Omagiu adus victimelor dramei de la JO de la Munchen, după 45 de ani. Trei dintre israelienii uciși erau români

În urma unei investigații de câiva ani, în septembrie 2010, am fost primul jurnalist care a dezvăluit faptul că trei dintre israelienii uciși la Jocurile Olimpice Munchen din 1972, erau născuți în România – AICI si AICI.

După 45 de ani, Germania a adus un omagiu celor 11 sportivi israelieni uciși pe 5 septembrie 1972 de un comando palestinian, ”Septembrie negru”, în timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen. Instalat în incinta stadionului olimpic din Munchen, memorialul botezat ”Rana”, cu un cost total de 2,2 milioane euro, propune fotografii în alb și negru ale victimelor, precum și biografiile lor.

În acea zi, în zori, opt membri ai organizației palestiniene „Septembrie negru” au intrat într-un apartament al delegației israeliene din Satul olimpic, ucigând doi sportivi israelieni și alți nouă luându-i ostatici, în speranța de a-i schimba cu 232 de prizonieri palestinieni. Intervenția serviciilor de securitate germane la baza militară din Furstenfeldbruck, situată la 30 km de Munchen, s-a încheiat cu moartea tuturor ostaticilor, precum și a unui polițist vest-german. Cinci din cei opt membri ai comando-ului palestinian au fost uciși, iar trei au fost capturați.

(de Romeo Chiriac)

 

Stiri recente

Nadia Comăneci a vizitat cantonamentul loturilor feminine de la Izvorani

Nadia Comăneci a vizitat cantonamentul loturilor olimpice şi naţionale feminine de la Izvorani, s-a fotografiat cu gimnastele tricolore şi...