în diverse alte ligi europene. Urziceniul l-a repatriat pe Sorin Paraschiv, fostul căpitan al Stelei luând această de-cizie după ce Rimini, divizionara secundă la care a activat doi ani, s-a afundat în Serie C. Deţinătoarea Cupei, CFR Cluj, şi-a făcut „mea culpa” şi l-a readus pe omul cu ideile de la mijlocul terenului, Eugen Trică, cedat acum un an în Cipru. Cu frigiderul şi vistieria goale, Rapid a încercat totuşi să îl aducă pe Cristian Daminuţă de la tineretul lui Inter Milano. Numai că, surpriză! Când afacerea părea încheiată, „nerazzurri” le-au cerut vişiniilor 100.000 de euro, garanţie că tânărul de 19 ani va evolua 25 de meciuri în noul sezon. Lipsiţi de bani, feroviarii au fost obligaţi să coboare din tren! Un alt exemplu de jucător reciclat este Vali Badea, transferat de Universitatea Craiova după un periplu nefericit în Grecia.

Dinamo, colecţionara de oase

În curtea lui Dinamo, campania de transferuri pare o glumă proastă. Ca în fiecare vară, „alb-roşii” driblează fotbalul cu achiziţii-fantomă, pentru ca apoi să emită pretenţii la titlu şi la calificarea în Liga Campionilor. Doar că de această dată, criza de efectiv din „Ştefan cel Mare” se şi justifică. După ce au pierdut prosteşte 10 milioane de euro prin ratarea titlului, „câinii” sunt într-o situaţie dramatică, vorba lui Copos, şi nu îşi permit să transfere. Doar renunţă la jucătorii scoşi vinovaţi pentru dezastrul din finalul stagiunii (Mitea), rechemându-şi concomitent jucătorii împrumutaţi. Ne-ar mira ca Liviu Ganea, Chiacu şi Cristea, reveniţi la club, să dea lovitura acum, după ce în trecut au dat greş. Fără să-şi primenească lotul, ba chiar pierzând câţiva fotbalişti, Dinamo pare condamnată la încă un sezon mizerabil.

CFR a transferat cu cap

În timp ce Timişoara se laudă cu transferul lui Bourceanu, iar Steaua cu aducerea unui mijlocaş polonez ieftin (dar bun, desigur), cele mai profitabile afaceri le-a făcut CFR Cluj. Echipa din Gruia a fost activă în ambele sensuri: l-a cedat pe Alvaro Pereira la FC Porto pentru 4.5 milioane de euro, stabilind recordul verii, şi obţinând astfel un profit de 2.5 milioane. Clujenii nu s-au sfiit însă nici să cumpere, întărindu-se în toate compartimentele. Au adus un portar, iar la mijloc, pe lângă Trică, l-au adus şi pe Emil Dică de la Rapid. Sus, Conceicao i-a găsit un partener lui Kone, în persoana lui Manu de la Maritimo Funchal.

Durere la nou-promovate

Dacă de bine – de rău, echipele mai importante din Liga I au făcut unele ajustări la nivelul loturilor, nu acelaşi lucru se poate spune despre nou-promovate. Ceahlăul, FC Ploieşti, Unirea Alba-Iulia şi Internaţional Curtea de Argeş se vor baza în mare parte pe grupul cu care au reuşit accederea în primul eşalon, o soluţie pe cât de ieftină pe atât de riscantă. Este însă o măsură de austeritate, observabilă şi la formaţii aflate deja la al doilea sezon în Liga I, FC Braşov şi FC Argeş.

Citeste mai multe!