România începe Liga Națiunilor, în fața unei naționale contra căreia a disputat meciuri echilibrate în ultimii ani

de Levente Balint 

Jocurile din Liga Națiunilor sunt cruciale pentru ”tricolori”. Ocuparea unuia din primele două locuri din grupa a 3-a din Divizia B ar putea asigura României un loc la barajul pentru Euro 2024. Cât de important este acest obiectiv este demonstrat și de faptul că selecționerului Edward Iordănescu i s-a impus îndeplinirea acestei ținte, în caz contrar tehnicianul putând fi înlăturat înaintea demarării preliminariile pentru Euro2024.

România debutează în noua ediție de UNL contra Muntenegrului, în deplasarea din 4 iunie. „Tricolorii” sunt văzuți ca fiind favoriți la câștigarea unei grupe care mai cuprinde echipele Finlandei și Bosniei-Herțegovina.

LIGA NAȚIUNILOR: NICI SLAB, DAR NICI GROZAV PENTRU NOI

În primele două ediții din UEFA Nations League, România nu a reușit să prindă primul loc în grupă, însă nu se poate spune neapărat că ”tricolorii” au decepționat prea tare. În 2018/2019, România a încheiat pe locul 2 în serie, cu 12 puncte, fără vreun eșec, dar la două lungimi în spatele Serbiei. În 2020/2021, ”tricolorii” au avut un parcurs mai slab, terminând pe 3, cu 8 puncte, într-o grupă cucerită de Austria, cu 13 puncte.

Dar, este important de amintit că una din cele două victorii din grupă a fost adjudecată la ”masa verde”, 3-0 cu Norvegia.

DUELURILE CU MUNTENEGRENII, PE MUCHIE DE CUȚIT

Prima dispută dintre cele două selecționate a avut loc în 2008, într-un duel de verificare România impunându-se acasă cu 4-0.

Dar, apoi au venit patru jocuri la nivel oficial, într-o perioadă scurtă de timp, toate încheindu-se cu scoruri la o diferență de cel mult un gol. În preliminariile CM 2018, a fost 1-1 în duelul de la Cluj, iar ex-iugoslavii au câștigat acasă cu 1-0. Apoi, au venit grupele UNL 2019, în care, după un 0-0 în România, ”tricolorii” au învins cu 1-0 la Podgorica.

START DE MANDAT NU FOARTE ÎNCURAJATOR

Primele meciuri sub comanda lui Edi Iordănescu nu au avut darul de a ne entuziasma foarte mult. România pierdut un prim meci amical, 0-1, acasă cu Grecia, iar apoi a consemnat un 2-2 în Israel, deși elevii lui Iordănescu conduceau cu 2-0 în minutul 23!

Reamintim că România a încheiat pe locul 3 în grupa preliminară de Mondiale, cu numai 17 puncte. Istoricul recent al ”tricolorilor” arată că ei s-au impus doar de patru ori în ultimele 13 dispute, amicale sau competitive. Aceste triumfuri au fost obținute contra unor naționale clar inferioare: 2-0 în Islanda, 2-0, acasă și ”afară” cu Liechtenstein, respevtiv 1-0, acasă, cu Armenia.

Ultima victorie în fața unei naționale relevante a fost cea din 7 septembrie 2020, 3-2, în UNL, în deplasare, contra Austriei.

PUȚINE SOLUȚII ÎN ATAC!

Pentru calupul de jocuri de UNL din această lună, Iordănescu nu a convocat, oarecum surprinzător, jucători rutinați precum Deac (CFR Cluj) și Bicfalvi (Ural). Stanciu nu a fost chemat, el jucând în China, iar Ianis Hagi este accidentat.

Marea problemă este cea legată de zona ofensivă, acolo unde România are puține soluții de calitate. Atacanții chemați sunt Alibec (Atromitos), Ivan (Universitatea Craiova) și Pușcaș (Pisa). Totuși, se așteaptă ca Florin Tănase, cel care a marcat de 20 ori pentru FCSB în sezonul proaspăt încheiat, să aducă un plus în fața porții.

 MUNTENEGRENII, FĂRĂ SAVIC

Selecționerul Miodrag Radulovic nu va putea conta pe Savic (Atletico), versatul stoper fiind accidentat. La muntenegreni nu va juca nici atacantul Djurdjevic (Gijon), dar naționala de la Podgorica are la dispoziție nume importante ca fundașul Marusic (Lazio), mijlocașul Vukotic (Boavista) și prestigiosul Jovetic (32 de ani, Hertha), cel care a marcat de 31 de ori pentru națională.

Muntenegrenii au dezamăgit în grupa de calificare pentru Qatar: au terminat pe 4, în spatele Olandei, Turciei și Norvegiei. Totuși, eu au ținut în șah Olanda, acasă, 2-2, iar cinci din ultimele șase dispute domestice ale lor au avut la final scoruri la limită.

Ex-iugoslavii au numai două triumfuri în ultimele 12 meciuri. În primăvară, au pierdut, în ”amicale”, cu 0-1 în Armenia, dar s-au impus acasă cu 1-0 contra Greciei.

Sursa foto: sportpictures.eu

Stiri recente

Rapid a învins în derby-ul cu FCSB, 2-0. Giuleștenii, neînvinși în fața campioanei

Rapid a învins FCSB, 2-0, în ultimul meci din etapa a 10-a a play-off-ului Superligii. Echipa din Giulești a câștigat...