Te asteptam si pe retelel sociale

Editorial

Pokemonul sportiv. 3 din 68

Puțin incitat de pokemonul „sportiv”, revin cu reportajul despre ravagiile pe care le face dependența de tenhnologia digitală în rândul copiilor, de care am mai scris AICI.

Sunt cel puțin șocante rezultatelele experimentui efectuat de psihologul Yekaterina Murashova prin care s-a studiat efectul limitării accesului la tehnologie digitală pe un grup de 68 de copii, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. În care s-a încercat ca timp de 8 ore, aceștia să nu aibă acces la nicio formă de comunicare digitală.

În schimb, copiii au fost încurajați în acest interval de timp să se implice în activitati precum cititul, scrisul, pictatul, cântatul sau să facă puțină mișcare. Rezultatele experimentului… doar 3 din cei 68 de copii au reușit să reziste fără acces la tehnologie digitală timp de 8 ore. Mai precis, o fată și doi baieti. Alti 3 copii au prezentat gânduri suicidare, 5 au avut atacuri de panică, iar 27 dintre ei au avut simptome de greață sau dureri fizice. Iar majoritatea au manifestat stări de frică. Din acest motiv, experimentul a fost oprit înainte de expirarea celor 8 ore. Imediat după, tinerii s-au logat la rețelele sociale și au deschis televizorul sau tableta cu jocuri. Însă, cel puțin îngrijorător e faptul că simptomele de frică au dispărut de îndată ce accesul la internet le-a fost dat din nou copiilor.

Însă, cel puțin revoltătoare mi se pare situația înregistrată în Finlanda, unde un premiu care are legătură cu activitatea fizică a fost înmânat „marelui sportiv” Pokemon Go, informează www.agerpres.ro. Unde, Asociația de petrecere a timpului în aer liber a desemnat Pokemon Go ca fiind cea mai bună propunere de activitate fizică a anului. Asta pentru că Pokemonul i-ar fi determinat pe sute de mii de finlandezi să iasă din casă. Ba cică a adus laolaltă generații diferite de împătimiți, nu doar copii sau adolescenți, dar și părinții acestora și alți adulți care au îndrăgit ideea de a ieși în aer liber pentru a căuta respectivele personaje virtuale.

Îmi vine în minte doar replica lui nenea Iancu: „Bravos națiune, halal să-ți fie!”.

(de Romeo Chiriac)