Românii chiar au o șansă în fața băncilor

Cei mai mulți dintre români au apelat, măcar o dată, în viață, la varianta obținerii unui credit. Din păcate, pentru unii dintre ei – destul de numeroși de altfel, această decizie a fost una care le-a dat viețile peste cap, în sens negativ. Din varii motive, s-au văzut puși în situația de a nu mai putea achita ratele, și nu de puține ori chiar și-au pierdut locuința, autoturismul personal și chiar familia. Din fericire, acum există și o reală soluție, o mână de ajutor întinsă celor aflați în situații aparent fără ieșire, iar aceasta are și un nume: CSALB, denumirea prescurtată pentru Centrul pentru Soluționarea Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar. Avem de a face cu o instituție înființată cu scopul soluționării  neînțelegerilor dintre persoanele fizice și/sau juridice și companiile de credit.

 

Instanța de judecată nu este singura soluție

 

După cum se știe, românii nu stau foarte bine la tot ceea ce înseamnă educație financiară. Iar această lacună s-a observat cel mai bine atunci când a venit vorba despre accesarea unor credite de nevoi personale, imobiliare și multe altele. Din necunoștință de cauză, și din dorința de a primi cât mai repede sumele dorite, mulți dintre ei au ignorat să citească atent contractul și, chiar dacă au făcut-o, puțini sunt cei care au înțeles tot ce cuprinde el. Prin urmare, pentru a ne exprima elegant, s-a ajuns la situații neplăcute, despre care toată lumea știe cum s-au încheiat. Singura soluție de a-ți găsi dreptatea, și din păcate, nu întotdeauna cu șanse de reușită, era până în urmă nu cu mult timp, apelarea la instanța de judecată. Destul de complicată procedura, șanse reduse de câștig… suficiente motive pentru care majoritatea celor aflați în această situație să renunțe la această idee. Acum, lucrurile s-au schimbat, iar CSALB chiar reprezintă o soluție, una eficientă, cu mari șanse de a reuși să învingi banca. Și atunci, de ce să nu profiți?

 

Cum funcționează CSALB

 

Acest Centru are drept scop soluționarea neînțelegerilor dintre clienți și instituții financiare, printr-un proces de conciliere. Dar, înainte de a discuta care sunt pașii care trebuie urmați, trebuie să îți dăm și o veste bună: în acest an, mai bine de 95% dintre soluțiile propuse de conciliatori în cadrul CSALB au fost acceptate de părți, ținând cont că acestea au puterea unor hotărâri în instanță. Dar, să revenim la a oferi informațiile despre cum funcționează CSALB.

În primă instanță, tu, în calitate de client al unei instituții financiare, și care te simți nedreptățit, trebuie să înaintezi o cerere către CSALB. În cadrul acesteia soliciți rezolvarea situației încordate pe care o ai cu un anume creditor. La cerere trebuie adăugate toate actele care au fost încheiate între tine și instituția financiară respectivă, la care se adaugă și dovada din care să rezultate faptul că ai încercat rezolvarea problemei direct cu banca sau IFN-ul în cauză. Reprezentanții CSALB chestionează apoi creditorul dacă este sau nu de acord cu intrarea în procedură de conciliere. Atunci când răspunsul este unul afirmativ, urmează fixarea unui termen de conciliere. La o anumită dată părțile se întâlnesc ”față în față” și se analizează soluția propusă de conciliator. De regulă, în maxim 15 zile, cele două părți trebuie să spună dacă sunt sau nu de acord cu această soluție. Potrivit reprezentanților CSALB, prea puțini dintre cei care au intrat în procesul de reconciliere nu au fost de acord cu soluția propusă sau s-au retras.

 

Care sunt problemele pentru care te poți adresa CSALB

 

După cum aminteam ceva mai sus, la CSALB te poți adresa pentru a reclama, dar mai ales a găsi o soluție pentru toate neînțelegerile care ar putea să apară între o instituție financiară și beneficiarul acesteia. Te poți adresa specialiștilor de aici pentru probleme care țin de comisioane, dobânzi, rate, anumite clauze din contract care ți se par sau poate chiar sunt abusive, returnarea unor comisioane și multe altele. În câteva cuvinte, este vorba despre acele nelămuriri ce țin de domeniul administrativ și financiar, și care acum chiar pot fi soluționate.
Tot mai mulți români au reușit să își găsească dreptatea pe care o credeau pierdută, doar printr-o decizie simplă: au apelat la CSALB. Și atunci, de ce să nu îți oferi și tu șansa unui trai liniștit, fără grija de a-ți pierde locuința, sau alte neplăceri care îți dau viața peste cap?

Stiri recente

Olympique Marseille și AS Roma, în semifinalele Europa League

Olympique Marseille s-a calificat în semifinalele Ligii Europa după ce a dispus la lovituri de departajare de formaţia portugheză...