Tot ce trebuie să știi despre formatul cotelor la pariuri

Un bilet la pariuri sportive are trei elemente principale: selecția pe care se pariază, cota selecției și suma mizată. Fiecare rezultat posibil are o anumită cotă, care, în principiu, indică probabilitatea ca un anumit eveniment să se întâmple. Cu cât șansele sunt mai mari, cu atât cota este mai mică.

Există trei formate de cote pariuri sportive: zecimal, britanic și american. Fiecare exprimă aceeași probabilitate, însă diferă modul de reprezentare. Agențiile la care poți paria legal în România afișează cotele în sistem zecimal (european), iar unele platforme permit schimbarea formatului, în caz că te-ai întors în țară după o perioadă îndelungată petrecută în altă parte și te-ai obișnuit cu forma de acolo.

Citește în continuare ca să afli totul despre fiecare format, astfel încât să știi să citești cotele indiferent de felul în care sunt afișate.

Formatul european (decimal)

Formatul european este un număr cu virgulă, de genul 1.5, 2.00, 3.40, 10.50 etc. Este foarte simplu de calculat eventualul câștig: cota se înmulțește cu suma pariată. Așadar, dacă mizezi 100 de lei pe o cotă de 1.80, câștigul va fi de 180 de lei, iar profitul de 80 de lei (din câștig se scade miza). Așa cum spuneam, acesta este formatul implicit pentru platformele de pariuri sportive operate de companii care dețin licență ONJN.

Formatul britanic (fracțional)

Pe de altă parte, pariorii englezi sunt obișnuiți cu un alt format al cotelor. Valoarea este exprimată în formă de fracție, în care numitorul este miza, iar numărătorul câștigul obținut pentru acea miză. De exemplu, cota pentru victoria unei echipe poate fi 4/5. Cu alte cuvinte, pentru fiecare 5 lei mizați, poți obține 4 lei. Profitul este egal cu suma total riscată pe bilet, înmulțită cu acel număr fracțional. Dacă pariezi 50 de lei, profitul va fi 50 x 4/5 = 40 de lei. Câștigul total va fi 50 + 40 = 90 de lei.

Formatul american (întreg, sau Moneyline)

Cotele în format american sunt numere întregi. Fiecare are în dreptul său un plus sau un minus. Dacă numărul pozitiv (are „+” în față), atunci profitul este mai mare decât suma mizată. Dacă numărul este negativ (are „-” în față), atunci înseamnă că profitul este mai mic decât suma pariată.

Cotele reprezentate printr-un minus îți arată cât ar trebui să pariezi pentru a câștiga 100 de lei. De exemplu, dacă o cotă este -240, înseamnă că trebuie să pariezi 240 de lei pentru a avea profit de 100 de lei. Pe de altă parte, cotele reprezentate prin numere pozitive îți indică profitul aferent unei mize de 100 de lei. De exemplu, o cotă „+55” aduce un profit de 55 de lei pentru o miză de 100 de lei, evident, dacă biletul este câștigător.

Cum se calculează cotele?

Indiferent de format, cotele se calculează în același fel. Bookmakerii le stabilesc în funcție de tendințele de pariere, astfel încât să fie în câștig indiferent de evenimentele petrecute în meciul respectiv. Operatorii știu cum să calculeze pentru ca suma câștigată să fie relativ egală cu cea plătită pentru biletele „verzi”, iar ei să fie în avantaj prin reținerea marjei de profit.

La rândul lor, pariorii calculează cota în funcție de șansele procentuale de câștig pe care le atribuie fiecărei selecții. De exemplu, dacă sunt de părere că un pronostic are probabilitate de 40% de reușită, atunci aplică formula 1/(40/100), de unde rezultă o cotă zecimală de 2.50.

Pe platformele de pariuri din lume mai sunt întâlnite și alte tipuri de cote, în afară de cele trei prezentate mai sus. Un alt tip este reprezentat de „formatul Hong Kong”, care este foarte asemănător cu cel european (format decimal), numai că valoarea este mai mică cu o unitate. Astfel, în loc de 2.50 vom avea 1.50, iar produsul dintre miză și cotă va indica direct profitul, nu câștigul brut.

Ar mai fi „formatul malaiezian”, care este asemănător cu cel american, numai că valoarea este împărțită la 100. Astfel, vom avea +1.40, în loc de +140, sau -0.55 în loc de -55.

Stiri recente

Halep lipseşte şi de la turneul de la Madrid, pentru care primise wild card

Simona Halep nu va participa la turneul de categorie WTA 1000 Mutua Madrid Open, pentru care a primit wild...