RAPID – CFR CLUJ (SAMBATA, 18:00)/ Sine paralele

Purtând aceleaşi culori şi aparţinând cândva aceleiaşi instituţii, cele două formaţii feroviare nu s-au menajat niciodată. Gurile rele vorbesc însă de o „înfrăţire” de moment în 2006

Vişiniul nu se poate amalgama cu vişiniu. Culorile se strică şi, în mod sigur, ar ieşi ceva tulbure cu iz de rânced. Cam acelaşi lucru îl putem spune despre Rapid şi CFR Cluj. Două locomotive. Două istorii vişinii. Două iubiri extreme. Două destine paralele. Întotdeauna paralele. Este ciudat. Născute în epoca alb-negru, Rapid şi CFR nu s-au intersectat aproape la nici un macaz. Vieţile celor două grupări feroviare au curs alături una de alta, fără să le pese, fără să îşi imagineze una de existenţa celeilalte. Acarul Păun n-a mai ştiut încotro să privească: în stânga, sau în dreapta?

Locomotive chinuite

Similitudini sunt destule. Echipa clujeană s-a născut înaintea „suratei” din Bucureşti, însă abia în 1920 devenea CFR, cu puţin înainte de anul în care la atelierele „Griviţa” un grup de muncitori plămădeau Rapidul. Echipa clujeană, zice-se a zecea apărută pe teritoriul României, şi-a spus la început KVSC. Aparţinea ceferiştilor, adopta vişiniul şi acele celebre aripi feroviare. Doar că, CFR-ul din Cluj chiar nu avea nici o treabă cu CFR-ul bucureştean. Ardelenii îşi disputau marile derbyuri în diviziile inferioare, cu echipe băştinaşe de pe dealul Feleacului sau, o perioadă, chiar din campionatul maghiar. În acest timp, la sute de kilometri distanţă, CFR Bucureşti se lupta cu marile rivale Venus şi Unirea Tricolor. De-a lungul vremii, în timp ce bucureştenii erau şi ei loviţi de retrogradări, clujenii se chinuiau cu cinci fuzionări!

Curioşi şi suspicioşi

Cele două s-au privit cu curiozitate, dar şi cu suspiciune, atunci când echipa din Gruia a păşit timid pe scena primei divizii în sezonul 2003-2004. Aceleaşi culori, embleme asemănătoare şi cântece adoptate de clujeni din folclorul giuleştean. Mulţi se aşteptau la o coaliţie, la o înfrăţire la nivel de echipe şi de galerii. Nu avea să fi e nimic din toate acestea. Se născuse doar o nouă rivalitate.

Punct comun portughez

Nici una nu se poate gândi la o dominaţie asupra celeilalte. Să spunem că balanţa atârnă uşor înspre partea Grantului. Din zece partide disputate, jumătate au însemnat victorii ale Rapidului. Două dintre întâlniri s-au încheiat la egalitate, iar trei au fost succese ardelene. Cum spuneam, cele două formaţii nu s-au menajat niciodată. Cu toate acestea, într-o perioadă recentă ceferistele au mai avut un punct comun. Legiunea portugheză. O legiune care însă, pe CFR a împins-o pe culmi, iar pe Rapid către faliment.

Cine aruncă piatra?

Şi duşmanii sunt comuni pentru cele două. După ce şi-a îngenunchiat rivala de o viaţă, „U” Cluj, CFR s-a trezit în faţă cu alţi doi duşmani de temut: Steaua şi Dinamo. Adică, inamicii dintotdeauna ai Rapidului. Tocmai prin prisma acestor duşmănii comune, gurile rele vorbesc de o înfrăţire ceferistă, e drept, doar pentru moment. Se spune că, în 2006, într-un meci disputat la Blaj, CFR s-ar fi dat la o parte din faţa Rapidului, pentru ca giuleştenii să o depăşească pe Steaua. S-au spus multe atunci. Poate a fost blat, poate n-a fost. Dar oare există în campionatul nostru o echipă atât de curată încât să ridice şi apoi să arunce piatra?

Inamicul public numarul 1: Mugurel Buga

Chiar dacă numai este acel „Pele” care îi înspăimânta pe olandezii de la Feyenoord şi pe nemţii de la Hertha în Cupa UEFA, Buga pare să aibă un cuvânt greu de spus în sezonul actual. Rapidistul s-a dovedit a fi unul dintre cei mai speculativi atacanţi din competiţia internă, dominând şi clasamentul golgheterilor. Buga este decis să înscrie cel puţin un gol în poarta clujenilor.

Inamicul public numarul 1: Bogdan Mara

Convocările la echipa naţională reprezintă o confi rmarea a curbei ascendente pe care se afl ă cariera lui Bogdan Mara. Fotbalistul pare rupt de forma oarecum mai slabă traversată de CFR şi are evoluţii constant bune. Pentru Mara, fi ecare meci împotriva Rapidului este un prilej de revanşă. Acesta nu uită scurta perioadă petrecută în Giuleşti, una nefastă, fi nalizată printr-un divorţ controversat.

Ultimele 10 întâlniri directe:

13.03.2009 Liga 1 Etapa 20 CFR Cluj 0 – 0 Rapid
09.08.2008 Liga 1 Etapa 3 Rapid 1 – 0 CFR Cluj
13.04.2008 Liga I Etapa 29 CFR Cluj 1 – 0 Rapid
28.10.2007 Liga I Etapa 12 Rapid 1 – 2 CFR Cluj
05.05.2007 Liga I Etapa 30 CFR Cluj 3 – 2 Rapid
29.10.2006 Liga I Etapa 13 Rapid 3 – 1 CFR Cluj
21.05.2006 Liga 1 Etapa 28 CFR Cluj 1 – 3 Rapid *
19.11.2005 Liga 1 Etapa 13 Rapid 1 – 0 CFR Cluj
03.04.2005 Liga 1 Etapa 18 Rapid 3 – 0 CFR Cluj
11.08.2004 Liga 1 Etapa 3 CFR Cluj 1 – 1 Rapid