Te asteptam si pe retelel sociale

Campionate externe

Meciul saptamanii: Inter – Lazio (sambata, ora 15:00)

După un sezon cenuşiu, fotbalul din Cizmă începe devreme o nouă stagiune care se speră că va fi fructuoasă. Sâmbătă are loc Supercupa Italiei, ce opune formaţiile românilor Cristi Chivu şi Radu Ştefan, Inter – Lazio, pe o arenă inedită: stadionul naţional din Beijing, China.

Nu mulţi sunt fotbaliştii care au jucat pe un stadion ce a costat peste 400 de milioane de dolari, iar începând din week-end căpitanul naţionalei României şi colegul său internaţional, Radu Ştefan, vor figura pe lista selectă a celor ce au evoluat în „Cuibul de Pasăre” din Beijing. Supercupa Italiei este programată la exact un an după ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, care a avut loc pe somptuoasa arenă, capabilă să găzduiască peste 90.000 de spectatori. Motivul pentru care evenimentul a fost „exilat” în China este dorinţa diriguitorilor Serie A de a spori popularitatea fotbalului italian în rândurile publicului asiatic, cel care este atras cu precădere de Premier League, şi de Primera Division pe filiera Real Madrid.

Această manevră economică nu este o noutate pentru „macaronari”, care au preferat să testeze şi alte pieţe în alte patru ocazii, tot cu prilejul Supercupei. În 1993, ea s-a disputat la Washington în SUA, în 2002 a avut loc la Tripoli, în Libia, iar în 2003 Supercupa a revenit pe tărâm american, fiind găzduită de „Giants Stadium” din New York.

Inter se reinventează

Meciul dintre „nerazzurri” şi „biancocelesti” este cu atât mai interesant cu cât va fi şi prima confruntare oficială de după plecarea marii vedete Zlatan Ibrahimovici la Barcelona, dar şi de după sosirea lui Samuel Etoo de la acelaşi club. Inter a pierdut în această vară câteva piese importante, Crespo, Figo, Cruz, Maxwell şi mai ales Ibrahimovici, aducând în schimb nume ca Milito, Motta, Lucio şi Etoo (foto, alături de Chivu). Lazio s-a despărţit doar de Zauri, dar nu a făcut achiziţii răsunătoare. Poate cel mai liniştitor pentru antrenorul Davide Ballardini este că preşedintele Lotito a reuşit transferul definitiv al lui Mauro Zarate de la Al Sadd.

Lazio, amintiri din epoca de Aur

De la înfiinţarea Supercupei în 1988, Lazio a disputat trei finale şi a câştigat două, una chiar în faţa lui Inter, în 2000, când Lazio realizase eventul. „Acvilele” s-au impus atunci cu 4-3, după un meci memorabil la Roma, graţie reuşitelor lui Claudio Lopez, Sinisa Mihajlovici şi Dejan Stankovici. Astfel, Lazio are ascendentul în duelurile directe, aceea fiind singura dată când cele două s-au luptat pentru trofeu.

Comparativ, Inter are însă mai multe succese în Supercupă, patru (1989, 2005, 2006, 2008) dar şi două eşecuri (cel din 2000 cu Lazio şi cel din 2007 cu Roma). Anul trecut, „Beneamata” a luat trofeul după penalty-uri, contra „giallorossilor”.

Campionii sunt favoriţi

Deşi un asemenea joc se poate solda cu orice deznodământ, balanţa înclină, oarecum previzibil, spre Inter. Cu mulţi elevi noi, Mourinho a testat echipa în amicalele de peste Ocean, în care Inter a şi învins-o pe marea rivală AC Milan, demonstrând că rămâne şefă în Italia. Pe Lazio, câştigătoarea Cupei în sezonul trecut, am văzut-o la lucru recent în amicalul contra Craiovei. O echipă bună, dar care nu este de calibrul lui Inter.

Citeste mai multe!