Șapte milioane de euro trebuie să plătească Ministerul Sportului către Federația Română de Tenis

Instanţa supremă a României, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a desfiinţat ca nelegal şi abuziv actul Ministerului Tineretului şi Sportului din 2017, prin care această instituţie publică a decis sistarea finanţării Federaţiei Române de Tenis, se arată într-un comunicat al FRT.

„Înalta Curte decide în mod definitiv că Ministerul Sportului a încălcat legea prin sistarea finanţării Federaţiei Române de Tenis în 2017. Comunicată recent, motivarea Deciziei civile nr. 5211/2.11.2021 evidenţiază pe larg grava nelegalitate comisă în 2017 de ministerul care se ocupă de sportul naţional, hotărâre care a avut un impact negativ uriaş asupra dezvoltării sectorului juvenil al tenisului românesc. La 5 ani distanţă de la momentul sistării finanţării, este dovedit definitiv că dreptatea a aparţinut Federaţiei Române de Tenis, care a fost victima unui abuz al autorităţii. Motivarea acestei hotărâri judecătoreşti definitive constituie totodată un reper important în materia funcţionării federaţiilor sportive. Este tranşat acum de instanţa supremă a României faptul că teoriile îndelung repetate de contestatarii de profesie ai federaţiei au fost şi sunt greşite – calitatea de membru al unei federaţii sportive nu este dependentă de înscrierea în Registrul Federaţiilor, născându-se de la momentul afilierii prin hotărâre AGA, şi nu necesită avizul MS:

Astfel, este de necontestat faptul că, din economia dispoziţiilor OG nr.26/2000, rezultă că în actele constitutive ale asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor sunt cuprinse menţiuni obligatorii referitoare la datele de identificare a membrilor asociaţi, fondatorilor, respectiv a membrilor iniţiali, care îşi exprimă acordul de voinţă pentru înfiinţarea asociaţiei, fundaţiei sau federaţiei. Nimic nu-i împiedică pe aceşti membri iniţiali să prevadă în cuprinsul actului constitutiv interdicţia de afiliere de noi asociaţi/membri sau, dimpotrivă, posibilitatea afilierii ulterioare. În speţă, această din urmă posibilitate a fost prevăzută în actul constitutiv al recurentei reclamante, care face referire expresă la afilierea de noi membri în baza voinţei asociaţilor, materializată printr-o hotărâre a Adunării Generale a acestora, iar nu prin modificarea actului constitutiv”, se arată în comunicatul de presă al federaţiei.

Șapte milioane de euro trebuie să plătească Ministerul Sportului către Federația Română de Tenis

Federaţia Română de Tenis nu a primit finanţare de la bugetul de stat, în perioada 2017-2020, din cauza problemelor juridice.

„De altfel, motivarea primei instanţe contrazice şi jurisprudenţa secţiei de contencios administrativ a instanţei supreme, în care – în analizarea legalităţii actelor administrative emise în materie de finanţare a federaţiilor sportive de către Ministerul Tineretului şi Sportului – s-a statuat în mod repetat că afilierea de noi membri nu reprezintă o modificare a prevederilor actului constitutiv”, se precizează în decizia Curţii.

Federaţia Română de Tenis menţionează, totodată, că a demarat deja în faţa Curţii de Apel Bucureşti executarea silită a Ministerului Sportului pentru plata sumelor reţinute pe nedrept, la care se adaugă dobânda legală penalizatoare.

„Aceşti bani vor fi investiţi primordial în dezvoltarea sectorului juvenil, în încercarea de a repara pe cât posibil prejudiciile produse în decursul acestor 5 ani prin blocarea nedreaptă a finanţării tenisului românesc”, se mai arată în comunicat.

 

Stiri recente

Chapeau bas, fetelor!

Chapeau bas, fetelor! - Editorial de Cristi Mîndru La tragerea la sorti de la ,,Tiriac Open” de ieri am incheiat...