INTERVIU EXCLUSIV EMIL DICA/ ”Cei de la Rapid si-au batut joc de mine”

După patru ani petrecuţi la Rapid, Emil Dică a părăsit Giuleştiul şi a ajuns la fosta campioană a României, CFR Cluj. Acum, Dică nu se mai gândeşte la trecut şi visează să repete performanţa din urmă cu două sezoane, când echipa din Gruia a reuşit să câştige eventul

SportM: Emil, cum a fost despărţirea de Rapid?
Emil Dică: Am petrecut trei ani foarte frumoşi în Giuleşti şi pot spune că publicul mi-a rămas în suflet.

SportM: Păi ai stat patru ani la Rapid, nu trei.
Dică: Aşa este, dar în primii trei m-am simţit extraordinar, lucru pe care nu pot să-l spun şi despre ultimul sezon. Am câştigat două Cupe ale României şi a mai fost acel an senzaţional în Cupa UEFA. Din păcate ne-a eliminat Steaua în „sferturi” după două meciuri foarte echilibrate. Au avut noroc atunci, dar în semifinale s-a întors totul împotriva lor. Noi dacă treceam de Steaua, jucam sută la sută finala.

SportM: Ce amintiri frumoase te leagă de Rapid?
Dică: Au fost multe, dar cel mai mult contează prieteniile pe care le-am legat aici. Cu Dani Coman, Daniel Niculae, Vali Negru sau Ionuţ Rada voi rămâne prieten toată viaţa, chiar dacă vom fi adversari în anumite meciuri.

SportM: Dar ce ne poţi spune despre acest ultim an al tău în Giuleşti?
Dică: Ce să mai spun despre anul ăsta??? Şi-au bătut joc de noi, de mine, de Dani Coman. Păi vi se pare normal să ne trimită la echipa a doua, doar pentru că eram în ultimul an de contract. Eu mi-aş fi dat viaţa pe teren până în ultima secundă. Eu am strâns din dinţi şi nu am făcut fiţe, chiar dacă m-au trimis la Rapid II. Am jucat şi în liga a treia cu ocazia asta şi până la urmă cred că mi-a prins bine. În retur s-a făcut dreptate, iar domnul Viorel Hizo chiar a arătat tuturor că are caracter. Nu a ţinut cont de nimic şi m-a titularizat chiar şi în ultima etapă.

SportM: Apropo de ultima etapă, ai uitat ratarea lui Djalovic din minutul 94?
Dică: Numai la Rapid se putea întâmpla aşa ceva. A fost ceva incredibil, un adevărat coşmar. Când a lovit Djalovic mingea cu capul eram sigur că e gol şi că suntem în Europa League, dar s-a întâmplat ce s-a întâmplat şi s-au bucurat steliştii în locul nostru. Nici acum nu-mi vine să cred că nu am fost în stare să batem pe Poli Iaşi pe propriul teren. Mi-aş fi dorit din toată inima să las Rapidul calificat în cupele europene şi Steaua, la televizor. Din păcate, a fost invers şi chiar nu mai vreau să-mi aduc aminte niciodată acel meci.

SportM: Cum te simţi la Cluj?
Dică: Este un oraş superb şi chiar dacă am venit de foarte puţin timp aici, m-am îndrăgostit de ceea ce am văzut. Ca să nu vă mai spun despre stadion. Este cel mai frumos din România, iar oamenii aceştia merită lăudaţi pentru ce au făcut în vârful unui deal şi într-un timp record. Arena din Gruia chiar este una de cinci stele.

SportM: Eşti unul dintre puţinii jucători români de la CFR. Nu te simţi ca în străinătate?
Dică: Vara asta am fost aproape de un transfer afară, dar oferta de aici a fost cea mai bună, una de nerefuzat. Şi nu mă refer doar la partea financiară. Aici sunt oameni foarte serioşi care au un proiect impresionant şi se vrea performanţă. Domnul Paszkany şi domnul Mureşan nu se mulţumesc cu ceea ce au realizat până acum şi vor mult mai mult. Ä‚sta este principalul motiv pentru care am acceptat această provocare.

Prietena lui Emil de mai bine de şase ani, Amalia l-a însoţit pe mijlocaşul în vârstă de 26 de ani peste tot de când s-a transferat de la FC Argeş

SportM: În ce limbă o să comunici cu noii tăi coechipieri sau cu antrenorul Conceicao?
Dică: Hai să nu exagerăm. Tony, Cadu, Dani sau Galiassi vorbesc româneşte de parcă sunt de zeci de ani la noi în ţară. I-am văzut la televizor şi chiar m-au impresionat. Păi Tony se comportă ca un adevărat român. Nu-mi fac eu probleme că nu putem să comunicăm. Şi dacă am vreo problemă mă ajută prietenul meu Mara, care vorbeşte foarte bine spaniolă.

SportM: Te-ai consultat cu el înainte să semnezi cu CFR-ul?
Dică: Normal că am vorbit, doar ne ştim de atâta timp. Mi-a plăcut ce mi-a spus şi am ţinut cont şi de sfatul său.

SportM: Aveţi de trecut un singur tur preliminar pentru a juca în grupele Europa League. Ce şanse aveţi?
Dică: Eu cred că avem şanse mari, dar să aşteptăm tragerea la sorţi prima dată. Cei mai mulţi colegi ai mei au evoluat anul trecut în grupele Ligii Campionilor şi au făcut-o foarte bine. Doar ghinionul a făcut ca CFR-ul să nu meargă nici măcar în Cupa UEFA mai departe. Deci, din punct de vedere al experienţei internaţionale stăm foarte bine. Sper să ne calificăm fără emoţii în grupe şi chiar în primăvara europeană.

„Eu am strâns din dinţi şi nu am făcut fiţe, chiar dacă m-au trimis la Rapid II. Am jucat şi în liga a treia cu ocazia asta şi până la urmă cred că mi-a prins bine”
Emil Dică

Interviul complet în numărul 169 al revistei Sport Magazin (7 – 13 iulie 2009)

Acum puteţi găsi revista „SportMagazin” la mall-uri, în magazinele Kaufland şi CORA, agenţiile Astra, Aeroportul Otopeni, reţeaua de benzinării Agip şi la chioşcurile de presă din toată ţara, deservite de reţelele de distribuţie naţională.